Creatieve berichten over naaien

Tips voor het zomen met de coverlock

longsleeves-billie-10

Tips voor het zomen in het algemeen

Je kunt op verschillende manieren de zoom van een shirt voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld een zoommaatje of een meetlint gebruiken om de zoomlengte te meten. Maar je kunt ook gebruik maken van een strijkliniaal. Beide manieren zal ik kort uitleggen.

Voordat je begint met het omvouwen van de zoom, is het handig om in beide zijnaden een klein knipje te doen op zoomafstand. Ik maak een zoom van 2 cm, dus ik knip de locknaden iets in op 2 cm hoogte. Let wel op dat je niet het hele stiksel doorknipt!

longsleeves-billie-15

Waarom knip ik de zijnaad in? Dan kun je beide lockstiksels een andere kant op vouwen. Als je dat doet, dan krijg je niet zo’n dikke prop bij de zoom en dan kan de coverlock er wat makkelijker overheen.

longsleeves-billie-16

Je vouwt dus beide lockstiksels een andere kant op. Zoals op de foto hierboven te zien is. Daarna kun je verder met het voorbereiden van de zoom

longsleeves-billie-17

Met behulp van een zoommaatje

Gebruik de 2 cm lijn op het zoommaatje. Ik vouw steeds een stukje om op 2 cm en doe er een speld in. Deze manier gaat niet erg snel, maar is wel zorgvuldig. En op een gegeven moment gaat het ook steeds sneller. Als je dan de hele zoom 2 cm omgevouwen hebt, strijk je de zoom nog even netjes. Zodat de stof omgevouwen blijft liggen en je een strakke zoom krijgt.

longsleeves-billie-18

longsleeves-billie-20

Je ziet hier ook dat het lockstiksel van de zijnaad twee kanten op gevouwen is

 

Met behulp van een strijkliniaal

Je kunt ook een strijkliniaal gebruiken om de 2 cm zoom af te meten. Er zitten twee strijklinialen in een pakje, een grote en een kleine. De grote is 10 bij 30 cm en de kleine is 5 bij 15 cm.

longsleeves-billie-21

Er staan allemaal lijnen op en een centimeteraanduiding. Je kunt de liniaal op de stof leggen en dan vouw je de stof eromheen tot de 2 cm streep. Dan strijk je de stof, terwijl de liniaal ertussen ligt. Voor kindershirts gebruik ik de kleine strijkliniaal.

longsleeves-billie-22

Zomen met de coverlock

Als je alle zomen hebt omgevouwen en gestreken, dan kun je beginnen met het stikken van de zomen. Hiervoor gebruik ik de bernette 48. In deze blogpost laat ik jullie drie verschillende manieren zien.

Als eerste laat ik steek nummer 22 zien, dit is de 3-draads coversteek breed. Deze lijkt het meeste op een tweelingstiksel. De twee naalden zet je in de linker- en rechternaaldpositie, de middelste naaldpositie blijft leeg.

longsleeves-zomen

Om netjes op dezelfde afstand te blijven stikken, kun je de stof langs de centimeteraanduiding op de onderplaat geleiden.

longsleeves-zomen2

De tweede steek die ik laat zien is steek nummer 21 en dat is de 4-draads coversteek. Hiervoor gebruik je drie naalden. Nu is dus ook de middelste naald toegevoegd. Je ziet dan 3 stiksels. Tussen de twee stiksels van de vorige steek zit nu nog een stiksel.

zomen longsleeves

de 4-draads coversteek

En als laatste laat ik nog een keer de 4-draads coversteek zien, maar dan binnenstebuiten. Als je deze steek gebruikt aan de binnenkant van het kledingstuk, dan zie je aan de buitenkant de ‘achterkant’ van het coverstiksel. En dat vind ik wel een mooi effect geven.

zomen longsleeves2

4-draads coversteek ‘binnenstebuiten’

Afwerking van raglanmouwen

De laatste steek die ik liet zien, kun je ook gebruiken om raglanmouwen door te stikken. Dat heb ik bij deze drie longsleeves gedaan. Je stikt dan eerst de mouwen en de panden aan elkaar vast, maar je laat de zijnaden nog even open. Dan strijk je de locknaden plat. Vervolgens stik je aan de binnenkant precies over de locknaden heen. Daarna kun je de zijnaden dicht stikken en het shirt afwerken.

longsleeves-billie-14

Laat de uiteindes van de lockstiksels nog even zitten, hier kun je zachtjes aan trekken als je begint met stikken.

 

longsleeves-billie-8

raglannaad met coverstiksel aan de binnenkant

En zo heeft mijn oudste zoon weer drie nieuwe shirts, die allemaal net even anders afgewerkt zijn.

longsleeves-billie-9

longsleeves-billie-11

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: lockgaren, strijkliniaal, Tricot, zoommaatje
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam