Creatieve berichten over quilten

Verencape quilten voor Xayah

Het karakter Xayah van het computerspel ‘League of Legends’ heeft een mooie lange cape met grote veren. Ik had mijn hersens gebroken over hoe ik deze zou gaan maken maar uiteindelijk besloot ik om de veren van vilt te maken. Daardoor zouden ze naar mijn idee erg mooi kunnen worden. En maar goed dat ik die keuze had gemaakt, want achteraf werden ze ook super mooi!

Zo heb ik het gedaan.

1 benodigdheden

De benodigdheden voor de verencape waren:

  • Uiteraard vilt. Ditmaal in 2 kleuren (paars en bordeaux).
  • Een patroon voor de veren (dit had ik zelf getekend)
  • Lijm om het vilt aan elkaar te plakken voor het naaien
  • Paars garen
  • Een krijtpotlood om de lijnen aan te geven
  • Een schaartje voor het garen
  • Het ritsvoetje nr 4 dat bij de naaimachine zat
  • Het quiltvoetje nummer 29c

Eerst lijmde ik de twee delen van de veer op elkaar. Dit hoefde niet perse muurvast te zitten, het ging er vooral om dat het op zijn plek zou blijven tijdens het naaien/quilten. In het midden legde ik een stukje van de zelfkant van fleece. Dit zou ik anders weg hebben gegooid, dus op deze manier kreeg het een tweede leven. Het zorgt nu voor wat extra dikte in het midden van de veer.

Toen naaide ik rondom de steel van de veer met het ritsvoetje zodat ik er vlak langs kon naaien. Ik gebruikte mijn vertrouwde BERNINA 330 naaimachine.

3 steel

Daarna stikte ik de contouren van de veer.

4 contouren

Daarna was het tijd om met quilten te beginnen. De contouren zaten nu op de veer en zouden er voor zorgen dat ik mooi ‘binnen de lijntjes’ zou blijven.

Voor het quilten van de veren gebruikte ik Quiltvoet nr 29c.  Dit voetje staat altijd een beetje boven het stof, het geeft dus geen druk. Hierdoor kun je vrij bewegen in alle richtingen. Het is ook heel belangrijk dat bij het quilten het transport naar onder is gezakt. Anders kun je alsnog maar 1 richting op quilten. Voor dit project was het echt belangrijk dat ik vrij alle richtingen op kon. Ik stelde een steeklengte in van 4, gaf gas en bewoog op en neer over het project. Hierdoor creëerde ik mooie lijnen die extra structuur aan de veer geven.

5 quilten

Ik maakte op sommige plekken wat meer, en op andere plekken wat minder lijntjes. Hierdoor creëerde ik een ‘natuurlijke’ look voor de veren.

Omdat de veren zo lang waren (de langste was langer dan een meter) was het nodig om een gedeelte op te rollen. Anders paste het niet onder mijn naaimachine. Om het vast te houden gebruikte ik clipjes.

6 opvouwen

Als ik dan een veer helemaal af had, knipte ik het voorzichtig rondom uit. Zo ziet een veer er dan uit als hij klaar is!

7 veertje

Om de veren nog wat extra diepte te geven en een mooi kleurverloopje gebruikte ik verf in spuitbussen. Hier zie je wat het resultaat hiervan was.

7 veren klaar

Ik naaide tot slot de veren aan een soort ‘harnas’ van zwart elastiek. Dit kon ik sluiten met een klikgesp.

En zo ziet het kostuum er uit, met de mooie verencape!

Xayah portret web

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: vilt
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Quiltvoet #29
Quiltvoet #29

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam