Creatieve berichten over naaien

Het Vier Seizoenen Shirt afwerken met een halsboordje [TUTORIAL]

Vier Seizoenen Shirt afwerken met boordje

Een van de mogelijkheden voor je Vier Seizoenen Shirt is een halsafwerking met een boordje. Ik werkte de hals op deze manier af bij bovenstaande twee shirts. In dit bericht laat ik zien hoe je deze halsafwerking maakt.

Je begint met het maken van de basisversie van het shirt, maar laat de hals nog even onafgewerkt. In de basisversie is 1 cm naadwaarde opgenomen voor de halsafwerking met een smal zoompje. Door de hals af te werken met een boordje wordt de halsopening iets kleiner dan wanneer je de halslijn 1 cm omzoomt. Persoonlijk vond ik dat geen probleem. Mocht je bang zijn dat de halslijn te krap wordt wanneer je er een boordje aan toevoegt, dan kun je ervoor kiezen om de naadwaarde van 1 cm weg te knippen. Ik heb dat zelf niet gedaan.

Voor het boordje kun je het beste boordstof gebruiken, omdat dit goed mee rekt en goed z’n vorm en elasticiteit behoudt.

Voor het maken van het boordje ga je als volgt te werk:

Meet de omtrek van de onafgewerkte halsopening zorgvuldig.

Hals afwerken met boordstof
Bereken hoe lang je het boordje gaat knippen. Dit is afhankelijk van hoe rekbaar de stof is waaruit je het boordje maakt. Voor de lengte van een boordje uit boordstof of katoenen tricot ga ik uit van: (totale omtrek halsopening x 0,85) + 2 cm naadwaarde voor het sluiten van het boordje.

In de meeste gevallen krijg ik met bovenstaande berekening een prima passend boordje. Mocht het echter nodig zijn, dan kun je het boordje verkorten of verlengen. French Terry is minder geschikt voor het maken van boordjes, omdat er minder rek in zit, maar mocht je deze stof toch willen gebruiken hiervoor, ga dan uit van (totale omtrek halsopening x 0,90) + 2 cm naadwaarde.

Voor de hoogte van het boordje gebruikte ik 4,5 cm.

Vier Seizoenen Shirt afwerken met boordje

Vouw het reepje boordstof dat je geknipt hebt dubbel met de korte en goede kanten op elkaar. Maak van de strook een ring door de korte kanten met 1 cm naadwaarde aan elkaar te stikken.

Hals shirt afwerken met boordstof

Strijk de naad open…

Halsafwerking shirt boordje boordstof

…en strijk daarna de ring dubbel met de verkeerde kanten op elkaar (goede kanten aan de buitenkant).

Vier Seizoenen Shirt afwerken met halsboordje

Verdeel de halsboord nu in 4 gelijke delen en markeer deze met speldjes of met krijt of oplosbare stift.

Halsopening Shirt afwerken met boordstof
Verdeel de halsopening van het shirt ook in 4 gelijke delen en markeer deze. Begin te verdelen vanuit een schoudernaad of vanuit middenachter, zodat de naad in het boordje straks op de schoudernaad of middenachter valt. Speld nu de open kant van het dubbelgevouwen boordje op de halsopening aan de goede kant van het shirt. Match de 4 markeringen van het boordje met de 4 markeringen van de halsopening. Zet tussen de 4 markeringen nog extra speldjes. Zet de speldjes dwars in de stof zodat ze er niet uitvallen tijdens het naaien.

Vier Seizoenen Shirt afwerken hals boordstof
Let erop dat je een rekbare steek gebruikt voor het aannaaien van het halsboordje. Als je een rechte steek gebruikt dan zal je draad knappen wanneer je het shirt aantrekt. Gebruik dus een zigzagsteek of ‘bliksemschichtsteek’. Ik gebruikte steek nummer 4 op mijn bernette 38. Omdat het boordje voor de halsafwerking kleiner is dan de halsopening, moet je het wat uitrekken bij het spelden en bij het naaien. Trek alleen aan het boordje, niet aan de halsopening. Stik het boordje met 1 cm naadwaarde aan de halsopening.

Vier Seizoenen Shirt afwerken met halsboord

Hals afwerken met boordje
Als je een lockmachine hebt, kun je de naadwaarde hiermee afwerken. Klap het boordje nu omhoog en strijk het even netjes plat. Naai eventueel een labeltje aan de achterkant van het shirt, zodat je kind makkelijk kan herkennen wat de voor- en achterkant is. De hals van je Vier Seizoenen Shirt is nu mooi afgewerkt!

Vier Seizoenen Shirt afwerken halslijn met boordje
Wil je nog andere variaties maken op je Vier Seizoenen Shirt? Kijk dan bij onderstaande berichten:
De Basis versie met rechte of ronde zoom aan de achterkant
Vier Seizoenen Shirt met omgekeerde zoom bij de hals, mouwen en onderkant
Vier Seizoenen Shirt met aangeknipte korte mouwen
Vier Seizoenen Shirt met een strik
Tweezijdig shirt (ik laat in januari zien hoe je het shirt omkeerbaar en dus extra warm kunt maken)

Veel naaiplezier en tot het volgende bericht!

https://www.instagram.com/jadevandeluitgaarden/

Vier Seizoenen Shirt afwerken met halsboordje

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Benodigd materiaal: boordstof, lintmeter, naaimachine, spelden
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam