Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2017 – deurtje #1

Welkom in de BERNINA adventskalender 2017! Achter dit eerste deurtje zit een naaibeschrijving voor een flessentasje. Een wat? Jawel, je hebt het goed gelezen: een flessentasje. In principe is het een herbruikbare flessentas, die je samen met de daarin aanwezige heerlijke fles wijn aan iemand kunt overhandigen.

IMG_6927

Door dit genaaide omhulsel wordt de wijn (of champagne) niet alleen veilig getransporteerd, het tasje geeft ook een meerwaarde aan het geschenk. Het leukste: je kunt de flessenhouder naar eigen smaak of aangelegenheid aanpassen. Overigens: in mijn ogen is er niets mis mee, om aan de ontvanger aan te geven, dat hij of zij de flessentas weer kan doorgeven/hergebruiken. Waarom ook niet? Zo’n handgemaakt cadeau is toch te mooi, om het in een kast te leggen, of (nog erger) in de prullenbak te laten belanden.

IMG_6818

Materiaal voor de flessentas

Hiervoor heb je nodig:

  • het door mij getekende patroon; hier te downloaden: patroon flessentas
  • stevige geweven stof (canvas, wasdoek etc.), elk twee fat quarter, één maal voor de buitenkant, en één maal voor de binnenkant
  • als de voor jou favoriete stof “alleen” in patchwork-kwaliteit voorhanden is, heb je ook nog middelzwaar strijkvlies nodig (bijvoorbeeld H250)
  • garen in bijpassende kleur(en)
  • eventueel sierband
  • stofklemmen (erg praktisch en in dit geval handiger dan spelden)

Print als eerste het patroon uit. (Let erop, dat de printer op 100 procent ingesteld is; controleer voor de zekerheid de afmeting van het selectievakje). De fles-sjabloon in de stofvouw uitknippen, uit de buiten- en binnenstof. Bovendien nog twee bodems, deze ook één maal uit binnenstof en één maal uit de buitenstof. Vergeet alsjeblieft niet de naadtoeslag. Wanneer je – zoals ik- met gecoate stoffen wilt naaien, adviseer ik je, niet meer dan een centimeter extra te doen, waardoor het bij het samennaaien overzichtelijk blijft. Werk je met vlieseline, dan moet je voor je gaat naaien, het vlies op de buitenstof strijken. Alle verdere stappen zijn hetzelfde.

Werkbeschrijving flessentas

IMG_6834

Leg de buitenstof en de binnenstof zoals op de foto rechts op rechts voor je, en naai met rechte steek langs de pijlen. Hecht de naad af. Knip de naadtoeslag terug en vergeet niet in de rondingen van de stof een paar knipjes te maken. Dit is nodig, zodat de rondingen later mooi gevormd kunnen worden. (Het is denk ik wel duidelijk dat je de naad niet mag doorknippen, toch?)

IMG_6841

Nu wordt het wat meer gefriemel. Je moet één van de beide flessenhalzen binnenstebuiten keren. Denk gewoon aan een handschoenvinger; mij helpt deze analogie.

IMG_6844

In mijn voorbeeld ligt deze “vinger” op de binnenstof. Schuif deze “vinger” nu in de andere flessenhals. Vervolgens de stof rechts op rechts exact op elkaar leggen. Dat zal, als je het op de goede manier gedaan hebt, er zo uitzien:

IMG_6851

Naai het geheel nu rondom vast met een rechte steek. Bij wasdoek is het wat tricky met de naadtoeslag. In het ideale geval wijst steeds een deel naar rechts, en een ander deel naar links. Zoals je hier goed kunt zien, zijn de klemmetjes perfect, om de stoflagen te fixeren. Trek het “handvat” van de tas nu voorzichtig uit elkaar. Als je dit op de juiste manier gedaan hebt, ziet dat er zo uit:

IMG_6857

Wanneer je met normale geweven stof werkt, kun je de beide openingen van de handvaten nog dicht op de kant doorstikken. Bij wasdoek leidt dat niet automatisch tot een mooi resultaat. Ik heb er bewust voor gekozen de beroemde topstitching-techniek niet toe te passen. Leg het naaigoed nu weer open en leg het opnieuw voor je neer. De buitenstof wijst rechts op rechts gevouwen in de ene richting, de binnenstof  in de andere richting. Het handvat ligt zoals bij een hotdog in het midden van twee broodhelften. Ja, ik houd van analogieën. 🙂

IMG_6864

Naai opnieuw langs de lijn die door pijlen is aangegeven. Wanneer je – zoals ik – nog een decoratief sierband wilt aanbrengen, moet dit VOOR deze naad ertussen gelegd worden. Denk aan de naadtoeslag aan buiten- en onderkant, wanneer je het bandje plaatst.

IMG_6862

We zijn bijna klaar. Draai de tas linksom. Alle naden exact op elkaar leggen.

IMG_6872

De tassenbodem bestaat natuurlijk ook uit twee delen, de buiten- en de binnenkant. Leg beide stofdelen op elkaar en klem de beide cirkels aan de tas vast. In mijn voorbeeld zit de donkerblauwe stof (gecoat linnen) buiten, de gestippelde stof (wasdoek van de Japanse fabrikant Kokka) binnen.

IMG_6882

Bij het vastklemmen van de bodems ontstaan kleinere golven. Dit is heel normaal en hangt samen met de driedimensionale vorm van de uiteindelijke tas. Verdeel de overvloedige stof zo gelijkmatig mogelijk over de gehele cirkel. Naai nu alle lagen met rechte steek samen. Wie een overlock-machine heeft, kan aan het einde de rand hiermee afwerken; dit kan ook met een normale zigzagsteek. Gelukt!

IMG_6917

IMG_6912

IMG_6923

Veel plezier bij het naaien en een ontspannen adventstijd gewenst!

Bettina

P.S. ik heb het patroon zo berekend, dat zowel standaard wijnflessen, als ook champagneflessen erin geplaatst kunnen worden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam