Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2017 – deurtje #9

Welkom bij deurtje 9 van de BERNINA adventskalender! Vandaag laat ik jullie zien, hoe je omkeerbare stofhoes voor je bloempot kunt maken. Zo kan je al jouw bloempotten op elkaar afstemmen en decoreren voor de kerst, zonder dat je nieuwe bloempotten hoeft te kopen. De stoffen hoes is niet alleen geschikt voor het bekleden van de bloempotten, maar kan ook dienen als broodmand, mand voor snoepjes en snacks, kleine geschenken voor kinderen, enz. Laat je fantasie de vrije loop!

Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Ik heb bij de stof voor mijn bloempot-hoes gekozen voor een stevige linnen-katoen mix, waar ik ook nog een paar placemats van gemaakt heb als bijpassende tafeldecoratie. Ik woon in Noorwegen, en de Noorse vlag is rood, blauw en wit – dezelfde kleuren, die ook veelvuldig voor kerstdecoraties gebruikt worden. Zo is de decoratie mooi feestelijk, en laat zich ook nog voor andere gelegenheden gebruiken. Om het geheel nog wat meer te laten glinsteren, heb ik een bronskleurig glitter paspel(band) toegevoegd.

Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
De bloempot-hoes is vrij eenvoudig te maken: je hebt alleen twee cirkels en twee grote rechthoeken nodig, en wat paspelband, als je dat wilt. Het is het makkelijkst om de cirkel op de juiste grootte uit te knippen, door een bloempot op de stof te zetten en er een lijn omheen te tekenen. Let er hierbij op, dat je een ruime naadtoeslag neemt, omdat de stofhoes wat groter moet zijn dan de bloempot. Wanneer je de cirkel uitgeknipt hebt, meet dan de doorsnede en bereken daarmee de omtrek van de cirkel. Op internet vind je veel omrekentabellen, die dit voor jou kunnen doen, zoals b.v. deze hier.

Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Als je de omtrek berekend hebt, kun je twee rechthoeken uitknippen. De cirkelomtrek komt overeen met de breedte van de rechthoek. Hier heb ik afgezien van een naadtoeslag, omdat je immers niet aan de buitenkant van de cirkels naait. Dat maakt de cirkel bij het naaien wat kleiner als berekend. De hoogte van de rechthoek is afhankelijk van de hoogte van jouw bloempot, en ook of, en zo ja, hoe ver je de omslag aan de bovenkant wilt omklappen. Niet vergeten: check goed, of je bloempot naar boven toe wijder uitloopt! In dat geval moet je geen perfecte rechthoek uitknippen, maar de randen licht naar buiten laten lopen, zodat de hoes goed over de bloempot past. In mijn geval heb ik aan de bovenkant van de rechthoek, links en rechts, elk bijna 2 cm. toegevoegd.
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Nu heb je twee cirkels en twee rechthoeken: één stof-paar voor de buitenkant, en één paar voor de binnenzijde. Naai met de overlockvoet eenvoudig aan de kortere kant langs beide rechthoeken en vorm zo twee stofcilinders. Naai niet de hele kant dicht, als je de binnenstof samennaait. Je moet een kleine opening in het midden van de naad vrij houden, om de stofhoes na het samennaaien van de binnen- en de buitenstof, naar de juiste zijde te kunnen keren.
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Nu moet je de stofcilinder van buitenstof aan de buitenstof cirkel vastzetten– ik heb hier gewoon wat spelden voor gebruikt! Naai met de overlockvoet om de gehele cirkel en let erop, dat de stof niet gaat rimpelen. Omdat alle met de overlockvoet genaaide naden zich op het eind tussen de buiten- en de binnenstof bevinden, hoef je de draaduiteinden niet weg te werken. Ik heb ze gewoon geknoopt, zodat ze niet losgaan. Herhaal dezelfde stappen voor het stofcilinder van de binnenstof, en de binnenstof-cirkel.

Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Nu moet je twee aparte stofzakken hebben. Stop de ene zak in de andere. Let er hierbij op, dat je wel de juiste stofzijden tegen elkaar plaatst. Wanneer je paspel(band) wilt gebruiken, moet je deze tussen de twee stoflagen plaatsen. Let er op, dat de dikkere paspelkant van de stofrand af wijst. Wanneer je een Multifunctionele voet voor jouw BERNINA overlock hebt, dan is dit nu een uitstekende keuze, omdat dit het aanbrengen van de paspel band vergemakkelijkt. Ik heb zo’n voetje niet , maar ook met een normale voet gaat het aanbrengen van paspelband eigenlijk best makkelijk. Daar waar het paspelband elkaar overlapt, heb je twee mogelijkheden: je kunt óf de beide paspel uiteinden over elkaar leggen en een stukje buiten de stof laten hangen, omdat de knipkanten van de paspel na het afwerken met de overlock niet zichtbaar zijn. Of je opent de paspel een beetje, knipt een stukje koord van binnen af, en naait de beide stofuiteinden samen. De tweede optie werkt heel mooi, maar toch heb ik voor het eerste gekozen, omdat het werken met het glitterende metallic paspel niet eenvoudig is. Beide mogelijkheden zijn een goede keuze!
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Nu moet je de bovenkanten van de beide stofzakken rondom naaien. Let er op, dat je zo dicht mogelijk langs de paspellering naait, zonder deze te raken. De paspel kan tussen de twee stoflagen makkelijk bewegen. Op de naaivoet van mijn BERNINA L 460 staan duidelijke richtlijnen; zo kan ik eenvoudig zien waar zich de, met de overlock genaaide, zoom aan het einde bevind. Als alternatief kun je ook de paspellering met de overlock eerst aan één stoflaag vastzetten en aannaaien, voor je de tweede stoflaag toevoegt.
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Nu moet je alleen nog de stofhoes, door de keeropening van de binnenstof, binnenstebuiten keren. Je kunt de keeropening natuurlijk met de naaimachine dichtnaaien. Ik heb ervoor gekozen om met de hand de naad van de keeropening dicht te naaien. Zo is de opening niet meer te zien, en is de stofzak omkeerbaar. En klaar!
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Zoals ik al had gemeld, heb ik ook een paar eenvoudige placemats erbij gemaakt. Knip eenvoudig een paar rechthoeken in de gewenste afmeting (de mijne zijn ongeveer 45 cm. x 30 cm.) en werk het rondom af met een overlock machine. Je kunt óf op iedere hoek stoppen, en de drie overlock draaduiteinden in de binnen overlocknaad verbergen, óf met de overlockvoet tot geheel aan het eind van de stof naaien, de naaivoet oplichten, de stof draaien, en verder naaien. Hiervoor heb je wat ervaring nodig, omdat je precies op de juiste plaats moet stoppen met naaien. Zo heb je alleen op het eind nog een draaduiteinde over, en kost dus minder inspanning. Ik heb voor een passend donkerblauw overlockgaren gekozen. Je kunt natuurlijk ook voor een contrasterende kleur kiezen, om het geheel optisch iets interessanter te maken.
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Sew Mariefleur Bernina Flower Pot Cover
Dank je wel voor het lezen, en veel plezier bij het naaien van jouw eigen bloempothoes uit stof.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam