Creatieve berichten over naaien

Last-minute ‘foute’ kersttrui

Kersttrui: ‘Fout’, schattig en aaibaar…

Mam, ik wil graag zo’n foute kersttrui….voor donderdag….voor het kerstfeest op school… Euh, dat is over twee dagen. In zijn blik lees ik dat dat geen probleem hoeft te zijn. Meteen wordt een voorbeeld gezocht. Stiekem vind ik de vraag heel erg leuk en duik in mijn voorraad met restjes. Met een stapel stofjes, van fleece en donzige stof tot vilt en glitter stof, kom ik terug. De ‘opdrachtgever’ kiest de stoffen en toont het voorbeeld hoe de trui moet gaan worden.

‘Rudolph….

Ik kies een basispatroon voor een sweater, waarvan ik weet dat het hem goed past. De afbeelding, een vrolijke ‘Rudolph’, neem ik met patroonpapier over van het computerscherm. Ik teken de ogen, de pupillen en de neus nog een keer. De patroondelen knip ik uit. Rudolph maak ik van fluffy stof, dat ik nog wat bijknip want de ‘haren’ zijn wat lang voor een rendier. Het gewei en de ogen knip ik uit vilt en voor de neus gebruik ik een restje lederlook rode stof.

….the red nosed….

De neus is een rondje stof, ongeveer zo groot als een koffieschoteltje. Met dikker garen rijg ik langs de rand en trek het garen iets aan. Dan vul ik de neus met fibrofil net zo lang tot een mooi strak bolletje ontstaat. Garen verder aantrekken en het bolletje dichtmaken. Voor ik de neus met de hand bevestig op het hoofd, stik ik eerst de ogen en pupillen met de naaimachine vast. De volgorde is wel belangrijk anders zit die neus zo in de weg.

Tijd voor het gewei. Deze bevestig ik aan de bovenzijde van het fluffy hoofd. Voor een meer 3D effect knip ik ook een gewei uit fibrofil. Wel iets kleiner dan het vilten gewei. Nu kan Rudolph op het voorpand dat net als de mouwen bestaat uit rood fleece en witte harige stof.

…reindeer’

De gehele Rudolph wordt kort langs de kant op het voorpand vastgestikt. Het gewei stik ik met leuk rood contrasterend garen. Bij de kop zorg ik ervoor dat zo weinig mogelijk haren worden meegestikt door ze met een speld steeds opzij te duwen. De haren die ik wel heb vastgestikt haal ik los door met een speld voorzichtig langs het stiksel op de ‘schrapen’. Zo komen de haren onder het stiksel vandaan en ‘versmelt’ Rudolph met de achtergrond.

Ik maak nog wat sterretjes om de trui verder te versieren. Als mal knip ik een een ster uit een stuk geplastificeerd papier en daarlangs stik ik de ster op twee op elkaar gelegde stofjes. Het eerste sterretje is goud met rode ondergrond en de tweede rood met groene achtergrond. De sterretjes knip ik op 0,5 cm langs het stiksel uit en dan kunnen ze op de trui. Met hulp van zoomvoet 5 stik ik vlak langs de ster op.

Dan is het tijd om de trui verder in elkaar te zetten. Als eerste de schoudernaden, dan de mouwkoppen en in één keer de mouwen en zijnaden. Boord in kerstige kleuren onderaan de trui, aan de mouwen en aan de hals maken. De hals nog even doorstikken en klaar: Superleuke ‘foute’ kersttrui. Eens kijken wat de ‘opdrachtgever’ er van vindt…..o ja die slaapt al.

Zijn reactie en die van zijn klasgenootjes de volgende dag waren zo leuk. Hij was helemaal gelukkig en kreeg veel aandacht omdat ie zo vreselijk aaibaar was.

Iedereen een hele fijne kerst en een creatief 2018!

Hartelijke groet,

Marlies

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: fibrofil, fleece, Tricot, vilt
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam