Creatieve berichten over quilten

Maand 12: laatste deel Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project

Wat een mooie blokken allemaal, en wat een kleurrijke stapel hebben we met z’n allen gemaakt! Prachtige steken, bandjes, kant en kralen en meer toevoegingen hebben we in de afgelopen 11 maanden gemaakt. De laatste 2 maanden oktober en november waren pittig, omdat je daar veel blokken moest maken. En wat een vragen kwamen er, over hoe de afwerking gaat worden.. tja, je weet het: een mystery project moet tot het laatste moment geheim blijven. De blokken zijn nu allemaal klaar, waardoor het in elkaar zetten kan beginnen, en je eindelijk zult weten hoe de quilt er uit gaat zien.

Ga er maar voor zitten, want dit is een heel lang bericht, met heel veel tekst en foto’s (verdeeld in segmenten), omdat ik het zo duidelijk mogelijk wil uitleggen. Lees alles rustig door: je hebt er alle tijd voor – dit bericht blijft op de BERNINA Blog staan (net als alle voorgaande maanden). 

Als je alle maanden hebt gevolgd, en alle blokken hebt gemaakt, heb je een flinke stapel klaarliggen, waarvan alles te groot is. Dat was in de eerste instantie nodig omdat je door het maken van siersteken op een sandwich, die in alle richtingen verlopen, je blok laat ‘krimpen’, wat wel op kan lopen tot 1 cm, afhankelijk van de steken en de dichtheid hiervan, welke tussenvulling je hebt gebruikt ed. Om de blokken aan elkaar te kunnen zetten, moeten ze terug gesneden worden tot bepaalde maten, maar eerst ga je de blokken neerleggen zoals je ze in de quilt wilt hebben.

En dan komt de verrassing: velen van jullie speculeerden over de opzet, waarbij jullie foto’s lieten zien dat de smalle blokken langs de zijkanten van de quilt zouden komen, en de kleine vierkante blokken elk op een hoek…. nee hoor, we gaan het anders doen!

SAM_7681
Hier zie je dat ik mijn blokken neer heb gelegd, zoals ze straks in de quilt komen: tussen elk groot blok (1e 9 maanden gemaakt) komen de smalle rechthoekige blokken, en in het midden – op de kruispunten hiervan – de vierkante blokken. Hadden jullie deze opzet geraden? Sommigen wel, er werd veel gespeculeerd, maar wat ik al zei: het moest tot het einde toe een mystery blijven… Het lijkt een hele grote quilt te worden, maar dit zijn de nog niet afgesneden blokken – de quilt wordt uiteindelijk beduidend kleiner na het afsnijden en in elkaar zetten.

Je kunt het schema voor het in elkaar zetten van de blokken HIER downloaden: daar staan ook de snijmaten bij – die behandel ik verderop, dus NU NOG EVEN NIETS SNIJDEN!!!

Als je goed naar de foto van al mijn blokken kijkt, en je zou exact weten hoe de blokken A, B, C en D er uit zien, en waar hun volgorde is volgens het oorspronkelijke schema, dan zie je waarschijnlijk dat ik me daar niet aan gehouden heb. Wat ik namelijk belangrijker vond is hoe de kleuren ten opzichte van elkaar komen te liggen. Ik wil zo min mogelijk dezelfde kleuren tegen of tegenover elkaar, dus heb de blokken allemaal zoveel mogelijk verschoven, rondgedraaid en op een andere plek gelegd, totdat ik tevreden was met de opstelling. Een enkele keer raakt eenzelfde kleur de andere, maar ik ga er nog sashings tussen zetten, dus is dat kleine beetje geen probleem.

SAM_7686
Wat ik daarna WEL gedaan heb, is 25 papiertjes geknipt, waarop ik Blok 1, C1, Blok 2 enz. – de letters en cijfers van alle 25 blokken – op die papiertjes heb gezet, en deze op de LINKER BOVENHOEK van elk neergelegd blok heb gespeld. BELANGRIJK; hiervoor heb ik lange Flower Pins = quiltspelden gebruikt, zodat ik de papiertjes met de spelden straks bij het afsnijden van de blokken kan laten zitten (ze hebben geen dikte, kop is plat, waardoor je er met je liniaal gewoon overheen kunt werken) – kijk alleen wel uit bij het afsnijden dat je niet over de speld heen snijdt).

SAM_7688
Ik heb op het schema zelf ook even op alle linker bovenhoeken een kruisje gezet, zodat ik niet vergeet dat de papiertjes in de linker bovenhoek moeten blijven zitten. Omdat ik bij het snijden de blokken soms moet draaien, is dit de beste manier om de kleurstelling/opzet voor de quilt die ik heb gemaakt bij het neerleggen, ook zo te houden.

TIP: maak een foto van de volgorde van je blokken, als je deze vantevoren neerlegt – je kunt dan altijd vanaf de foto nog kijken op waar en op welke manier een blok neergelegd was, zodat je je volgorde van blokken niet per ongeluk door elkaar haalt.

SAM_7690
Op de afbeelding hierboven zie je de briefjes op mijn blokken zitten, alles linksboven, vastgespeld met een Flower Pin (grote platte quiltspeld). Hoe mijn blok oorspronkelijk ook ‘heette’, ik heb ze opnieuw een naam/nummer gegeven, om het schema te kunnen blijven volgen. Ook de richting heb ik niet persé hetzelfde gehouden: het kan zijn dat een blok een kwart is gedraaid, of half is gedraaid, tegen de klok in, of met de klok mee… kwestie van uitzoeken dus.

SAM_7692
Hierna heb ik de rijen van boven naar beneden op elkaar gelegd: zo heb ik 5 stapels blokken gemaakt…

SAM_7696
en uiteindelijk heb ik alle blokken op elkaar gelegd, waarbij de eerste rij/het eerste blok = linksboven bovenop komt te liggen, en de laatste rij/het laatste blok onderop komt te liggen.

Tot zover het sorteren en neerleggen van de nog niet afgesneden blokken. En dan gaan we ze op de juiste maat snijden: een zorgvuldig werk dat je goed moet voorbereiden.


Bij het snijden van de blokken zul je merken dat je een keuze zult moeten maken, ivm. met de hoeveelheid van de sandwich, wat eraf gesneden wordt. Het kan zijn dat je aan de ene kant bv. 2 cm afsnijdt, terwijl je aan de andere kant minder of meer af hoeft te snijden, omdat je sandwich/blok veel groter is dan de benodigde 28 x 28 cm bij de grote vierkante blokken, 14,5 x 28 cm bij de rechthoekige blokken en 14,5 x 14,5 cm bij de kleine vierkante blokken. . Dat betekent ook dat je een beslissing zult moeten nemen welke rijen siersteken je nog wilt blijven zien en welke er geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen – want bedenk dat de afmeting die je gaat snijden NIET de afgewerkte maat is – er komen nog stroken/sashings over de randen heen, waardoor nóg een deel van de steken/effecten zullen verdwijnen. Al met al houd je genoeg mooie steken en materialen over die in het midden (dus op de afgewerkte maat) te zien zullen zijn.

SAM_7763
Onder het schema zie je drie blokken met verschillende maten staan (zie afbeelding hierboven):

Links het grote vierkante blok. Je hebt sandwiches gemaakt van ca. 32 x 32 cm (inmiddels waarschijnlijk iets kleiner geworden door de siersteken). Deze blokken moeten uiteindelijk terug gesneden worden tot 28 x 28 cm exacte maat. Je ziet deze maatvoering rechts en onder de tekening van het blok staan. Links en boven zie je 1.5, 25 en 1,5 staan: totaal ook 28 cm. Later zal ik hier meer over vertellen.

In het midden zie je het rechthoekige blok. Je hebt sandwiches gemaakt van ca. 16 x 32 cm (inmiddels waarschijnlijk iets kleiner geworden door de siersteken). Deze blokken moeten uiteindelijk terug gesneden worden tot 14,5 x 28 cm exacte maat. Rechts van het blok staat 28 cm en onderaan 14,5 cm. Link van het blok zie je 1,5, 25 en 1,5 cm staan, en bovenaan het blok 1, 12,5 en 1 cm. Later zal ik ook hier meer over vertellen.

Rechts staat het kleine blok. Je hebt sandwiches gemaakt van ca. 16 x 16 cm (inmiddels waarschijnlijk iets kleiner geworden door de siersteken). Deze blokken moeten uiteindelijk terug gesneden worden tot 14,5 x 14,5 cm exacte maat. Je ziet deze maatvoering rechts en onder de tekening van het blok staan.Links en boven zie je 1, 12,5 en 1 cm staan: totaal ook 14,5 x 14,5 cm. Later zal ik dit uitleggen.


VOORDAT JE GAAT SNIJDEN: CHECK, CHECK EN DOUBLE CHECK ALLES – eenmaal gesneden kan het niet meer teruggedraaid worden!

SAM_7765
HET SNIJDEN
: Je hebt een snijmat met centimeters nodig, het liefst met kleine hokjes/centimeter verdeling (links of de foto hierboven). Bij sommige snijmatten zie je alleen een 5 x 5 cm hokjesverdeling (rechts op de foto hierboven): je zult dan zelf de exact maat die je nodig hebt moeten opzoeken.

Voor een duidelijke afmeting om te snijden gebruik je SCOTCH tape: dit is melk-achtig/wit plakband, wat geen lijmresten achterlaat op je snijmat. Hiermee maak je een goed afgezet kader, waarbinnen je de afmeting van je blokken gaat snijden.

Plak een lange baan langs een lijn van je snijmat: zorg ervoor dat het plakband exact langs die lijn komt te liggen. Deze rij plakband moet ruim langer zijn dan 28 cm, bv. 34 cm.

Meet 28 cm af, en zet een rij plakband aan de ANDERE kant van die lijn – zodat je tussen de beide stukken plakband een vlak van EXACT 28 cm krijgt.

Doe dit ook boven- en onder, zodat je een vierkant ziet die EXACT 28 x 28 cm is. Je ziet ook dat het plakband ver uitsteekt op alle hoeken – dit is om goed zicht op de uiteindelijk te snijden afmeting te hebben

SAM_7698
Ik heb uiteindelijk 2 lagen SCOTCH tape over elkaar heen geplakt, zodat ik heel duidelijk het vierkant kan zien. (Heb je een ander soort feller gekleurd tape, gebruik dat dan, MAAR LET OP: het mag geen lijmresten op je snijmat achterlaten). Nu heb je dus een ‘raamwerk’ waarin je de af te snijden maat voor de 9 grote vierkante blokken ziet.

SAM_7700
Leg een blok van ca. 32 x 32 cm zodanig neer, dat het ‘teveel’ aan alle kanten uitsteekt. Kijk welke siersteken je wilt blijven zien, maar bedenk dat er uiteindelijk toch iets van de rij van siersteken weg zal vallen, als de sashings er eenmaal overheen komen.

SAM_7703
Je kunt zien dat het blok te groot is, als je een hoek op tilt: alles valt over het binnendeel van 28×28 cm. Weet je het nog? Het is niet het frame van tape dat de juiste maat aangeeft, maar de binnenkant daarvan, op je mat.

SAM_7705
Leg je quiltliniaal (met cm) exact op de rechter lijn direct naast het SCOTCH tape, CONTROLEER OF ALLES GOED LIGT (kijk hierbij of de zijkant van de liniaal exact op de lijn naast het scotch tape ligt), en snij het teveel van het blok langs deze lijn met je rolmes af. Geen probleem dat je door het SCOTCH tape snijdt: dit blijft prima op je snijmat plakken. Snij vooral rustig, om te voorkomen dat het blok gaat verschuiven. Snelheid is niet belangrijk: exact snijden wel. Elke afwijking ga je straks merken, wat het eindresultaat niet ten goede komt.

SAM_7707
TIP: Hier zie je nog even hoe je de liniaal langs het plakband legt, waarbij de lijnen van je snijmat én de lijnen op je liniaal op elkaar moeten liggen. Belangrijk is daarbij wel dat de maatvoering op de liniaal en de snijmat hetzelfde is. Als je bv. een quiltliniaal gebruikt, en een hobbysnijmat (niet aan te raden), dan kunnen de maten afwijken. Controleer dit ook vantevoren (ja, je moet heel veel controleren!) – dat voorkomt een hoop problemen.

SNIJ PAS ALS JE HEEL ZEKER WEET DAT ALLES GOED GAAT – EENMAAL AFGESNEDEN KAN NIET MEER TERUGGEDRAAID WORDEN.

Hopelijk heb je bij alle blokken goed opgelet, en geen kralen, pailletten of andere dikke versieringen tot aan de zijkanten vastgezet. Omdat je nog moet afsnijden, was het belangrijk om ca. 5 cm vanaf de zijkanten van elk blok GEEN dikke versieringen op te zetten – dit kun je altijd nog naderhand doen. Als je wel al kralen hebt opgezet in het ‘veilige deel’ van de sandwich, kan het zijn dat je quiltliniaal daar op verschuift – snij dan vanaf de andere kant.
LASTIG? Draai gewoon je snijmat om – dat is het allermakkelijkste om in de goede snijrichting te werken.

SAM_7709
De eerste zijkant is recht, en op maat gesneden.

SAM_7711
Herhaal dit aan de andere kant van het blok (Controleer weer eerst of alles goed ligt): verschuif het blok niet – let hierop – en snij aan de linkerkant ook exact op de lijn, direct naast het SCOTCH tape.

SAM_7713
Nu heb je een blok dat aan weerskanten – rechts en links – afgesneden is. Controleer de maten weer.

SAM_7715
Draai het blok nu zodanig dat de andere twee kanten afgesneden kunnen worden. CONTROLEER of de recht gesneden zijkanten van het blok exact tegen de 28 x 28 lijnen van je snijmat aan liggen, voordat je gaat snijden.

SAM_7717
Snij weer rustig, om de maten zo exact mogelijk te krijgen. Ik verplaats mijn linkerhand op de liniaal regelmatig: eigenlijk dus in twee etappes – ik snij tot nét voorbij mijn hand, dan verplaats ik mijn hand en snij weer verder. Zo weet ik zeker dat ik de liniaal goed op het blok gedrukt houd, en niets kan verschuiven.

SAM_7722
Snij dan de twee overgebleven kanten op dezelfde manier af. Controleer weer of je blok nu EXACT 28 x 28 cm is.

SAM_7723
Snij de overige 8 blokken van ca. 32 x 32 cm op delfde manier: sla alle andere blokken nog over, maar laat alles op dezelfde volgorde liggen. Ik heb de stapel steeds ‘omgeslagen’, net als bij de pagina’s van een boek. Blokken die ik nog niet ging snijden omgedraaid zodat alles op volgorde bleef liggen. Rechtsonder op de foto hierboven zie je de stapel waar ik de blokken van 32×32 cm nog uit moet halen om ze tot 28×28 cm te snijden, rechtsboven zie je de stapel van de al gesneden- en andere blokken.

SAM_7726
En weer een blok op maat gesneden… zo worden alle 9 blokken van 32 x 32 cm terug gesneden tot 28×28 cm.

SAM_7728
Voor de rechthoekige blokken: deze moeten uiteindelijk 28 x 14,5 cm worden. De 28 cm is dezelfde maat als bij de grote vierkante blokken – dit betekent dat je de opzet met het SCOTCH tape nog even zo kunt laten liggen, en alle rechthoekige blokken ‘dwars’ legt, zodat de ‘korte’ kanten afgesneden kunnen worden.

SAM_7730
Kijk maar naar de afbeelding: zo snij je het teveel op de korte kanten van de blokken af, zodat de lange zijkanten 28 x 28 cm zijn. Doe dit bij alle rechthoekige blokken hetzelfde

VERDER NOG NIETS AFSNIJDEN, ALLEEN DEZE RECHTHOEKIGE BLOKKEN ZOALS AANGEGEVEN IS.

SAM_7732
Zodra dat allemaal gedaan is, ga je één baan SCOTCH tape verplaatsen, of vervangen. De linker- , boven- en onder tape laat je liggen, alleen de rechter tape haal je helemaal weg.

SAM_7734
Let het nieuwe stuk tape zodanig, dat je een vlak van 28 x 14,5 cm krijgt. Zoek zo goed mogelijk die 14,5 cm op, omdat je op een half hokje van je kleine ruitverdeling van je snijmat moet werken, of nét een halve centimeter aan de binnenkant van een hokje van 5 x 5 (15 cm min 0,5 cm).

SAM_7736
Bij het snijden ga je niet alleen naar de lijnen van je snijmat kijken, of de zijkant van het SCOTCH tape, maar zeker ook kun je de lijnen van je liniaal gebruiken – iets op 14,5 cm (oftewel die halve centimeter) snijden, moet exact, dus controleer via de lijnen van snijmat en liniaal samen of dit ook goed gebeurt). SNIJ PAS ALS JE HEEL ZEKER WEET DAT ALLES GOED GAAT – EENMAAL AFGESNEDEN KAN NIET MEER TERUGGEDRAAID WORDEN.

SAM_7738
Dit rechthoekige blok ligt nu klaar om terug gesneden te worden,

SAM_7745
en hier zie je dat het nu 28 x 14,5 cm is.

SAM_7748
Als alle rechthoekige blokken op maat gesneden zijn, is het de beurt aan de laatste 4 kleine vierkante blokjes. Deze moten terug gesneden worden tot 14,5 x 14,5 cm. Om dat te kunnen doen moet er weer een nieuwe plakbandlijn gezet worden – haal de bovenste/horizontale lijn weg…

SAM_7750
en plak een nieuwe op een zodanige manier, dat zich binnen de plakbandlijnen een vierkant van exact 14,5 x 14,5 cm vormt.

SAM_7752
Leg daar een blok van ca. 16 x 16 cm op,

SAM_7758
en snij deze terug tot de genoemde 14,5 x 14,5 cm, net zoals je bij de andere blokken alle op maat hebt gesneden.

SAM_7761
Uiteindelijk moeten al je 25 blokken op maat gesneden zijn. Als je ze tegen elkaar legt, moet alles exact aansluiten…

SAM_7768
waarbij je een mooi overzicht krijgt van de totale afgewerkte maat.


WAT DOE JE ALS JE EEN BLOK OF MEERDERE BLOKKEN TE GROOT GESNEDEN HEBT? Snij het deel dat niet goed is dan terug tot de juiste maat.

WAT DOE JE ALS JE EEN BLOK OF MEERDERE BLOKKEN TE KLEIN GESNEDEN HEBT? Kijk of de afmeting op een makkelijke maat uitkomt – een echte quiltliniaal met centimeters heeft ook lijnen voor kwart centimeters (0,25 cm) staan. Je kunt dan besluiten om alle blokken een kwart af te snijden MAAR LET OP: vierkanten moeten vierkant blijven, wat zou betekenen dat je van elke kan een nog kleinere maat af zou moeten snijden om tot dezelfde afmeting als de te klein gesneden blok/blokken te komen. Beter kunt je dan van alles 0,25 cm afsnijden, zodat alles totaal 0,5 cm kleiner wordt. Doe dit dan bij alle blokken – bv. grote vierkanten worden dan 27,5 x 27,5 cm, rechthoekige worden 27,5 x 14 cm en kleine vierkanten worden 14 x 14 cm. Dit is de enige manier om een eenheid er in te houden, wat belangrijk is om alles aan elkaar te laten passen.

Bedenk dat er altijd een oplossing is als iets niet helemaal volgens het plan loopt.


Het in elkaar zetten van de blokken. ER ZIJN EEN AANTAL MOGELIJKHEDEN waaruit je kunt kiezen: je zult deze keuze moeten maken voordat je verder gaat, vanwege de volgorde van het aan elkaar zetten van de blokken.

SAM_7785
– blokken aan elkaar zetten met een brede zigzagsteek, en later overwerken met een satijnsteek (dichte zigzagsteek). Je kunt dit laatste bv. met glinstergaren doen, of een mooi gemêleerd siergaren.  Gebruik dezelfde zigzagsteken en satijnsteken langs de zijkanten, als je de mooie achterkantstof hebt aangebracht (zie verderop in de tekst).

SAM_7775
– blokken aan elkaar zetten met een brede zigzagsteek, en daar band overheen naaien, als smalle sashing. Het multicolor band met zilver wat je hier op de foto ziet is daar oa. prima geschikt voor. Je hebt dan wel ca. 2 rollen nodig. Ook kun je verschillende kleuren band of lint opnaaien, en zelfs verschillende breedtes. Leg band of lint los over de zigzagsteken en kijk wat je mooi vindt.

SAM_7777
– blokken aan elkaar zetten met een brede zigzagsteek, en daar smalle (zwarte) sashings overheen naaien. Als je smallere sashings tussen de blokken wilt – bv. afgewerkte maat van 1 of 1,5 cm – dan kun je daarop de breedte van de te snijden stroken aanpassen.
LET OP: de afwerkrand die rondom de quilt gezet wordt, moet altijd breder zijn, omdat je deze ook naar achteren om moet slaan en tegenzomen.

SAM_7779
– blokken aan elkaar zetten met een brede zigzagsteek, en daar de (zwarte) sashings overheen naaien, zoals aangegeven staat bij het snij schema van de zwarte stof – oftewel zoals oorspronkelijk de bedoeling was (op de foto is het band los neergelegd, als voorbeeld). Houd je dan aan het snijplan zoals hieronder aangegeven wordt.

SAM_7781
– blokken aan elkaar zetten met brede zigzagsteek, de oorspronkelijke (zwarte) sashings en als laatste sierband aan weerskanten van de sashings voor een nóg sprankelender effect. (op de foto is het band los neergelegd, als voorbeeld). Ook langs de afwerkrand komt dan dit multicolor band – je hebt dan 3 rollen nodig. En dat is wat ik ga doen.

Wat je ook kiest, het wordt een bijzondere quilt. Alles hangt af van de tijd die je er voor wilt nemen, of je bv. het pakket gekocht hebt, waar de zwarte stof in zit, of dat je zelf nog materialen uit gaat zoeken.


snijschemazwartestof
In ieder geval ga ik uit van de oorspronkelijke opzet – de bredere sashings opnaaien. Je kunt het schema voor de ZWARTE STOF/SASHINGS EN AFWERKRANDEN hier downloaden:
ik zal verderop in te tekst uitleggen wat de bedoeling is.

Op de afbeelding hierboven zie je dat ik uitgegaan ben van de breedte van de batik quiltstof = ca. 1.10m. Sommige stoffen kunnen breder zijn, maar zeker ook smaller. Houd daar rekening mee voordat je gaat snijden. Kijk verderop in de tekst naar het aantal stroken en vooral de lengte darvan die je nodig hebt, voordat je gaat snijden

Voor de ‘staande’ sashings heb je 12 lange stroken nodig – elk exact 4 x 30 cm, die rechtop staan, en 8 korte stroken – elk exact 4 x 17 cm, die ook rechtop staan. De stroken zijn iets te lang, wat nodig is, om ruim te kunnen werken.

Bij de stroken voor de ‘liggende’ sashings over de hele breedte van de quilt staat dat je er 6 moet snijden – elk exact 4 cm breed, over de hele breedte van de stof. Snij er minimaal 5, de 6e is reserve. 4 stroken laat je heel, van de 5e strook snij je 4 gelijke stukken, die je per stuk aan één van de 4 lange stroken zet. Strijk de naden open. ALS DE 4 STROKEN OP ZICH AL LANG GENOEG ZIJN OM OVER DE HELE BREEDTE VAN JE QUILT OP TE NAAIEN, hoef je de 5e strook niet te snijden. Dit hangt af van het eindformaat van je blokken, na het snijden en aan elkaar naaien. Voor mijn quilt had ik nog wel een extra stuk per strook nodig: hij werd 1.13×1.13m, wat nét te breed was ten opzichte van de breedte van de stof!

Voor de afwerkrand heb je stroken over de hele breedte van de quilt nodig: er staat ook hier dat je er 6 moet snijden – elk exact 6 cm breed, over de hele breedte van de stof: je hebt er echter minimaal 5 nodig, de 6e is reserve. Naai de 5 stroken aan elkaar tot één geheel, strijk de naden open.


Het aan elkaar zetten geldt voor alle opties hetzelfde: je werkt per rij van 5 blokken. Je zet de blokken tegen elkaar aan, en verbindt ze met een brede, uit elkaar staande zigzagsteek.

SAM_7782
Belangrijk is om deze steek eerst even op een proeflapje uit te proberen. Ik heb de steek op 6.0mm gezet, en de lengte iets uit elkaar gehaald, zodat de steek niet te dicht wordt. De breedte kan per machine verschillen: bij sommige machines kun je een zigzagsteek niet breder zetten dan bv. 5.0mm: werk daar dan mee. Zet de breedte echter niet verder dan die 6.00mm – meer is niet nodig om aan beide kanten een deel van het blok te ‘pakken’, tijdens het aan elkaar zetten.
De steeklengte uit elkaar halen is belangrijk, om te voorkomen dat alles te ‘dicht’ genaaid wordt, en de blokken bv. op die plek gaan ‘krimpen’, zoals bij het maken van de siersteken ook gebeurd is.

Schrik echter niet als de blokken aan elkaar gezet zijn, en dan opgeteld qua maten niet meer helemaal de oorspronkelijke afmetingen hebben. Als je de bovenste rij blokken naast elkaar legt heb je over de hele breedte de volgende maten liggen: 28cm, 14,5cm, 28cm, 14,5cm en 28 cm. Totaal 113 cm. Heb je deze 5 blokken aan elkaar genaaid dmv. zigzagsteken, dan kan het best zijn dat je nog maar 112,5 of zelfs 112 cm over hebt qua totale breedte. Als dat bij alle rijen zo is, is dat geen probleem.

SAM_7787
Wat wél belangrijk is, is dat de blokken ten opzichte van elkaar niet mogen verschuiven bij het aan elkaar naaien – zorg er voor dat je langzaam werkt, en steeds controleert of de bovenkanten bij het beginnen en vooral de onderkanten naarmate je ernaar toe werkt nog exact gelijk liggen. Het zou heel vervelend zijn als het ene blok ten opzichte van het andere uitgerekt wordt, waardoor de maten niet meer kloppen. Je kunt dat niet herstellen door stukjes af te snijden, omdat de maten dan gewijzigd worden. Op de foto hierboven zie je de eerste twee blokken die dmv. de genoemde zigzagsteken aan elkaar gezet zijn. Ze passen precies.

Ook belangrijk: houd de blokken precies tegen elkaar, niet óver elkaar, als je ze aan elkaar naait. Controleer voordat je verder gaat of de maten van beide blokken nog kloppen: grote vierkante moet 28x28cm zijn, rechthoekige 28 x 14,5 cm (of de door jou gesneden maten). Niets zou vervelender zijn dat er bij het eindresultaat bokken bol staan, of gaan trekken!

Zet steeds zoveel mogelijk 2 aan 2 de blokken aan elkaar: eerst de 2 linker blokken, dan de 2 volgende blokken.

SAM_7788
Daarna zet je het 5e/rechter blok aan de 2 vorige blokken, en uiteindelijk alle 5 de blokken aan elkaar. Deze werkwijze is bedoeld om zoveel mogelijk met handzame stukken te werken.

SAM_7790
Hier zie je de zigzagsteek op de achterkant van de blokken. Controleer of de ecru/lichte stof op de achterkant ook goed vastgezet is met deze steek.

Past het niet onder de open ruimte van je machine (naald tot zijkant)? Rol de blokken die al aan elkaar zitten dan op, of draai de rij om en naai vanaf de andere kant, waardoor er minder blokken onder je machine gezet hoeven worden. Zeker bij het aan elkaar zetten van alle rijen is dit belangrijk: secuur werken en zorgen dat niets verschuift tijdens het vastzetten van de blokken met de zigzagsteek. Maak het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk – zorg voor voldoende vrije ruimte achter en naast je quilt, zodat je nergens tegenaan duwt. Werk langzaam – en zorg ervoor dat de naald naar beneden blijft staan, als je stopt.


SAM_7836
Als je er voor kiest om de (zwarte batik) sashings te maken, is dat de volgende stap.
Ze worden – zoals eerder al is uitgelegd – uit de zwarte (batik)stof gesneden. Ik ga sashings op de 4 cm breedte snijden, dus heb ik uit de zwarte batik vanaf het schema 12 stroken van elk 4 x 30 cm gesneden, en 8 stroken van elk 4 x 17 cm. Ze zijn iets te lang, wat nodig is om ruim te kunnen werken. Op de foto hierboven zie je dat ik even een blok op de breedte heb neergelegd, en via snijmat en quiltliniaal 30 cm heb afgemeten. Je ziet dat er aan weerskanten een klein stukje van de zwarte stof uitsteekt = de extra ruimte.

SAM_7841
Door de zwarte stof netjes op een lijn van je snijmat te leggen, en de liniaal er overheen, kun je de 4 cm makkelijk afmeten. Belangrijk is dat je iedere keer – voordat je gaat snijden – controleert of de maten nog kloppen.

SAM_7844
Snij alle verticale sashings en controleer het aantal. Als de stof effen is, maakt het vaak niet uit hoe je de sashings omlegt. Heb je een stof met een goede kant en een ‘binnenkant’, leg ze dan allemaal neer zodat je de binnenkant ziet.

Om nu de sashings/stroken op een exacte breedte te krijgen, waarbij de naden omgeslagen zijn (net als bij biaisband), kun je er voor kiezen om dit tijdens het strijken uit de losse pols te doen, maar dan is er geen garantie dat ze allemaal even breed worden. Vandaar dat ik met de WITTE WATERUITWASBARE STIFT heb afgetekend Ik heb de liniaal over de lange kant van een strook neergelegd, en een AANLEGLIJN getekend – dit is de lijn die ik heb gebruikt om de omgevouwen rand tegenaan te leggen. 

SAM_7847
Daarbij even een rekensommetje om tot een bepaalde eindbreedte van de sashings te komen (je mag zelf kiezen):

– Als je een afgewerkte breedte wilt overhouden van 3 cm, vouw je de naadtoeslagen aan beide kanten om op 0,5 cm. Dat betekent dat je aan weerskanten op de lange kant een lijn op 1 cm afstand vanaf de kant moet tekenen. Je vouwt de lange kant om, en legt deze TEGEN de getekende lijn aan.
– Wil je een afgewerkte breedte overhouden van ca. 2 cm, dan gebruik je een naadtoeslag van 0,75 cm. Teken dan de lijnen op 1,5 cm afstand (dat is wat ik gedaan heb (zie foto hierboven).

SAM_7851
Je zet aan beide lange kanten een lijn. De rode pijl van de vorige foto geeft aan dat je de lange kant om gaat vouwen om die TEGEN de getekende lijn aan te leggen. Dat heb ik gedaan en alvast met mijn (duim)nagel scherp gemaakt, voordat ik alles met de strijkbout heb gestreken. Eerst de ene kant…

SAM_7853
en daarna de andere kant. Deze voorbereiding doe ik, omdat ik de strook dan makkelijk in één keer onder de strijkbout kan leggen; anders moet je per lange kant de rand omvouwen en strijken. Mag ook, net wat je makkelijker vindt.

SAM_7856
Hier is een strook uiteindelijk plat gestreken. Het voordeel van de witte wateruitwasbare stift is, dat deze ook door warmte van strijken verdwijnt: er is niets meer van te zien. Het is overigens niet erg als de lijnen nog wel zichtbaar blijven: ze zitten aan de binnenkant van de strook en zijn op de goede kant niet zichtbaar.

SAM_7866
Bij de lange zijkanten van de aan elkaar gezette blokken op één rij, heb ik op elk deel waar ik de strook wil vastzetten, met de blauwe wateruitwasbare stift streepjes gezet om de breedte van de strook goed te kunnen plaatsen (de rode pijltjes wijzen naar de streepjes). Ik heb daarvoor aan weerskanten van de plek waar de blokken tegen elkaar liggen = het midden – de streepjes op 1 cm gezet. Mijn strook wordt 2 cm breed; door de streepjes heb ik aan beide kanten lijntjes waar de strook op moet passen.

SAM_7869
Daarna gebruik ik mijn UHU (Pritt) stift – wateruitwasbaar – om over de zigzaglijn een streep lijm te zetten – dit om de strook op z’n plek te houden tijdens het vastnaaien. Je ziet de lijm op de foto als witte vegen (voor de foto heb ik iets teveel aan lijm op de zigzagsteken gezet, om het goed te laten zien – kijk uit dat je dat zelf niet doet, anders komt de lijm door de sashing heen). Zorg er wel voor dat je de lijm echt alleen middenop de zigzaglijm zet, en niet te ver.

Je gebruikt zo’n lijmstift in plaats van spelden: voordeel is dat de stroken over de gehele lengte op hun plek blijven tijdens het naaien. Met spelden kan alles toch nog verschuiven, bovendien tilt een spelt je werk als het ware op – er komen hobbels in je werk – waardoor het kan zijn dat (vooral de lange) stroken niet meer recht/op hun plek genaaid worden. Als je de lijm alleen op het midden zet, zit er niets onder de zijkanten van de strook: je naald zal niet door lijm heensteken.

SAM_7871
Leg de strook dan op z’n plek – de lijm houdt hem vast. Let er ook op dat de strook aan beide kanten iets buiten de blokken uitsteekt.

SAM_7873
Dan kun je de strook met bijpassende kleur garen aan weerskanten – vlak langs de kant – opnaaien.

SAM_7875
Doe dit met alle 4 de stroken/sashings die op een rij met blokken opgenaaid moeten worden. CONTROLEER altijd – voordat je de sashings vastnaait – of de maat van het blok/het zichtbare deel gelijk is: je kunt bv. afwijkingen krijgen als een sashing er scheef opgezet is, of als de sashing niet helemaal recht is gemaakt tijdens het omslaan van de zijkanten en het strijken.

SAM_7877
Ga zo verder met alle rijen blokken, zet ze aan elkaar en naai de sashings er op. Lange stroken op de blokkenrijen van 28 cm hoog, korte stroken op de blokkenrijen van 14,5 cm hoog. Snij na het opnaaien de lange kanten weer recht, oftewel snij het teveel aan zwarte sashings overal af.


De blokkenrijen moeten nu aan elkaar gezet worden tot een volledige quilt, en weer voorzien van zwarte (batik)sashings – hiervoor gebruik je de lange zwarte stroken (zie aanwijzingen eerder in deze tekst). Je gaat ze op dezelfde manier aftekenen als bij de korte stroken.

SAM_7878
Controleer of alle blokken nog op de goede volgorde liggen: leg de 5 rijen met blokken op je gekozen volgorde neer.

SAM_7891
Zet de bovenste rij met 5 blokken (hoogte 28 cm) en de rij met 5 blokken daaronder (hoogte 14,5 cm) aan elkaar met een zigzagsteek, op dezelfde manier als je hiervoor de blokken per stuk aan elkaar hebt gezet.

SAM_7890
LET OP: de verticale sashings moeten optisch gezien zo goed mogelijk doorlopen, alsof het één opgenaaide strook is. Werk langzaam met het aan elkaar zetten, om dit goed in de gaten te houden.

SAM_7885
De zwarte, lange sashings heb je gemaakt hebt van stroken van 4 cm uit de hele breedte en 1/4 deel van een volgende strook (zie aanwijzingen hierboven). Zet de korte delen aan het lange stuk – kijk uit dat er geen ‘scheve’ strook ontstaat, het extra stuk moet er recht aangezet worden. Strijk de naad tussen lange en korte strook open.

ALS DE LANGE ZWARTE SASHINGS LANG GENOEG ZIJN om zonder extra stukje op je quilt te zetten inclusief wat extra ruimte, dan hoef je het extra stuk er niet aan te naaien.

SAM_7887
Teken weer dezelfde lijnen als bij de korte sashings, sla de stof op de lange kant om tot tegen de getekende lijn en strijk dit.

SAM_7895
Zet wat lijntjes met blauwe wateruitwasbare stift aan de zijkanten op de blokken, net als bij de losse blokken, om aan te geven waar de sashing moet komen.

SAM_7897
Doe dit ook bij de kruispunten van de verticale sashings, zodat je over de hele lange rij blokken markeringspunten hebt om de sashings tegen/op te leggen.

SAM_7899
Gebruik dan weer de UHU/Pritt stift om lijm middenop de zigzagsteken te zetten, daar waar de blokken tegen elkaar genaaid zijn, en leg de sashing hierop. Controleer of hij RECHT ligt – leg de grote quiltliniaal erlangs. Niets is zo vervelend als een golvende sashing. Zolang de sashing nog niet helemaal op de blokken is gedrukt, kun je hem nog verplaatsen. Als de lijm eenmaal uitgehard is (gaat redelijk snel) kun je de strook niet meer anders leggen – corrigeer op tijd.

SAM_7901
Naai beide lange kanten van de sashing vast. Dat ziet er al mooi uit, toch?

SAM_7906
Herhaal dit met de andere rijen (eerst de twee bovenste blokkenrijen en sashings aan elkaar, daarna de middelste rij hier aan de onderkant daarvan zetten = midden quilt.

SAM_7908
Vervolgens de twee onderste rijen blokken en sashings aan elkaar naaien, en dan de laatste naad/sashing voor het geheel vastzetten).

SAM_7909
Uiteindelijk heb je een vierkante quilt van 5 x 5 blokken. Het wordt wel steeds lastiger om de quilt onder je naaimachine te krijgen naarmate er meer rijen aan elkaar gezet worden – rol de quilt op, daar waar nodig is. Werk langzaam – en zorg ervoor dat de naald naar beneden blijft staan, als je stopt. Werk eens vanaf de andere kant – dat gaat soms makkelijker.

SAM_7911
Even een detailfoto, om te laten zien dat je blokken, kleuren en versieringen ALTIJD te combineren zijn: de sashings van één kleur verbinden alles, zodat je bij zo’n project als dit nooit bang hoeft te zijn dat het ‘niks wordt’…..

In feite zou het middenstuk/de blokken ed. van de quilt met sashings nu klaar zijn. Als je deze zwarte sashings als eindresultaat wilt, kun je het volgende deel overslaan en direct naar ‘de mooie achterkantstof’ en de afwerking doorgaan…


Omdat dit een crazy quilt is, met veel kleuren en effecten, ga ik nog meer kleuren toevoegen, nl. het Multicolor band met zilver.

SAM_4787
Kleurrijk band,  Multicolor band met zilver
, voor extra effect (of gebruik ander smal band). Dit band heb ik ook al verschillende keren op mijn blokken vastgezet – het komt hierdoor sprankelend terug. Dit band hoeft alleen in het midden met een stiksteek vastgezet te worden.

SAM_7913
Je hebt dan 3 rollen (10 meter p.rol) nodig
– je zult dan ca. 25 meter gebruiken. Dit is een extra versiering, maar kan ook wat oneffenheden wegwerken – bv. als de kruispunten van de sashings niet helemaal ‘doorlopen’, maar toch iets verschoven zijn ten opzichte van elkaar – dat gaat vooral om de staande sashings.

SAM_7924
Ik heb dit band aan weerskanten van de sashings genaaid, eerst verticaal. Voor de verticale sashings: begin vanuit het midden van de quilt en werk naar de zijkant toe, draai de quilt dan om, begin weer in het midden en werk opnieuw naar de zijkanten doe.

Draai de quilt dan en doe hetzelfde met de horizontale sashings. Werk langzaam over de kruispunten.. LET OP: op de kruispunten even langzaam naaien, omdat daar door 2 lagen band en de blokken/sashings dikke naden zitten.

SAM_7921
Ik heb persvoetje #1D gebruikt, omdat ik daar het Dual Transport (een soort boventransport) bij kan zetten, zodat deze stevige quilt prima onder het voetje ‘door kan lopen’. Ook heb ik links van mij een extra tafeltje tegen de grote tafel gezet, zodat het gewicht van de quilt daarop kan rusten. Als je dat niet doet, valt de quilts steeds van de grote tafel af, met alle gevolgen van dien.

SAM_7927
Dat ziet er mooi uit, toch?

SAM_7933
De quilt heeft een totaal ander uiterlijk gekregen: geweldig kleurrijk en glinsterend effect erbij. Mij kan een Crazy quilt niet druk genoeg zijn…

SAM_7931
En zo zie je hem in het geheel, zoals alles er tot nu toe uitziet.

Het middenstuk/de blokken met sashings zijn nu klaar. Dan is het nu nog tijd om alles wat je aan kralen, pailletten, Hotfix steentjes, knoopjes, bedeltjes ed. op je blokken wilt zetten te gaan verwerken. De achterkant is nog niet afgedekt met een mooie (extra) stof, dus kun je nog naar hartenlust aan- en afwerken. Als de achterkantstof er eenmaal achter zit, kun je dit niet meer doen . Alleen de Hotfix steentjes kun je altijd nog toevoegen, omdat die alleen op de bovenkant van de quilt gezet worden.


DE MOOIE ACHTERKANTSTOF die uiteindelijk achter de quilt moet komen, voordat de afwerkrand erop gezet wordt, kun je van een (gewone) quiltstof van 1.10m breed nemen, maar dan heb je wat extra stukken nodig, want de achterkantstof zelf moet op de totale maat van je quilt geknipt worden.  De quilt zal net wat groter zijn, het scheelt wellicht maar een paar centimeter, maar toch kom je dan van de breedte van de stof tekort.

Om dit op te lossen kun je een stof van 2.70 m breed te nemen en daar een vierkant van de afmeting van je quilt uit te knippen/snijden. Wil je dat niet, dan kun je ook van diverse grote stukken stof gebruiken, die aan elkaar zetten tot een totale afmeting van de maat van je quilt – een soort ‘Crazy’ achterkant dus. Meet je quilt goed op en maak of knip/snij een achterkantstof die IETS GROTER is dan de quilt.

Voordat je de afwerkranden op de quilt gaat zetten, waarbij je de achterkantstof mee naait, moet deze mooie stof hier en daar aan de quilt vastgezet worden, door en door = tacken. Op bepaalde door jou uitgekozen punten van je quilt ga je door alle lagen heen, of alleen door de achterkant/tussenvulling wat quiltsteekjes zetten: dit kun je met de machine doen, maar ook met de hand. Doe dit wel voordat de afwerkrand erop zit. Gebruik hiervoor een kleur garen dat op de achterkant niet te zien is.

TIP: Wil je een zichtbaar (sier)effect bij het tacken? Dan kun je een lintje van achteren naar voren door de quilt heen halen, en op de voorkant strikken – bij een Crazy quilt mag alles!

SAM_7954
Ik heb enkele siersteken middenop de zwarte sashings gezet, omdat mijn achterkantstof ook veel zwart bevatte (geeft nog een leuke effect op de voorkant, al is het niet heel duidelijk te zien). Boven- en onderdraad zwart, hier een daar de steken gezet, verdeeld over de hele quilt (je kunt het hier midden op de foto nét zien). Zo weet ik zeker dat de mooie achterkantstof enigszins vastzit aan het geheel.

Als je dit ‘tacken’ klaar hebt, kun je de achterkantstof gelijk knippen/snijden met de zijranden van de quilt.


SAM_7938
LEES NU EERST DIT STUKJE TEKST, VOORDAT JE DE AFWERKRANDEN GAAT OPNAAIEN:
gebruik voor de afwerkranden de bredere (zwarte) stroken. Naai alle 5 stroken aan elkaar tot een lange strook. Strijk de naden open – je hebt dan genoeg lengte om alle 4 de afwerkranden op te naaien – naai en knip ter plekke af, laat daarbij steeds ca. 1 cm uitsteken (dit knip je pas af, als de strook omgevouwen wordt en op de andere kant tegen genaaid is).  Omdat dit voornamelijk een machinaal project is, ga ik je uitleggen hoe je de afwerkranden ook machinaal aan gaat naaien (geen handwerk – wil je dat toch doen, op je eigen manier, geen probleem: het staat je vrij de quilt op je eigen manier af te werken).

Dat gaat als volgt: Naai de afwerkrand dan op de achterkant, op 1,5 cm vanaf de zijranden/boven/onderkant van de quilt, waarbij de zijkant van de strook tegen de zijkant van de quilt aanligt. Sla de afwerkrand naar voren en zoom deze met de machine tegen op 1,5 cm. vanaf de zijranden/boven/onderkant van de quilt – ik heb de naailijn van de ‘achterkant’ gebruikt om de afwerkrand aan de voorkant tegenaan te leggen. 

SAM_7936
TIP
: Ik heb voor het opnaaien een handigheidje ontdekt bij mijn BERNINA 770QE: bij persvoetje #20C is de afstand van de rechterkant van het voetje tot aan de linker/binnenkant van het voetje 1,5 cm – ik heb de naald helemaal naar links gezet, zodat het stiksel op 1,5 cm. vanaf de kant gezet kon worden. Hierdoor hoefde ik niets af te tekenen. KIJK OF JE ZELF OOK ZO’N VOETJE HEBT EN OF JE DE POSITIE VAN DE NAALD HELEMAAL NAAR LINKS KUNT ZETTEN.  Vergeet alleen niet de naaldstand weer naar het midden te verplaatsen, als je met deze naad van 1,5 cm klaar bent!!!

SAM_7939
Naai eerst de zwarte batik afwerkranden voor beide zijkanten op de achterkant van het werk (dit is anders dan bij de reguliere manier van werken)
. Sla de afwerkrand naar de voorkant om, en zet dit met een vouw tegen de zojuist gemaakte steken/naailijn (je ziet deze op de afbeelding hierboven).

SAM_7944
Hier zie je (pijlen) dat ik de naailijn heb gebruikt om de afwerkrand aan de voorkant tegenaan te zetten bij het vastnaaien.

SAM_7946
Op de afbeelding hierboven zie je de achterkant van de afwerkrand (gele pijl) en de voorkant van de afwerkrand – nog gespeld (rode pijl).

SAM_7948
Zet dan op de zijkant/binnenkant (voor op de quilt) van elke afwerkrand weer een strook Multicolor band met zilver, als je dat bij de sashings ook gedaan hebt.  Je hoeft nu het band op de hoeken nog niet af te werken – knip/snij alles op de kant gelijk met de quilt.

Naai daarna de zwarte batik afwerkrand voor de onderkant er op, op dezelfde manier als hiervoor aangegeven is – naai op de zijkant/binnenkant (voor op de quilt) van deze afwerkrand weer een strook Multicolor band met zilver, maar laat ca. 3 tot 4 cm. van begin- en eindstuk van het band uitsteken – dit sla je na het opnaaien naar achteren en naait het netjes/afgewerkt op de achterkant. Je blijft dan een klein stukje van dit band zien. Als je het uiteinde (dit dan wel met de hand) omgevouwen hebt en met kleine steekjes op de achterkant vastnaait, is dat geen probleem.

Naai als laatste de zwarte batik afwerkrand voor de bovenkant er op, op dezelfde manier als hiervoor aangegeven is – naai op de zijkant/binnenkant (voor op de quilt) van deze afwerkrand weer een strook Multicolor band met zilver, maar laat ca. 3 tot 4 cm. van begin- en eindstuk van het band uitsteken – dit sla je na het opnaaien naar achteren en naait het netjes/afgewerkt op de achterkant. Je blijft dan een klein stukje van dit band zien. Als je het uiteinde (dit dan wel met de hand) omgevouwen hebt en met kleine steekjes op de achterkant vastnaait, is dat geen probleem.

SAM_7962
Maak een tunnel voor stok/ophangen of bedenk een ander ophangsysteem
: doe dit zoals je dit bij andere quilts ook maakt. Zorg er voor dat er altijd wat ruimte bij de tunnel gemaakt wordt, dus deze strook stof niet plat tegen de quilt aanleggen – dit om de dikte van een stok of lat op te vangen. Niets is zo lelijk als een verstoring/bobbel aan de bovenkant/voorkant van je quilt, als deze opgehangen wordt, omdat de tunnel te strak aangenaaid is.

SAM_7958
Zet eventeel een label op de achterkant, om te laten weten dat dit jouw quilt is (zeker belangrijk voor degenen die de quilt in Rijswijk willen laten hangen). Je naam en eventuele andere gegevens kun je er op zetten. Ik maak een label altijd door tekst en foto af te drukken op PhotoFabric, geschikt voor de inkjet printer.


quiltaandemuur
Mijn quilt is af – hij hangt aan de muur (foto vanaf de trap genomen en nee, de kleuren zijn nooit zo mooi via een foto, dan in werkelijkheid helaas)!

Nu die van jou nog… Hopelijk heb je veel plezier gehad aan dit project: degenen die zich aangemeld hebben om hun afgewerkte Crazy Mystery quilt in april in Rijswijk op te laten hangen, vraag ik om je quilt op tijd af te maken – in ieder geval zo rond eind februari 2018.

Ik dank jullie allemaal hartelijk voor jullie enthousiasme, complimenten en al je berichten die je over dit project naar me gestuurd hebt, via de FaceBook groep, via commentaar onder de maandelijkse berichten, via Messenger (pbtje) of email. Blijf dit vooral doen – je kunt op elk moment, wanneer je wilt, aan dit project werken. Het blijft op de BERNINA Blog staan. Mocht je over dit project nog vragen hebben, mail me dan via sylvia@sylviasartquilts.nl.

Weet je overigens dat ik een nieuw Crazy Mystery project heb ontworpen en dit in 2018 weer ga doorgeven via de BERNINA Blog, op dezelfde manier als dit project – hij gaat ‘Crazy Crystals Mystery Project 2018’ heten? Anders van opzet en ook heel leuk om aan deel te nemen… binnenkort meer hierover via deze BERNINA Blog.
Ook voor dit project heb ik een FaceBook groep opgericht, om alles direct met elkaar te kunnen delen – je kunt je daar al aanmelden/lid worden. Doe je weer mee? Dan gaan we er opnieuw een leuk project van maken en weer een jaar lang genieten!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 


HERHALING VAN EEN BELANGRIJK BERICHT:
Vanuit de BERNINA Blog/BERNINA is er voor alle enthousiaste deelneemsters aan dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project een leuke verloting. Als je van alle maanden al je blokken plaatst in de COMMUNITY van de BERNINA Blog – dus van alle 11 de maanden dat je één of meerdere blokken gemaakt hebt, en daarna nog van de 12e maand (alle blokken bij elkaar gelegd, óf zelfs alles al aan elkaar) – doe je mee aan de GROTE VERLOTING. Je kunt echt schitterende prijzen winnen, van linialen tot stoffenpakketjes, van garensetjes tot naaldenpakjes en meer. Nieuwsgierig? Volgende week verschijnt een blogbericht met een overzicht van de prijzen en een uitleg hoe je foto’s in de Community rubriek kunt uploaden.
De deadline voor deelname aan de verloting is 10 januari 2018 (zie hieronder bij de algemene voorwaarden voor deelname), wat je voldoende de tijd geeft om foto’s te maken en in de Community te zetten. Trekking in de week van 15 januari 2018 (en tevens de startdatum van het volgende Crazy Quilt Mystery Project dat ik weer voor BERNINA heb ontworpen).

Algemene voorwaarden voor deelname:

 • Het akkoord gaan met deze voorwaarden is een vereiste voor de deelname. Tot deelname bevoegd zijn personen uit Nederland en België. Medewerkers van BERNINA, samenwerkingspartners en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
 • De foto’s moeten voor 10 januari, 23.59u in de Community van de BERNINA Blog worden gezet. De trekking van de verloting vindt plaats in de week van 15 januari 2018. De winnaars ontvangen daarna binnen 7 dagen via e-mail bericht en zullen worden verzocht om hun complete naam- en adresgegevens op te sturen. BERNINA is niet verantwoordelijk voor het niet of vertraagd ontvangen van dit bericht. Na ontvangst van de naam- en adresgegevens worden de prijzen verstuurd.
 • Indien een winnaar/winnares om bepaalde redenen niet in staat of niet bevoegd is de prijs in ontvangst te nemen, wordt geen toezegging gedaan, dat een alternatieve prijs of andere vervanging wordt aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en het recht op de prijs kan niet aan een andere persoon worden overgedragen. Indien binnen 7 dagen na het verzenden van het bericht, geen antwoord van de winnaar/winnares werd ontvangen, vervalt de prijs. We behouden ons het recht voor daarna een nieuwe winnaar/winnares uit te loten of de prijzen niet te verzenden.
 • De prijzen worden per post verstuurd. Om de verzending te kunnen organiseren, moeten de winnaars hun naam en volledige adres aan BERNINA doorgeven. Indien we geen volledige gegevens ontvangen, kan de prijs niet worden verstuurd. BERNINA is niet aansprakelijk voor schade die tijdens het transport van de prijs ontstaat.
 • BERNINA behoudt zich het recht voor, indien noodzakelijk, de wedstrijd te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement te wijzigen. De uitslag is definitief en kan niet juridisch worden aangevochten.
 • Alle Community namen zullen op een lijst worden verzameld en voor de verloting worden opgeslagen. Alle gegevens worden uiterlijk 30 dagen na het einde van de wedstrijd gewist. Adresgegevens worden uitsluitend van de winnaars verzameld en enkel voor het verzenden van de prijs gebruikt. Er worden geen gegevens aan derden doorgegeven.
Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Al je gemaakte blokken, Blauwe en witte wateruitwasbare stift, Flower Pins of platte quiltspelden, mooi band (bv. multicolor band), mooie achterkantstof eventueel xtra breed, naaigarens, quiltliniaal met centimeters 15 x 60cm, rolmes, SCOTCH tape, siergarens, snijmat met centimeters, UHU of Pritt stift, zwarte (batik) quiltstof

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Janny Buist

  Sylvia bedankt voor de snelle verzending van het mooie zilverkleurige zigzagband. Mijn mysteryquilt is mede door het gebruik van dit band erg mooi geworden. Ik ben heel tevreden met het resultaat. Het hele jaar heb ik met veel plezier gewerkt aan de door jou ontworpen Crazy mystery quilt.

  • Sylvia Kaptein

   Fijn te horen dat je plezier hebt gehad, graag gedaan. Doe je met het nieuwe project Crazy Crystals Mystery Project 2018 weer mee? Vanaf vandaag staat blok 1 op de BERNINA Blog, de voorbereidingen kun je vinden in het bericht van 18 december 2017

 • hobbytien

  Sylvia, De gehele uitleg gelezen. Er zijn bij mij nog een paar vragen maar daar kom ik nog op terug als ik zover ben. Maar het ziet er goed uit. Ben benieuwd hoe de mijne wordt

  • Sylvia Kaptein

   Succes en laat het vooral weten als je iets extra uitgelegd wilt hebben

 • kaagila

  Wat een prachtig resultaat Sylvia!! En ook dank voor de zeer uitgebreide werkbeschrijving.
  Chapeau!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam