Creatieve berichten over naaien

Nr. 10: Bernina Overlocker 1300MDC: 3-draads superstretch

Soms heb je bepaalde stoffen waar je iets van wilt maken, maar waar je nog nooit mee gewerkt hebt. Zo heb ik Boordstof om mee te oefenen: ik schrijf dit met een hoofdletter, omdat het een stof is die ik tot nu toe vermeden heb, ivm. rek. Bij patchwork gebruik ik dit nooit, hoewel dat best kan (als je bijzondere werkstukken maakt). Vandaar dat ik ze toch eens wil uitproberen op de BERNINA Overlock1300MDC (de is er per slot van rekening voor). En dan ga ik meteen een rokje maken voor één van mijn kleindochters, waarbij de boordstof gebruikt wordt voor de band, en de rok uit twee lagen tule bestaat.


Ik ga werken met steek 2
: – de 3-draads superstretch steek. Een overlocksteek, waarbij twee naalden gebruikt worden in het rechter deel: de linker en de rechter naald. De drie naalden van het linker deel worden NIET gebruikt.

Allereerst ga ik alles van de machine instellen: natuurlijk eerst het garen op de kloshouder gezet – daarbij zie je al dat ik de draad voor de bovengrijper niet heb opgezet, want die wordt bij deze steek niet gebruikt. Ik heb alleen (lock)garen nodig voor de linker- en de rechternaald en voor de ondergrijper.


Als je de steek instelt op de Overlock1300MDC, dan zie je dat je de bovenspanning voor de twee linker garens op 4.0 moet zetten, en die van de ondergrijper op 2.5. Het vakje voor de draad van de bovengrijper (blauw) is leeg, dus geen garen.  Bovenmespositie naar beneden (oftewel stof afsnijden), mespositie tussen 1 – 3 – heb ik op 2. Rolzoomhevel naar voren geschoven, Steeklengte op 2.5 (dat kan ik doen als ik even met een katoenen stof oefen, maar als ik een rekbare stof gebruik, zet ik dit hoger om de steken meer uit elkaar te halen en oa. daardoor golvende naden te voorkomen).


Diffferentieel transport op N, en dan de bovengrijperafdekking gebruiken (je ziet het symbool hiervoor in het vakje naast de N staan.). Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de ‘rode’ draad (ondergrijper) heb ingeregen (het grijperdeksel staat open), maar dan…


ga ik de bovengrijperafdekking erop zetten. Omdat ik de bovengrijper niet gebruik, moet ik deze afdekken met het kleine apparaatje dat in de grijperdeksel zit. Ik haal dat er uit…


en kijk in mijn handboek op blz. 50 hoe ik dit apparaatje er op moet zetten. Als je naar de onderste tekening kijkt, zie je dat eht metalen lipje op de pin (B) van de bovengrijper vast komt te zitten. In het handboek staat, dat op deze manier de bovengrijper een blinde grijper wordt, dwz. hij geleidt geen garen, maar draait de ondergrijperdraad, zodat deze om de hele stofrand valt.

Wat ik alleen een beetje vreemd vind, is dat je bij de opening waar het haakje (C) in gestoken moet worden, bij mij niet zo lang is. Het haakje zit echt nét in het oogje van de bovengrijper. Maar het werkt, en daar gaat het om.


Ik heb het bovenmes even weggezet/naar boven gezet, om een goede foto te kunnen maken. Hier zie je dat de oranje draad van de ondergrijper netjes over het uitstekende deel van de bovengrijperafdekking/bovengrijper valt.


Nog een afbeelding, om het beter te kunnen zien. Je ziet de bovengrijperafdekking goed zitten.


Om met rekbare stoffen te werken, gebruik ik Super Stretchnaalden 75: die heb je van diverse merken – en als proeflapje pak ik eerst twee lagen katoenen quiltstof: dit om de kijken of de draden goed ingespannen zijn en hoe de steek er uit komt te zien. En dat is prima – terwijl dit geen rekbare stof is…


Hierna heb ik de boordstof gepakt waar ik mee wilt werken: het is een vrij dichte stof, niet al te dun en niet al te dik, maar ook niet écht super stretch, tenzij je er aan trekt – dan zie je dat het bijzonder rekbaar is. Voor het proeflapje leg ik twee lagen op elkaar. Alle instellingen zoals er standaard aangegeven stond. En dan zie je dat de stof gaat golven = uitgerekt wordt. Dat is niet de bedoeling (leve het proeflapje!).


Vanalles uitgeprobeerd, en uiteindelijk kom ik op de volgende wijzigingen qua instellingen: Differentieel op 2, steeklengte op 4. En voilà: een prachtige, platte stekenrij die geweldig mee rekt als ik de boordstof uitrek. Hier kan ik mee verder…


Eens kijken of het me lukt om twee lagen tule (neon roze en paars) aan een roze boordrand te zetten, om zo een kleurrijk (verkleed)rokje voor één van mijn kleindochters te maken. Roze boordstof afgesneden (liever dan knippen, dan gaat het recht) op 12 cm = 1 cm naad, 5 cm voorkant, 5 cm achterkant en 1 cm naad. Ik heb ongeveer haar middel/maat genomen (standaard even gekeken bij knipmaten kinderen), en de boordstof afgeknipt op die lengte + naden.


Naden aan elkaar gezet tot een ronde boord, dubbelgevouwen en tule er aan gespeld. Zie je hoe ik de spelden plaats? Met de kop van de naald weg, en de punt van de speld naar de naald toe – normaal zet ik spelden dwars op de stoffen, maar dan loop ik kans dat ik ze niet op tijd weg (kan) halen al ze bij het mes aankomen…


Om er beter bij te kunnen, heb ik het rokje binnenstebuiten gekeerd, en ga ik de 3-draads superstetchsteek makenL de boord heb ik tijdens het maken van de steken iets uitgerekt, om tule en boord bij elkaar te passen. De spelden haal ik weg voordat ze onder de persvoet terecht komen.


En zo zit de boord aan het rokje. Nu nog even ‘passen’ bij kleindochter… maar in ieder geval is het me gelukt.

Volgende keer weer wat uitproberen. Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam