Creatieve berichten over naaien

Upgrade B 880 / B 790 uitgelicht: project uitgevoerd

In het vorige blogbericht van de upgrade, heb ik jullie laten zien wat group/ungroup inhoudt. Daarbij heb ik toen een vogeltje bewerkt en tekst toegevoegd. Natuurlijk is dat te leuk om daar niets mee te doen.

Afgelopen week heb ik er een klein project van gemaakt en dat wil ik graag met jullie delen. Ik laat zien hoe ik een kussenovertrek maak met uitgestikt (zelfgemaakt) pipingband en een knoopsluiting aan de achterkant. Mijn kussenovertrek is ongeveer 48×48 cm.

Het motief heb ik geborduurd op een lap stof met een winters dessin van besneeuwde sparrenbomen, mijn lap is 50×50 cm. Ik wil het motief  niet geheel in het midden, maar iets lager en naar de rechterhoek.

De stof is ingespannen in de midi-hoop met een scheur- versteviging. Let op als je een dessin met een richting gebruikt of het goed is..anders komt het borduur op zijn kop..zou jammer zijn!

Als eerste wordt het woord WINTER geborduurd en daarna de vogel.

De tekst is in een groene tint die ook in de stof zit, en de vogel in zachte tintjes.

Ik wil een pipingrand maken om het kussen, dat vind ik gewoon mooi. Het pipingband maak ik zelf. Daar gebruik ik redelijk dik koord voor en koop dat bij een bouwmarkt. De stofstroken zijn 5 cm breed en over de stofbreedte gesneden, niet schuin dit keer. Zet de stroken eerst aan elkaar tot 1 lange strook, voor dit kussen is ruim 2 meter voldoende.

Met dubbele koordvoet 60 is het maken van het band een fluitje van een cent. Deze voet kan dik koord van 7-8 mm prima verwerken.

Ik naai het pipingband ook met voet 60 op de goede kant waar zojuist het borduur op is gemaakt. Begin niet in een hoek en ook niet precies aan het begin van het pipingband. Je ziet op de foto een speld, tot daar stik ik het band.

Om een mooie hoek te maken, geef ik een knip tot het stiksel van het pipingband.

Je ziet dat het pipingband de hoek omgevouwen is, en even vastgezet met een speld.

Ga weer verder met het aanstikken van het pipingband. Werk zo alle zijden af.

En zo ben je bijna rond, je ziet het losse stukje van het begin.

Ik wil de uiteinden netjes laten aansluiten. Op de foto zie je dat ik het band een stukje heb losgetornd, en teruggeslagen. Het witte koord steekt nu voorbij het begin. Ik knip het witte koord af, zodat het precies tegen het begin komt.

Hier zie je dat de koorduiteinden elkaar raken. Vervolgens vouw je het stukje stof over het begin, met een ingeslagen randje.

Zet het even vast met een speld.

Stik het laatste stukje pipingband vast.

Het band zit nu rondom vast.

De achterkant is nu aan de beurt, en ik maak er brede zomen in van 5 cm breed, met ook een inslag van 5 cm. Dit wordt de sluiting. Heb je stof met een richting in het dessin, let dan goed op of de zomen aan de goed kant komen!

Ik heb 4 knoopsgaten gemaakt, met ongeveer 10 cm tussenruimte tussen de knoopsgaten.

En zo ziet het er dan uit.

Leg nu de geborduurde lap op de achterkant, goede kanten van de stof op elkaar.

Speld alles rondom vast.

Stik nu de delen op elkaar, en gebruik ook nu weer voet 60. Je stikt precies over het stiksel van het opstikken van het pipingband. Als je bij een hoek komt stop je met de naald in de stof, voet omhoog en je kunt het werk draaien en verder stikken.

Knip de hoeken schuin af en keer de overtrek naar de goede kant.

Stop een binnenkussen in de overtrek en bewonder je eigen werk.

De foto is helaas niet de beste, de donkere dagen voor Kerst maken het in huis ook donker.

Laat je fantasie werken, kies een leuke stof met bijpassend borduur en maak ook een winters kussen of iets voor een andere gelegenheid, seizoen of vul maar in.

Tot het volgende blog, groetjes Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam