Creatieve berichten over naaien

125 jaar in dienst van jullie creativiteit

Hallo allemaal

We hopen, dat jullie allemaal goed aan het nieuwe jaar 2018 zijn begonnen. Bij deze nogmaals de allerbeste wensen voor iedereen, gezondheid, geluk, tevredenheid en creativiteit!

125 Years – Celebrating Your Creativity

Voor BERNINA is op 1 januari een heel bijzonder jaar begonnen: in 2018 vieren we het 125-jarig bestaan van ons bedrijf. Bij deze gelegenheid willen wij vooral al onze klanten en hun creativiteit vieren. Daarom is het motto van onze jubileumscampagne ook: Celebrating Your Creativity

In het jubileumjaar zullen we een reeks aan diverse highlights hebben. We zullen naaimachines met goudkleurige designs lanceren, er zullen vergulden naaivoetjes beschikbaar zijn en we zullen op social media talrijke tutorials voor gouden naaiprojecten voorstellen – natuurlijk ook hier op de blog. Onze blogsters hebben meegewerkt aan de planning voor het jaar 2018 en hebben diverse creatieve ideeën voor jullie in petto. Van tassen tot een trui en shirt, van een kussen tot quilt, van een outfit in de stijl van de fifties tot een kerstproject. Laat je verrassen! Bij deze alvast hartelijk dank aan onze auteurs! Daarnaast zullen er uitvoerige werkbeschrijvingen van de projecten die de officiële 125-jaar-campagne begeleiden op de blog worden gepubliceerd.

In de onderstaande video krijgen jullie een eerste indruk van de campagne. Dit filmpje vinden jullie ook op Youtube.

Hieronder vinden jullie nog een paar afbeeldingen van de naai-, borduur- en quiltprojecten die voor de officiële campagne zijn ontworpen:

Download Paisley-borduurmotief

Het gouden borduurwerk, dat op de zwarte feestjurk is te zien, werd exclusief voor het jubileum gecreëerd. Jullie kunnen gratis downloaden. Je vindt de motieven op de jubileumpagina:

www.bernina.com/125years

De werkbeschrijving en het patroon van de feestjurk vind je in ons creatieve tijdschrift “inspiration”, uitgave nr. 70. Het tijdschrift is sinds 4 janari verkrijgbaar (online en via de BERNINA vakhandel):

www.bernina.com/inspiration

Binnenkort zullen we de werkbeschrijving en het patroon hier op de blog ter beschikking stellen. Ook voor andere projecten zullen er patronen, werkbeschrijvingen en downloads beschikbaar worden gesteld.

125 jaar in dienst van jullie creativiteit

Wat is er 125 jaar geleden precies gebeurd en wat heeft er in de tussentijd allemaal plaatsgevonden? Onderstaand in het kort een overzicht uit het verleden.

De vader van de oprichter van onze onderneming was Johann Georg Gegauf, een radicaal liberale Duitse arts die tijdens de Badische revolutie in 1849 openlijk voorstander van de republiek was. Hij werd na de nederlaag van de democratische opstand gezocht en vluchtte naar Zwitserland.

Ook zijn technisch begaafde zoon zette zich in voor vernieuwingen. Karl Friedrich Gegauf wilde echter niet de politieke orde veranderen – hier bestond in Zwitserland ook minder reden voor als in het Zuid-Duitse hertogdom – maar koos ervoor om nieuwe mogelijkheden in de technische industrie te onderzoeken. Hij had gehoord, hoe moeizaam het naaien van ajourzomen was. Dit werd nog steeds met de hand gedaan. Hij experimenteerde maandenlang, werkte overdag in de fabriek aan monogram-borduurapparaten en zat ‘s avonds een nieuwe machine te ontwikkelen. In 1893 lukte het hem een machine te bouwen waardoor het mogelijk werd de destijds populaire decoratieve sierranden industrieel te produceren:

Met de ajourzoommachine scoorde hij een commerciële hit. Door de uitvinding van deze machine kon hij een comfortabel leven leiden en had hij de mogelijkheid voor leuke hobby’s. Hij kocht bijvoorbeeld een “hoge bi” (biciclette) waarover heel Steckborn (CH) grapjes maakte. Ook de onderstaande foto geeft een indruk van de innovatieve geest van Karl Friedrich Gegauf.

De oprichter van onze onderneming bezat de eerste auto in de provincie Thurgau in Zwitserland. Met de nodige bijgeluiden reed dit voertuig met maximaal dertig kilometer per uur door het kleine plaatsje en zorgde bij de één en andere bewoner zeker voor angstaanjagende momenten. De auto deed het ook wel eens niet, meestal dan als de hele familie in de auto plaats nam om zondags een uitje te maken.

Na Karl Friedrich‘s dood nam zijn zoon Fritz Gegauf de firma over. In de moeilijke jaren die door de achteruitgang van de Zwitserse textielindustrie en de grote economische crisis volgden, heroriënteerde hij de firma en ontwikkelde in 1932 de eerste huishoudnaaimachine van dit bedrijf die hij de modelnaam BERNINA Type 105 gaf. Dit model was zo succesvol, dat de firma Gegauf in het algemeen BERNINA werd genoemd.

De berg “Piz Bernina” in de provincie Graubünden in Zwitserland is de oorsprong van de naamsgeving en is als silhouet op het embleem onder de Zwitserse kruisboog te zien:

 

Vanaf 1965 stond Odette Ueltschi-Gegauf als derde generatie aan het hoofd van de firma. Onder haar leiding verschenen de legendarische modellen BERNINA 730 en 830 record. Ook de lancering van de gepatenteerde naaivoethevel met behulp van de knie – nog steeds een populair kenmerk van BERNINA naaimachines – en de introductie van het eerste model met elektrische voetbesturen vonden onder de bedrijfsleiding van Odette Ueltschi plaats.

Hanspeter Ueltschi, de achterkleinzoon van de oprichter blijft de vindingrijke geest van zijn voorouders trouw – en houdt vast aan beproefde feiten zoals het onbuigzaam streven naar kwaliteit en de productielocatie Steckborn in Zwitserland. In het Zwitserse hoofdkwartier is de complete ontwikkelings- en testafdeling van BERNINA gevestigd, daarnaast ook een afdeling voor de onderdelenproductie en een moderne montage-afdeling, waar de top-of-the-line producten en de longarm quiltmachines worden vervaardigd. De machines van de lagere prijsklasses produceert BERNINA International AG in zijn eigen, moderne fabriek in Thailand, die in 1990 werd opgericht en sindsdien voortdurend verder werd ontwikkeld.

BERNINA is tot op heden een familieonderneming en dit blijft in de toekomst onveranderd. De kinderen van Hanspeter Ueltschi, Katharina en Philipp, zijn de vijfde generatie in het bedrijf. Philipp Ueltschi bouwt momenteel een nieuw merk in de V.S. op, speciaal voor jonge creatievelingen. Katharina Ueltschi heeft sinds kort de leiding over de verkoop van BERNINA producten in Singapore. De familie-interne opvolging is dus aaneengeregen en past perfect!

Gouden jaar 2018

Over alle nieuwtjes met betrekking tot het jubileumjaar zullen we successievelijk hier op de blog informeren. Maar natuurlijk ook op social media. Neem dus regelmatig een kijkje en laat je verrassen door gouden momenten!

Hartelijke groeten,

Geertje

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam