Creatieve berichten over borduren

50: Bernina Embroidery Software 8 – Artwork Canvas deel 1

De laatste maanden kreeg ik heel veel vraag over de functies/het werken met Artwork Canvas. Als jeal veel gewerkt hebt met de BERNINA Borduursoftware V8, kan het zijn dat je  vanalles direct in de Borduur Canvas bewerkt, en niet in Artwork Canvas. Dat is tenminste wat ik veel hoor: Artwork Canvas wordt eigenlijk een beetje ‘vergeten’, maar omdat het een compleet apart deel van de Borduursoftware is, is het zeer de moeite waard om alles eens beter te gaan bekijken en er vaker in te werken.


Er zullen een aantal lessen aan besteed worden, om je meer vertrouwd te maken met dit geweldige deel van V8. Eigenlijk is dit een apart programma, die je ‘los’ van de borduursoftware zou kunnen gebruiken, bv. als je foto’s wilt bewerken of leuke teksten, wenskaarten ed. wilt maken om ze op een andere manier te gebruiken dan borduurwerk.


Allereerst gaan we bekijken welke icoontjes en opties er zijn: hiervoor open je Artwork Canvas, door op het icoontje met de kwast te klikken (helemaal links op de Canvas taakbalk). Een ‘nieuw’ werkblad wordt geopend: dit is het deel van de software met CorelDRAW® (Essentials X6 als je nog geen update hebt gehad, Essentials SE als je die wel hebt gehad), waarbij je hoge kwaliteit illustraties kunt maken die omgezet kunnen worden naar een borduurmotief. Je kunt foto’s of andere afbeeldingen (bv. clipart) ophalen maar ook zelf iets creëren. Om te weten welke opties je hebt bij Artwork Canvas, zal ik de menubalken en icoontjes eerst toelichten.


Titelbalk: hierin zie je de naam van je ‘huidige’ bestand.


Menubalk: met bestand, bewerken, beeld, lay-out, voorwerp, effecten, bitmaps, tekst, tabel, extra, venster en help. Als je op één van deze opties klikt, verschijnt er een pull-down menu met mogelijkheden.


Canvas taakbalk
: hier zie je het icoontje ‘Illustratie overzicht’ met het kwastje: deze staat geel omrand, omdat je in de Artwork Canvas bezig bent. Daarnaast zie je het icoontje ‘Borduur ontwerpscherm’ voor de Borduur canvas, en ‘Toon (of verberg) borduren’ om het borduurwerk te laten zien. Als laatste zie je de balk met ‘Converteer’: deze is grijs/niet geactiveerd als je geen ontwerp op je werkblad hebt staan, of niet geactiveerd hebt. Deze laatste optie kun je gebruiken om je gemaakte tekening/ontwerp direct naar de Borduurcanvas te converteren als uit te borduren ontwerp.


(Algemene) Taakbalk:
hier staan de opties voor algemene commando’s in.


Balk met eigenschappen:
deze icoontjes behoren tot de actieve tool of object. In deze balk kun je alles bekijken en wijzigen wat met de geselecteerde tool te maken heeft.


Linialen:
Horizontaal en verticaal kunnen linialen gebruikt worden om de positie en de afmeting van objecten in de tekening/afbeelding te bekijken.


Toolbox
: links, twee kolommen – gereedschap die gebruikt kunnen worden voor het maken en bewerken van de objecten op de teken pagina.

Tekenpagina: deze pagina is duidelijk zichtbaar (vanwege lijnen en schaduw er omheen): hierop kun je je printbare deel van het ontwerp zetten en bekijken.


Document palette
: deze balk laat je de kleuren zien die in de tekening gebruikt worden. Bij de afbeelding hierboven zie je geen kleuren, omdat er geen tekening geselecteerd is. Je kunt hier – als je een gekleurde afbeelding hebt geladen – met het pipetje de kleuren aanklikken en ze zo in deze balk zetten, maar je kunt ook de kleurenvakjes van het kleurenpalet rechts (docker) aanklikken en díe kleuren in deze balk zetten.


Statusbalk:
helemaal onderaan, hier vindt je de informatie over de eigenschappen van het ontwerp en de positie/coördinaten.

Dockers: aan de rechterkant van je werkblad vindt je tabbladen, waar diverse opties aanwezig zijn. Ze worden geactiveerd zodra je op het tabblad met hun naam klikt.  Je hebt de beschikking over 3 dockers en een plus:

1) HINTS: Om je te helpen alles te begrijpen, worden er via de icoontjes die je aanklikt, HINTS gegeven: ze verschijnen in de rechter kolom/docker van je werkblad. Zo opent Artwork Canvas zich standaard met het ‘Selecteer’ icoontje geactiveerd, waardoor rechts bij Hints meer informatie te zien is over ‘Voorwerpen draaien, schalen en rekken’. Rechts van deze kolom zit een scrollbar, om naar beneden te gaan en meer over alles te weten te komen. Onderaan zie je oa. ook VIDEO staan: indien beschikbaar kun je hier op klikken, en één of meerdere video’s over het onderwerp bekijken. Je kunt dus altijd terugvallen op ‘help’, om zo al doende meer over CorelDRAW te weten te komen.


Je kunt op de pijlen onderaan klikken, naar links of naar rechts, waardoor je HINTS kunt doorlopen, alsof je pagina’s omslaat. Als je op de pijl naar links klikt, totdat deze grijs wordt, heb je het hoofdscherm: er staat dan ‘Welkom bij Hints’, met verschillende links waar je op kunt klikken.

Of je klikt direct op het huisje, linksonderaan: je wordt dan naar ‘Home’, oftewel de beginpagina van HINTS gebracht.

Elke link geeft je direct toegang tot het gekozen onderwerp met uitleg over de functies. Bij het klikken op ‘Meer informatie’, een link, onderaan, bij het vraagteken, wordt een nieuw scherm geopend. Daar krijg je zeer uitgebreide uitleg over de werking van bv. lijnen tekenen (de optie waar ik op geklikt heb). Deze uitleg is in het Engels, voor sommigen lastig, maar wel geeft het je een goed beeld met opties.


Klik je bv. op de optie voor een video, als deze beschikbaar is bij het onderwerp van je keuze, dan opent zich een nieuw scherm met een video. Nu kan het zijn dat je de V8 update al hebt geïnstalleerd. Omdat je dan met de nieuwste versie CorelDRAW werkt, krijg je te zien bij het klikken op een video, dat deze alleen nog maar via YouTube te bekijken is. Je kunt op een button daarvoor klikken.


Kijk via de icoontjes onderaan je eigen beeldscherm of je youtube hierop via een internet browser (internet explorer etc) geopend kan worden: klik op dat icoontje en je ziet de betreffende video via YouTube afgespeeld worden. Doe je dat voor de ‘eerste’ keer, dan kan het zijn dat Google je vraagt om akkoord te gaan met hun voorwaarden, bevestig dat en je kunt de video’s bekijken. Hierna wordt de video standaard via YouTube geopend. Alles wordt weer in het Engels besproken, maar je kunt nav. de bewegende beelden prima zien hoe alles in zijn werk gaat. Je kunt de video stopzetten wanneer je iets beter wilt bekijken, terugkijken enz. Een handig extra middel om de basiselementen van CorelDRAW te leren kennen.

(Heb je de update nog niet geïnstalleerd, dan kun je waarschijnlijk de video nog gewoon via deze optie bekijken).


Soms zijn er zelfs uitgewerkte projecten, die je via de website van CorelDRAW kunt bekijken, door bv. te klikken op ‘Een wenskaart maken’,  die als zelfstudie weergegeven wordt.


Als je op zo’n link klikt krijg je een leuk project te zien, wat je na kunt maken. LET OP: dit gaat voornamelijk om het werken via CorelDRAW beter onder te knie te krijgen. Soms staan ze in het Nederlands, soms in het Engels. In ieder geval wordt stap voor stap een bepaald onderwerp doorgenomen.


2) VOORWERPEIGENSCHAPPEN: Alles over omtrek, vulling, transparantie, hoeken ed. kun je hier instellen.


3) VOORWERPBEHEER: Hierbij vindt je alles over hulplijnen, lagen, enz.


4) PLUS: Je kunt ook dockers toevoegen: klik maar op het plusje dat je onderaan de tabbladen van de bestaande dockers vindt, en je krijgt een grote lijst met onderwerpen te zien. Is er iets bij dat je graag veel wilt gebruiken, klik daar dan op, en het verschijnt met een aparte titel/verzamelingsnaam als nieuwe docker.

Je kunt overigens dockers altijd weghalen door op het kruisje achter de naam van het tabblad te klikken. Ze blijven in de algemene lijst staan, dus kun je ze ook weer toevoegen als je ze terug wilt zetten.Kleurenpalette: de verticale balk met kleurenvakjes, helemaal rechts te zien op het werkblad. Standaard zie je één rij kleurenvakjes, die je kunt verbreden tot 3 rijen (zie afbeelding). Dat betekent wel dat deze balk breder wordt, en daardoor de dockers naar links schuift: je werkblad wordt hierdoor iets kleiner. Net wat je wilt.


Wat is er nog meer? De navigator: dat is de kleine button, rechtsonder van de Tekenpagina: daarbij wordt een kleine display geopend om je goed over de Tekenpagina te geleiden. Om deze kleine display te kunnen zien, klik je op het icoontje met het vergrootglas, en houdt de linkermuisknop ingedrukt. Zodra je de muisknop weer loslaat, verdwijnt deze display.
WIST JE OVERIGENS dat – als je de V8 update al op je computer/laptop hebt geïnstalleerd, er vier aparte icoontjes van CorelDRAW Essentials SE op je bureaublad zijn geplaatst? Je kunt deze vier programma’s apart als CorelDRAW gebruiken, door er op te dubbelklikken, waarna zo’n apart programma zich opent, zonder dat je V8 hoeft te openen. Gewoon, als extraatje om te tekenen, te ontwerpen enz.

Volgende les ga ik meer uitzoeken over de Taakbalken zelf: welke icoontjes er zijn, waar ze voor dienen enz. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

 

BELANGRIJK:wil je de update van de BERNINA Software V8 downloaden? Ga dan naar DEZE pagina (klik op de link) van de BERNINA support website – je vindt hier downloads, maar kunt ook de update downloaden (rechts op je scherm).

Mocht je vragen hebben over de Update van de BERNINA Software V8: maak dan via de BERNINA website een ticket aan. De juiste Bernina medewerk(st)er krijgt je vraag/opmerking dan te zien en kan je persoonlijk antwoorden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam