Creatieve berichten over borduren

Borduren met metallic garen: 2018 in ‘t goud!

Een extra woordje uitleg over borduren met metallic draad is wel aan de orde bij een jubileumjaar. Want in 2018 komen er zeker wel gouden projecten bovendrijven! De luxe uitstraling die goud- of zilverdraad aan je borduurwerk geeft, is niet vergelijkbaar met het gebruik van het gewone garen. Borduren met metallic garen: 2018 in ‘t goud!

Ter gelegenheid van de advent was er bij Group Amann Mettler een wedstrijd. Ik plaatste enkele foto’s en was de gelukkige winnaar van dit leuke setje:

Het hele assortiment vind je trouwens hier.

Op de site van BERNINA vind je alvast een gratis patroon met paisleymotieven, dat je met gouddraad kan borduren.

Toepassingssuggesties vind je in het bericht “125 jaar in dienst van jullie creativiteit”.

Voor het borduren met metallic garen moet je enkele aandachtspunten in gedachten houden. Om ergernissen te voorkomen, zetten we een vijftal aspecten op een rijtje:

Tip 1: Afrollen van de klos

 • Het metalen bestanddeel van je draad wil de vorm van de klos aannemen. Dat heb je ook als je een andere metaaldraad oprolt. Laat het los en het blijft een spiraal, cirkelvormige wirwar qua vorm. Voor je borduurdraad betekent het dat hij kan gaan opkrullen en lussen. Je kan dit voorkomen door de afstand van de klos naar de naald te vergroten. Dan heeft de draad de plaats en de tijd om te ontkrullen.  Plaats je klos in een beker op de grond naast de machine of verder op de tafel met een geleider, eventueel met inrijgen door het oogje naast de spoelwinder of een extra oogje te knutselen (een veiligheidsspeld kan wonderen doen).
 • Indien je problemen hebt kan het nuttig zijn het verschil uit te zoeken tussen horizontaal of verticaal afrollen.
 • Op het wereldwijde web vond ik ook de tip om het klosje een uurtje op voorhand in de diepvriezer te leggen… Dit zou ook de springerigheid van de metaaldraad verminderen. Die tip heb ik zelf nog nooit geprobeerd…

Tip 2: Instellingen van de machine

 • Verlaag de snelheid. Het metaal in de draad reageert anders dan polyester, rayon of katoen. Het is niet bestand tegen de snelle wissel tussen het op en neer gaan van de naald. Indien je maximaal 500 à 600 steken per minuut aanhoudt, heb je meer garantie op slagen. Indien nog problemen, kan je nog verlagen.
 • Verlaag de spanning. Een metaaldraad heeft veel minder veerkracht, veel minder rek dan een gewone borduurdraad. Bij een gewone spanning van de machine is de draad vatbaarder voor breuk.

Tip 3: De spoeldraad

 • Kies spoelgaren in de kleur van de gekozen metaaldraad. Indien je toch een onregelmatigheid zou hebben, valt dit al minder op t.o.v. een witte of zwarte spoeldraad.
 • Door het verlagen van de spanning van de bovendraad zie je dus meer spoeldraad op de achterkant van het werk. No panic! Let wel op een juiste verhouding, want je spoeldraad mag in geen geval zichtbaar zijn aan de goede kant van het werk.

Tip 4: De naald

 • Kies voor een naald met een grotere opening. Een topstitchnaald is een goede keuze. Metallic draad is niet bestand tegen het schuren door de kleine naaldopening. Een topstitchnaald heeft een langere opening, waardoor de draad meer speling heeft.
 • Kies de naald niet te dun. Een dunne naald maakt een klein gaatje, dat is logisch, he? Daardoor gaat je draad gemakkelijker schuren tegen de stofrand. Een wat dikkere naald, 90 bv, maakt een wat groter gaatje. Dan is de doorgang door de stof al geëffend voor je metaaldraad.

Tip 5: Versteviging.

 • Metaaldraad is een beetje eigenzinnig. Het wil zijn eigen vorm aannemen. Om vervorming van het borduurproject tegen te gaan, ga je best wat meer verstevigen dan bij het borduren van hetzelfde bestand met gewoon garen.

Mijn laatste tip: Een fles wijn

 • Zet alvast een glaasje klaar, om de overwinning op het metallic garen te vieren!

Met dank aan Susanne Menne voor de foto’s.

Borduren met metallic garen: 2018 in ‘t goud!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo Anna, in dit bericht (tips voor metallic garen) stond geen gratis downloadbaar motief. Dat zal de reden zijn 🙂 Indien er wel een gratis downloadbaar bestand in een bericht staat, geven we dit duidelijk aan. Sorry… Maar er komen er zeker nog wel, hoor.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam