Creatieve berichten over naaien

Een beschermhoes voor de fietshelm

Veilig, praktisch en regenbestendig… allemaal criteria waar een beschermhoes voor de fietshelm moet aan voldoen.

Ik wil de fietshelm gebruiken om boodschappen te doen, om naar het werk te rijden. Maar soms doe ik ook tussenin een kleine afstand van de ene winkel naar de andere. Dan wil ik misschien voor een boodschap de fietshelm niet mee naar binnen in de winkel nemen en die moet dan even veilig wachten op de fiets.

Ik tekende het patroon af door de helm op de tafel te zetten en rondom te tekenen (met ruime overslag), daarna op zijn zijkant te leggen en het profiel te tekenen. Om de gebogen vorm te volgen en de rits te bevestigen, wilde ik ook nog een tussenstrook van ongeveer 10 cm breed.

Ik knipte de verschillende delen uit doorzichtig plastic. De naden werkte ik af met biaisband en stikte ik met Mettler Seralon naaigaren. De rits moet ook dienen om op de bagagedrager en een hangslotje te bevestigen, dus die heeft aan beide zijden trekkers met oogjes nodig.

Voor de start stikte ik met de BERNINA 710 de rits midden op het lange rechte middenstuk. Hiervoor gebruikte ik het bandapparaat 87.

Na het stikken kreeg die nog een sierstiksel bovenop, met behulp van de breiwolvoet 12c. Zo kon ik over de dikke rits heen stikken.

Vervolgens stikte ik al één deel van de gebogen vormen aan de middenstrook. Omdat het geheel nog goed bereikbaar was, stikte ik eerst ook nog een dubbelgevouwen strook zachte stof. Die werd aan beide lange zijden gelockt en dichtgestikt. Door het wegzwenkbare bandapparaat kan je dus makkelijk even iets anders ertussendoor doen :).

Die moet de bolle bovenkant van de helm beschermen voor krassen van de rits. Met de open borduurvoet 20 had ik mooi zicht of ik op de rand stikte.

Na het aanstikken van de andere zijkant ging ik afpassen of de verkregen vorm mooi aansloot op de onderkant. Ik moest slechts een kleinigheid wegknippen.

Nu moest er nog een zachte bodem gestikt worden op de doorzichtige onderkant. Wij wonen in een historische stad met kasseistenen en dat kan soms wel hobbelen. Ik wil dus ook de onderzijde van de helm wat beschermen. Ik stikte een dubbele laag teddystof op de onderzijde.

En toen kreeg ik een ingeving… fluostrookjes, lekker veilig. Die hadden er natuurlijk al mogen opgestikt zijn voordat de hoes helemaal dicht is, maar mits wat rek- en trekwerk (en het wegnemen van de aanschuifplaat) kon ik toch naar wens fluorescerende strookjes stikken op zij- en achterkant. Hiervoor nam ik de open borduurvoet 20.

Hier en daar nog wat verstevigen, lusjes om op de bagagedrager te bevestigen met spanbandjes… en klaar.

Praktisch, he? Ik ben tevreden, hoor!

Met de flitser van het fototoestel zie je de fluostroken nog beter:

Voor de zekerheid heb ik dus ook nog een leuk ladylike hangslotje, dat net door de trekker van de rits gaat. En nu kan ik op stap!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: biaisband, doorzichtige plastic, dubbelzijdige rits, fluo stroken
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Breiwolvoet #12
Breiwolvoet #12
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam