Creatieve berichten over naaien

Een cape voor Xayah

Voor mijn Xayah kostuum heb ik een asymmetrische cape met muts gemaakt. Het maken van het patroon was echt een uitdaging! Maar ik ben blij met het resultaat.

Wil je weten hoe ik de cape heb gemaakt? Lees dan verder 🙂

Eerst heb ik het patroon getekend. Dit was erg ingewikkeld omdat de cape heel erg asymmetrisch is. Ik heb het patroon eerst uit een out laken geknipt en dit in elkaar gezet omdat te zien of het klopte. Toen heb ik nog wat zaken aangepast, en over het uiteindelijke patroon was ik heel tevreden.

Vervolgens heb ik alle patroondelen uit 3 verschillende stoffen geknipt; paarse ribfluweel voor de buitenkant, een paarse voering voor de binnenkant, en vlieseline voor de versteviging.

Eerst streek ik de vlieseline op alle ribfluwelen delen.

Daarna stikte ik alle delen vast, met behulp van een rechte steek op mijn BERNINA 330 naaimachine.

Bij de naden die rond liepen, maakte ik kleine knipjes in de naadtoeslag. Dit zorgt ervoor, dat wanneer ik het werk vervolgens omkeer, dat de naden mooi rond zullen lopen.

De cape moest versierd worden met zilveren randjes. Hiervoor knipte ik de decoraties die ik nodig had uit zilverkleurig kunstleer. Om deze mooi op de cape te bevestigen plakte ik ze eerst vast met wat lijmstift, en daarna naaide ik netjes over de randen met een korte zigzagsteek. Om ervoor te zorgen dat het stof niet zou gaan schuiven en rimpelen, gebruikte ik het antislipvoetje, nummer 52. Dit is ideaal bij dit soort werkjes.

Het zag er al mooi uit toen alle zilveren randjes vastgezet waren!

Nu was het tijd om de muts aan de cape vast te zetten. Ik had eerst uitgevogeld waar precies het midden voor en achter zaten, en daar had ik een speld gestoken. Daarna kon ik de muts gaan vastspelden aan de cape. In het midden achter moest de muts een beetje geplooid worden. Hierdoor zou de muts een mooie vorm krijgen.

Vervolgens stikte ik de muts vast aan de cape. Ook hier maakte ik weer kleine knipjes in de naadtoeslag, nadat ik het gestikt had.

Om de ‘flapjes’ aan de onderrand van de cape te krijgen, naaide ik die vast tegelijk met het vastnaaien van de onderrand van de voering. Ik heb hier niet echt een duidelijke foto van kunnen maken, maar hopelijk is het toch duidelijk wat ik bedoel. Wanneer ik het project dan omkeerde, zaten de flapjes meteen goed, onderaan de cape.

De rest van de voering moest ik met de hand vastzetten. Dit was bij de opening van de muts, en ook bij de gaten voor de oren.

Hiervoor speldde ik de voering eerst vast aan de cape.

En dan naaide ik hem voorzichtig vast met de hand.

De gaten voor Xayah’s grote pluizige oren gingen ongeveer op dezelfde manier. Hiervoor knipte ik gaten in de muts, en maakte hier kleine knipjes in.

Vervolgens klapte ik de twee delen om, naar elkaar. Dus ik klapte het ribfluweel om naar binnen, en de voering juist naar buiten.

Dit naaide ik dan weer netjes met de hand dicht en het was mooi afgewerkt!

De cape was nu klaar.

Tadaa!

 

De oren zitten aan een haarband, en ze steken schattig door de gaten in de muts. De riem heb ik ook van het paarse ribfluweel gemaakt om een mooie eenheid te krijgen in het kostuum.

En zo ziet het er uit als ik het draag.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: kunstleer, ribfluweel, vlieseline, voering
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam