Creatieve berichten over naaien

Nr. 11: Bernina Overlocker 1300MDC: 3 draads platte naden

Voor een bepaald project wil ik wat effecten uitproberen, vandaar dat ik op een kobaltblauwe batikstof met gifgroen lockgaren de 3-draads platte naad ga uitproberen: steek 5 van de lijst met steken voor de BERNINA Overlock 1300MDC.

Steek 5 is  een 3-draads platte naad, die met de linkernaald gemaakt wordt: de linkernaald van de meest rechter optie (waar twee naalden bij elkaar opgezet kunnen worden).  Nu ben ik van oorsprong een quiltster, heb wel heel veel kleding genaaid, maar dan met ‘veilige’ stoffen, dus was het gebruik van een platte naad voor mij ‘nieuw’ qua effect. Daarom heb ik eerst gekeken in boeken ed. wat ik over zo’n naad kon vinden:

‘De platte naad staat ook bekend onder de naam flatlock. Het is een naad waarbij twee stoffen naast elkaar komen te liggen of waarbij een naad middenover een stof komt te leggen. Een platte naad ontstaat wanneer twee lagen stof  aan elkaar worden genaaid en de naad daarna voorzichtig uit elkaar wordt getrokken totdat de naad plat ligt. De steken vormen lussen aan de bovenkant en “ladders “aan de onderkant. Die ladders = V-vorm, worden gevormd door de naalddraad, de draad van de ondergrijper moet strak gespannen zijn, om een rechte lijn te vormen langs de naadrand’

Interessant, dan kun je dus diverse effecten maken met zo’n steek. Je zou hem zo kunnen laten als hij is, maar je kunt de stof dus ook uit elkaar trekken en dan is daadwerkelijk alles ‘plat’. Eerst maar eens uitproberen op een proeflapje (ja ik ben écht fan van proeflapjes, zonde van je goede stof als je niet weet welk effect een steek/garens op je werk hebben).


Allereerst de linkernaad van de meest rechter optie ingezet, daarna de draden voor de bovengrijper, ondergrijper en de naald ingespannen.


Ik heb gekozen voor gifgroen lockgaren, omdat ik op kobaldblauwe stof ga werken: dat is een mooi contrast, waardoor ik goed kan zien wat er gebeurt.


Pas dan zet ik de machine aan, en selecteer steek 5. Via het beeldscherm kan ik zien welke instellingen ik moet maken. Dat kan ik ook in het handboek lezen, en soms wijken bepaalde instellingen af van beeldscherm tot handboek: ik kijk eerst naar de info op het beeldscherm, vergelijk dat met het handboek en kies dan zelf een optie (wat ook via een proeflapje tot uiting komt).

Zo’n verschil is bv. dat ik zie dat de bovenspanning voor de ondergrijper op de display aangegeven wordt met 7.0, terwijl in het handboek 8.0 aangegeven wordt. Ik houd het op 7.0.


Eerst alle instellingen gecontroleerd, en een proefstukje gemaakt op een klein lapje batik. Hier zie je hoe de voorkant van de steek er uit ziet, vlak na het maken.


En hier de achterkant. Duidelijke V-vormen. Alles ziet er qua spanning ook netjes uit.


Daarna heb ik voorzichtig aan beide kanten van de steek, aan het lapje getrokken, totdat de steken helemaal uit elkaar gezet zijn. Dit is dan de voorkant…


en dit de achterkant: nu zie je helemaal duidelijk de ‘ladder’! Eigenlijk kijk je nu tegen de binnenkant van de steek aan.


Omdat bij het proeflapje de steek prima gelukt is, ga ik nu op een lange strook batik werken. Steeds vouw ik een stuk om leg dit onder de persvoet en maak steken. Daarna weer een stukje verder omvouwen en opnieuw steken maken. Zo heb ik 10 stekenrijen gemaakt… hier zie je hoe alles er dan uitziet, zonder dat de stof nog uit elkaar getrokken is: je krijgt omhoogstaande stekenrijen.


Daarna alles voorzichtig uit elkaar getrokken, en nu liggen alle naden goed plat. Een leuk effect, want zo heb je een strook batik met steken bewerkt, en geeft een apart effect.


Stel je eens voor dat je zo vantevoren een (batik) lapje quiltstof bewerkt, en het dan gebruikt bij je (toekomstige) Crazy project!! Je kunt er weer met siersteken overheen gaan, in de lengte bv – het is maar een voorbeeld (qua kleuren kun je alle kanten op). Is dat geen goed idee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam