Creatieve berichten over naaien

Nr. 12: Bernina Overlocker 1300MDC: aanpassen mesbreedte

Heb je ooit een proeflapje gemaakt bij je BERNINA Overlock 1300MDC, waarbij je lussen uit zag steken ten opzichte van de kant van de stoffen? Als dat geen spanningsprobleem is, kan het oa. te maken hebben met de naadbreedte en de positie van het mes.

Als je een brede naadtoeslag wilt hebben, kun je via de positie van het mes ervoor zorgen dat de overlocksteek breder wordt gemaakt, en de naadtoeslag bedekt. Er wordt dan minder stof afgesneden.

Wil je een smallere naadtoeslag, dan kun je smallere overlocksteken maken door meer stof af te snijden. Maar hierbij kunnen er lusjes ontstaan, zoals je bij mijn proeflapje kunt zien. Daar is niets mis mee (nogmaals, spanning is ok), maar het ziet er niet gladjes uit. De meesten van ons willen toch wel een strakke, gladde rand langs hun stof zien.


Eerst even een proeflapje gemaakt: inderdaad – ik zie lusjes boven de rand van de stof uitkomen. Alles ziet er strak uit, dus geen spanningsprobleem. Het kan hierbij dus geen kwaad, steken die de naadbreedte aangeven/onderaan op de afbeelding/zitten netjes, maar dit kan mooier.


Mesbreedte stond hierbij overigens op 2. En voordat je het je afvraagt: ja, de stand van het mes wordt via de display van je gekozen steek aangegeven, maar soms hangt dat ook af van de gebruikte stof(dikte).


Bij het gebruik van fleece zou ik dan kunnen kiezen voor een bredere naadtoeslag. Hiervoor moet ik eerst het mes wegduwen om verder van de naald af te gaan: dat is een kwestie van de ‘druk’ weghalen, door tegen de zijkant van de houder van het mes te duwen (naar rechts). Je stelt de knop dan af van laag naar hoog voor andere snijbreedte/naadbreedte. Mes weer loslaten, mes valt in (nieuwe) positie.


Allereerst had ik de knop voor de stand van het mes helemaal naar 5 gedraaid: dit wordt als breedste mogelijkheid aangegeven. Alleen kon toen de voorklep van de overlockmachine niet helemaal dicht (hebben jullie dat ook? Wel vreemd, want dan kan ik die breedte dus niet gebruiken, terwijl het er wel op zit.), en werden er geen steken gemaakt. Ik heb uiteindelijk de knop naar 4 gezet, waarbij het wel goed ging.


Hier zie je dat er meer ruimte tussen naald en mes gekomen is: bij stand 4 dus.


De locksteken op het fleece zien er nu beter uit: alle steken liggen strak tegen de rand van de stof aan.

Voor minder ver van de naald = korter afsnijden en smallere naden hoef je alleen aan knop draaien naar een lager getal, naald gaat weer terug, je stelt de knop af van hoog naar laag. De druk op het mes wordt opgebouwd, waardoor hij weer dichter/meer naar links van de naald gaat staan.


Bij brede naden en dunnere stoffen kan het zijn dat je bij het maken van locksteken plooitjes gaat zien: dan zit er teveel stof in de naadtoeslag, het kan zelfs zijn dat je de stof iets teveel tegen het mes aan geduwd hebt. Er ontstaat een soort tunnel van steken, waarbij de stof in elkaar ‘geperst’ gaat zitten – de steken staan strak/goed op spanning, maar de stof is opgeduwd. Dat is niet de bedoeling: een naad moet plat liggen. Op de afbeelding hierboven zie je de achterkant, waarbij duidelijk bollingen en holtes onder de steken te zien zijn.


Door het mes van positie te veranderen en smallere naden te maken, kun je dit voorkomen. Bij bovenstaand voorbeeld heb ik de positie van het mes weer op 2 gezet. Ziet er prima uit.

Bij de proeflapjes heb ik overigens maar 1 laag van de betreffende stof gebruikt, om te kijken wat er met de steken/naad gebeurt. Normaal gesproken zul je vaker 2 lagen stof op elkaar leggen, dus kan het zijn dat je ook dan de breedte van het afsnijden zult moeten aanpassen.

Volgende keer ga ik kijken naar de MTC. Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam