Creatieve berichten over borduren

Letterbakproject deel 1: de voorbereidingen

Een nieuw jaar, een nieuw begin en een nieuw (enorm) project, zoals dat hoort bij een nieuw jaar. en waar veel aan voor te bereiden is, veel ontwerpen en machinaal borduurwerk aan zit, en veel afwerken, dus zal ik de komende tijd steeds updates geven om te laten zien wat de vorderingen zijn.

Een tijdje terug heb ik vier oude letterbakken gekocht: prachtige grote ‘lades’, met de handgrepen er nog aan en de oorspronkelijke tekst van lettertypes er nog in: dit zijn gebruikte lades die uit een grote kast komen, bij een drukkerij van rond 1930 (uitgezocht en teruggevonden).


Op de afbeelding hierboven zie je hoe zo’n kast eruit heeft gezien. Ik ben helemaal weg van dit soort oude/antieke voorwerpen, en vindt het bijzonder om daar zelf iets aan toe te voegen – oud en nieuw zogezegd.


Ik heb de vier mooiste en relatief schoonste letterbakken uitgezocht, maar er moest toch nog wel veel schoongemaakt worden. Ze kwamen uit een oude schuur waar ze heel lang op een stapel gelegen hebben. Echtgenoot lief aangekeken, en hij heeft van alle bakken alle vakjes,  van hoekje tot hoekje,  schoongemaakt. Eerst dachten we dat er schimmel aanwezig was, maar het bleek gewoon ‘oude inkt’ te zijn, want deze letterbakken zijn daadwerkelijk gebruikt. Vroeger vulde men de vakjes met loden letters, die voor drukwerk gebruikt werden. Logisch dat er dan inkt in de vakje terecht kwam, maar daar wil ik niets meer van laten zitten, omdat ik met stofjes ga werken (voornamelijk wit). Kijk eens naar het verschil tussen de vakjes rechts onderin, en de andere vakjes: rechts onderin is al schoongemaakt, de andere vakjes zijn zwart van de oude inkt.


Zelfs de prachtige details zijn nog aanwezig: handvatten en het oorspronkelijke strookje met lettertypes. Dit soort details vind ik geweldig, omdat je dan écht het idee hebt dat je een authentiek stuk in handen hebt.

Om nu in alle vakjes een (machinaal) borduurwerk op stof in te kunnen zetten, heb ik van álle vakjes dus ook de afmetingen nodig. En – zoals het met veel oude voorwerpen het geval is – geen énkel vakje is precies recht, en vergelijkbare vakjes zijn niet exact van dezelfde afmetingen. Elke zijkant heb ik opgemeten, en al scheelt het soms maar millimeters, het is toch belangrijk om dit vantevoren te weten. Als je stukjes stof gaat snijden/knippen, nadat je een borduurwerk er op hebt gezet, dan mag dit niet te groot zijn, maar ook niet te klein….


Vandaar dat ik een schema heb, exact op schaal, waar ik alle afmetingen in heb gezet.


Wel een flink werk, maar ik ga dit bij élke lade doen, omdat – nogmaals – geen vakje gelijk is. En liever alles goed voorbereiden, dan later ontdekken dat niets klopt. Bij de eerste lade heb ik alles opgemeten en genoteerd. Dit is mijn uitgangspunt om borduurwerkjes/letters te gaan maken, die ik naderhand in de vakjes zal zetten.

Nu nog de stof uitzoeken (waarschijnlijk wit), en kijken met welke kleur machinaal borduurgaren ik de letters en motieven ga maken.

Volgende keer weer de volgende stap: af en toe zal ik de vorderingen van dit project via deze BERNINA Blog doorgeven. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marie-Christine Lansens

  dag ik heb maar 1 letterbak ,daarom zou ik graag weten wat je er gaat mee doen anders moet ik die niet op de zolder gaan zoeken;ik bewaarde er allerlei miniatuurtjes in toe ik jong was

  • Sylvia Kaptein

   In de loop van de komende maanden zul je diverse invullingen daarvan zien, Marie-Christine, allemaal met de naaimachine, borduurmachine en borduursoftware V8 gedaan.

  • Sylvia Kaptein

   Heb helaas niet die hele kast, maar laat met de foto alleen zien dat de lades (4 stuks die ik gekocht heb) in zo’n kast gezet werden… maar 4 lades zijn ook al prima, om mee te beginnen, toch?

 • kaagila

  Wow wat een mooie kast. Ik ben benieuwd naar wat je er mee gaat doen. Ziet er veelbelovend uit.

  • Sylvia Kaptein

   Alleen 4 lades, hoor, niet de hele kast (was het maar waar…). Als je wilt weten wat er in de vakjes van de lades komt, blijven kijken op deze BERNINA Blog…

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam