Creatieve berichten over naaien

Knoopsgaten met de naaimachine

Uit ervaring weet ik dat veel dames en eigenlijk ik ook bang zijn voor het maken van machinale knoopsgaten. Eigenlijk maak ik zelden knoopsgaten met de naaimachine en doe ik het vaker op de couture manier met de hand. Bij veel bloggers zie ik dat ze het wel met de naaimachine doen en ziet het er altijd zo mooi en makkelijk eruit. Nu ik een mooie BERNINA 880 heb staan ga ik maar eens experimenteren met machinale knoopsgaten. Ik merk dat het wat oefening vergt, maar het is zeker de moeite waard. Zet jezelf een kop koffie of pak een glas wijn, lees deze tips door en ga dan lekker aan de slag met de knoopsgaten.

In de jaren heb ik op verschillende naaimachines genaaid en wordt er vaak in de knoopsgatenvoet een knoop gestoken, zodat automatisch de lengte van het knoopsgat bepaald wordt. Bij BERNINA is dit niet zo, daar wordt de knoop gemeten op de machine. Hieronder ga ik stap voor stap het maken van een machinaal knoopsgat bespreken. Wat erg handig is op de BERNINA 880 is de naai-assistent.

Je geeft aan welke stof je gebruikt en wat je met de stof wilt gaan doen. Nu zijn we bezig met knoopsgaten, dus klik ik op knoopsgaten.

Het fijne is dat ze nu zelf de instellingen goed zet.

Wil je toch andere instellingen gebruiken? Geen probleem, dan pas je het natuurlijk zelf aan.

Nu heb ik genoeg gepraat en moeten we aan de slag!

1.Meet de knoop op die je gebruikt. Deze voet is geschikt voor knopen van 4-31mm, afhankelijk van het soort knoopsgat. Ik meet mijn knoop op de machine. Het fijne is dat de machine zelf de juiste lengte en breedte berekent. Je houdt je knoop voor het scherm en draait het op de juiste maat.

2.Kies het gewenste knoopsgat uit.

3.Het knoopsgat wordt automatisch gestikt. Let op: het knoopsgat wordt naar je toe gestikt. Ze maakt eerst haar aanhechtingssteken en stikt daarna het eerste cordon. Dan stikt ze rechte steken achteruit en maakt de eerste trens. Dan is het tijd voor de tweede cordon. Is deze klaar dan volgt de tweede trens en wordt het knoopsgat automatisch afgehecht.

4.Je knoopsgat is nu klaar.

5.Steek een speld dwars aan weerszijden over het knoopsgat voor de trensjes in de stof, om te voorkomen dat je tornmesje of schaar doorschiet.

6.Maak het knoopsgat met een tornmesje of scherpe schaar voorzichtig het midden open. Je kan ook de BERNINA knoopsgatbeitel met houten blokje gebruiken.

Ook probeer ik het nog even uit op een Tweedje.

Hier zijn nog een paar tips om het naaien van knoopsgaten eenvoudiger te maken en een mooier resultaat te krijgen:

Als je een dunne of gladde stof gebruikt, plaats dan een stuk wateroplosbaar vlies op de stof tijdens het naaien. Het verstevigen van de ondergrond is ook belangrijk, want dan transporteert je BERNINA optimaal de stof en krijg je nog mooiere knoopsgaten.

Een vuldraad verstevigt het knoopsgat en geeft het een mooie vorm. Het wordt voornamelijk gebruikt bij knoopsgat nr. 51. Als vuldraad kun je verschillende soorten garen gebruiken denk hierbij aan stevig handnaaigaren, Extra stark garen van Amann Mettler, dun haakgaren en parelgaren. Kies dan wel nummer 8, want die heeft een mooie dikte. In je handleiding staat hoe je een knoopsgat maakt met vuldraad.

Als een knoopsgat dwars ten opzichte van de stofrand moet worden genaaid, is het raadzaam om een nivelleerplaatje te gebruiken. Leg het nivelleerplaatje van achteren tussen het naaiwerk en de naaivoetzool, tot aan het dikke gedeelte en schuif het plaatje naar voren.

Ook heeft BERNINA een heel gemakkelijk hulpmiddel. Dit is de transporthulp voor het maken van knoopsgaten.  Echt een aanrader om aan te schaffen als je regelmatig knoopsgaten maakt. Je klemt de stof tussen de plaatjes in, waardoor deze geen kant meer op kan. Tijdens het naaien van het knoopsgat wordt de stof gelijkmatig getransporteerd waardoor je hele gelijkmatige knoopsgaten krijgt.

Het wateroplosbaar vlies en de transporthulp samen leveren voor lastige stoffen, zoals bijvoorbeeld een Tweed, Bouclé of andere los geweven stoffen een perfect resultaat op.

Ik ben redelijk over mijn angst heen bij het maken van knoopsgaten op de machine. Dit komt misschien door de nodige glazen wijn die ik erbij heb gedronken 😉 Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 880
BERNINA 880

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam