Creatieve berichten over quilten

Maand 2 CCMP 2018: tweede blok

Hebben jullie genoten van het maken van het eerste blok van deze Crazy Crystals Mystery Project 2018? Dan mag je nu het tweede blok gaan maken. Kijk voor de algemene aanwijzingen naar het bericht van 15 januari jl. Ik geef vanaf dit bericht alleen uitgebreide aanwijzingen door als die afwijken van de opzet/standaard instellingen.

Voor het tweede blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 2 – Linkerdeel
Blok 2 – Rechterdeel
Blok 2 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 2 bestaat weer uit twee pagina’s – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier 1 groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 2 weer op een raam/lichtbak, zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof iets gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal.


Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt alles met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


Bewerk nu de Crystal/lijnen op de zwarte stof weer met steken. Ik maak weer een aantal lijnen alleen met stiksteken, en een paar met siersteken. Allereerst met paars metaalgaren (Metallic/Wonderfil) als bovengaren en DecoBob/Wonderfil natuurlijk weer als ondergaren, de basislijnen opgezet.


Daarna siersteken uitgezocht, waarvan ik weet dat die – als ik ze 1 x laat maken – ongeveer op een lijntje passen. Allereerst is dat bij mijn BERNINA770QE steek 749 (korte lijntjes, middenstuk). De lengte is iets meer dan 1 cm, dus weet ik waar ik de steek moet starten – zo blijft het belangrijk om een steek eerst uit te proberen op een proeflapje, om te zien hoe lang ze zijn. Voor het gemak heb ik de nummers van de steken er even bij gezet. Als je dezelfde machine hebt, kun je deze steken direct selecteren, of andere steken kiezen.

Steek 750 is een dubbele steek, waarbij ik geprobeerd heb deze zo goed mogelijk ‘midden’ op een eindpunt van een stiksteeklijn te zetten. Steek 6 is een extra dikke stiksteek: deze gaat vooruit, achteruit en vooruit op één plek, en dan weer verder. Zo bouwt zich een extra dikke lijn op – geeft een bijzonder effect. Deze siersteken heb ik met King Tut/Superior Threads gemaakt – een paars gemêleerde kleur.


De siersteken heb ik geselecteerd, en op ‘1 x’ gezet, zodat ze exact 1 keer gemaakt worden. Daarna direct afgehecht, zodat de steek er ‘afgewerkt’ uitziet.

Denk er ook weer aan dat je op het middenstuk weer Hotfix steentjes, kralen, pailletten en andere versieringen kun gaan aanbrengen: dat wordt het uiteindelijke resultaat.

Verder met de Crazy patchwork onderdelen: lapjes toevoegen, steken maken…


Zo heb ik Kant (synthetisch,tule), lilapaars, dat ik als ‘bovenstof’ over een goudbruine printbatik ga leggen: ik zet in dit geval twee lagen stof op elkaar en naai ze SAMEN op de naailijn. Van beiden heb ik via een papieren malletje een ruim stuk uitgeknipt. Naast elkaar zie je dat ze beiden een prachtig effect hebben.


Omdat het kant doorzichtig is, leg ik het bovenop de batik: het kant schijnt mooi door, zodat je de batik nog kunt zien. Zo bekijk ik vantevoren of het effect is wat ik graag wil.


Als ze op de sandwich genaaid moeten worden, sla je lapjes altijd even om, met de goede kant naar beneden. Omdat het kant ‘bovenop’ moet komen te liggen, leg ik dat eerst neer, dan de batik erop en naai ik op de lijn. Controleer altijd even of alles goed om ligt, voordat je de lapjes gaat vastzetten: het zou vervelend zijn als blijkt dat het kant na het terugslaan onder de batik komt te liggen, want dan zie je er niets van.


Beide lapjes naar de goede kant geslagen en vastgezet met Flower Pins.


Je ziet dat ik de lapjes BREDER heb gemaakt dan ik voor de strook nodig had: zo kan ik beslissen of ik dit zo laat, omdat het effect van het kant beter uitkomt op een breder stuk. Maar ik kan het ook terugknippen tot de benodigde maat. Als je stof gebruikt die je BREDER uit wilt laten komen dan de strook waar deze op genaaid is, verschuif je de lijnen – teken de lijn een stukje verder opnieuw en gebruik DIE als naailijn.

Op een ander stuk (printbatik) zet ik een strook Tuleband met glitter. Vantevoren heb ik een dunne laag Bohin Glue op de lijn gezet waar ik het band wil hebben, om te zorgen dat het niet gaat verschuiven terwijl ik de beide zijranden met gewone zigzagsteken en een siergaren vastzet.

Strook na strook, onderdeel na onderdeel zet ik weer op de sandwich: als je weer met Lamé of Velours de Panne gaat werken, kijk dan even terug naar her bericht van 15 januari jl: daar geef ik aan hoe je dat kunt voorbereiden/opnaaien. Als je zelf overigens handigheidjes hebt om dit soort bijzondere stoffen op te naaien, pas die dan zeker toe.

Voor de laatste strook heb ik Lamé gebruikt: omdat dit een groot stuk is, glinstert het je tegemoet. Dan vind ik het jammer om het hele stuk met rijen steken te bedekken, vandaar dat ik het volgende bedacht heb:


Neem een hexagon kartonnetje,
waarvan de rechte zijde 3/4 inch is (zo meet je een hexagonmalletje op). Zet daar een stofje omheen – met de hand rijgen (Engels patchwork) – en strijk het op de achterkant, zodat de randen scherp zijn. Haal het kartonnetje er uit, en leg dit hexagonnetje op een grote plek tegen de laatst gemaakte rij siersteken aan (kijk maar op de afbeelding hierboven). Zet het rondom met metaalgaren vast, en maak in het midden een crystal door drie rijen steken te maken, die elkaar kruisen.


Maak daarna – voetjebreed – stiksteek stiksels om de hexagon heen, steeds groter, zodat je als een soort reliëf deze steken ziet. KIJK UIT dat de Lamé niet opstroopt: ik heb vantevoren wat Bohin Glue op de sandwich getipt, zodat de Lamé steviger blijft zitten. Het blijft een rekbare stof, dus til het voetje regelmatig op! En zo krijg je een bijzonder effect!


En als laatste natuurlijk nog wat Hotfix steentjes opgezet: op het middendeel bij de Crystal, maar ook een paar bij de hexagon, want daar staat ook een crystal op.


Dit is mijn blok 2: vol met glans en glinster. Maak er weer wat moois van! Laat je blok schitteren!

Tot de volgende keer,

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Weet je overigens dat ik voor dit/mijn nieuwe Crazy Crystals Mystery Quilt 2018 project weer een FaceBook groep heb opgericht? Daar kun je gratis lid van worden, om met elkaar te delen wat je allemaal maakt.
Denk er ook aan om je foto’s in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog te plaatsen: altijd leuk om je eigen werk maar ook dat van anderen daar in te zien.


En dan nog iets: Op de BERNINA Blog, rechter kolom, vindt je de BANNER voor dit Crazy Crystals Mystert Project 2018
. Neem de broncode over en zet deze op je website, blog, Facebooksite enz., zodat anderen zien dat je met dit project bezig bent! Zo laat je zien dat je er enthousiast over bent en kun je andere quiltsters/naaimachinegebruiksters wellicht ook stimuleren om dit project te gaan doen. Met elkaar maken we er iets moois van!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, Blauwe en witte wateruitwasbare stift, Bohin Glue Pen, ecru achterkantstof, Flower Pins, machine garens, Sandwich, siergarens, stoffen, Vlieseline L11, zwarte batik

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam