Creatieve berichten over naaien

Spijker-sew-along: een goed passende spijkerbroek, deel 1

Hallo allemaal!

Op veler verzoek zal ik in vier berichten uitleg geven over het maken van een spijkerbroek, gemaakt van een goed passend model. Ik ga het patroon tekenen, zonder de broek uit elkaar te halen.
Doe je mee? Dan heb je na de vier berichten ook een goed passende spijkerbroek!

Inhoud

1. Het patroon maken en het knippen van de stof
2. Het maken van de zakken
3. Het inzetten van de rits
4. Het in elkaar zetten van de broek en het maken van de tailleband

Durf je het alleen niet aan, dan is er een mogelijkheid om dit samen te doen in een workshop, in Stroe op woensdag 21 maart. Als er veel belangstelling is, zouden we in het najaar ook in het Creative Center bij BERNINA een workshop kunnen inplannen. Jullie kunnen onderaan dit bericht graag een reactie achterlaten.
Voor dit project heb ik een besloten facebook groep aan gemaakt, Spijker-sew-along.

Deel 1: Het tekenen van het patroon.

Het beste is als je broek net is gewassen, heb je hem weer gedragen dan is de broek toch wat meer uitgerekt.


Je ziet de broek niet door het papier heen, je moet het voelen. Zet het patroonpapier evt. met een paar spelden vast, zodat het niet schuift met overtekenen. Neem een stift, en zet streepjes.

Een handig hulpmiddel voor patroontekenen, en om deze lijnen strak tekenen, zijn deze linealen (zie afbeelding onder). Ik heb deze ooit op een Stoffen Spektakel gekocht.

Wat ook belangrijk is: het recht van draad bepalen Middenvoor is recht, en ook de onderkant van de pijpen, dus als je die op elkaar legt, en dubbel vouwt, krijg je een vouw over je hele patroon, je kunt hier een lijn tekenen, en dit is dan je recht van draad.

Op deze manier kun je ook de achterkant tekenen. Bij mij is dit wat lastiger, omdat de achterkant breder is dan de voorkant, maar als je het papier met wat extra spelden vast zet is dit ook goed te doen.

Leg de achterkant goed vlak, zodat je de juiste lijn van je kruisnaad krijgt, dat is wel belangrijk, voor de goede pasvorm. Als je het patroon hebt overgenomen, vouw je de onderkant van de pijp ook weer dubbel, om zo je recht van draad te krijgen.

Als je het patroon hebt overgenomen, meet het voor de zekerheid na. Het is namelijk wel belangrijk, dat alles klopt.

Achterzak: De achterzak kun je natuurlijk heel eenvoudig tekenen. Denk na over hoe je het beleg wilt. Ik heb alleen maar zelfgemaakte broeken, en ik teken er een beleg van 3 cm breed aan. Als ik bij de broeken van mijn man kijk, zitten sommige met een bies van 1,5 cm of naar binnen geslagen met een naad en dan ook 1,5 cm breed.
Het is maar wat je wilt. Als je een bies maakt, maat je wel even opletten. Gekochte broeken zijn gemaakt met industriemachines, en die zijn nog sterker dan onze BERNINA’s. Als de naden dikker worden, is het ook moeilijker stikken. Voor een extra decoratie zou je ook nog een naad midden over de zak kunnen maken, dit ligt aan je eigen creativiteit.
Als je met een beleg tekent, vouw dit naar binnen en knip dan de zak uit, zo is de rand van je beleg ook gelijk goed, als de zak soms iets schuin loopt. Mijn achterzak is boven 1 cm breder dan aan de onderkant.

Voorzak: dit is bij veel broeken verschillend, ik laat jullie zien hoe ik de zak maak bij mijn broek. De voeringzak knip ik dubbel voor de boven- en onderzak. Je legt het voorpand van de broek op je bovenzak, om zo je zakingang te tekenen. Op deze manier kun je ook controleren of je zak groot genoeg is, want de zijkant moet tot middenvoor komen.

Dan hebben we nog het beleg van de binnenzak nodig. Geef  boven en aan de zijkant aan op het patroon van de onderzak waar het beleg begint, en teken dan de lijn.

Nu hebben we nog het beleg van de rits nodig, dit kun je opmeten en dan tekenen. Bij mij is de tailleband recht, daar knip ik geen patroon voor, maar die knip ik uit de versteviging (taillebandversteviging).Nu zijn de patronen klaar en kunnen we de stof gaan knippen.
Denk na over hoe breed je de naden wilt knippen. Het patroon past, daar heb je dus niet veel extra naad voor nodig. Wat wel een rol speelt, is het soort jeans wat je koopt.
Draag je stretchjeans of een gewone jeans, en als je dan stof koopt, is dit dezelfde kwaliteit? Tussen stretch en stretch zit veel verschil. Was je lap stof wel van te voren!
Ik knip altijd één centimeter naad, is mijn stof dan wat rekbaarder, dan kan ik dat bij mijn middenachternaad corrigeren. Soms haal ik dan ook nog wel eens wat langs de zijnaden weg.

En zo kunnen we alles vast spelden en uitknippen. Ik moet de belegjes van de rits nog even tekenen en ook spelden  en knippen. De tailleband knip ik later.

De volgende keer, op 21 februari, gaan we de zakken maken. Dus je hebt even de tijd om de stof uit te zoeken en de patroondelen te knippen. Ik hoop, dat je meedoet met de spijker-sew along en dat we op het laatst allemaal mooie, goed passende spijkerbroeken hebben!

Groetjes,

Gerda

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Nina Ruijter BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Ik zou heel graag mee willen doen, ik heb me ook voor een mode studi ingeschreven maar voor alle andere taal en standaard lessen heb k het niveau niet):

  • Verboven BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Geweldig, super Gerda. Ik denk nog dikwijls terug aan de fijne leerrijke workshops in Breda. Ik ga jou volgen en ook het eindresultaat meegeven. Na 42 jaar lesgegeven te hebben in Mode, kan ik nu eindelijk eens doen wat ik zelf wil doen en ook wat leren van andere dit is toch zo fijn aan ons vak Mode je kunt altijd bijleren. Veel succes.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam