Creatieve berichten over borduren

Naaien en borduren: gordijnen voor toneelvereniging

Ook als vrijwilliger in de toneelvereniging van mijn man word ik ingeschakeld: zowel voor het retoucheren van kledij als voor het naaien van gordijnen. Enkele jaren geleden hadden we met een 8-tal naaisters nieuwe gordijnen genaaid voor de gemeentelijke zaal. Nu de beheerders zelf gordijnen voorzien hebben voor één zijde, kunnen de eigen gordijnen van de vereniging hergebruikt worden om een ander deel van de zaal te bekleden. Met nog wat nieuwe stof erbij, worden alle wanden stijlvol zwart aangekleed. Naaien en borduren: gordijnen voor toneelvereniging

En dan zet ik ook mijn beste beentje voor, of in dit geval dus mijn beste steekje… 🙂

Omdat er wat balken, een bar-opening en ook nog een deur in de linkermuur zitten, moet er wat gepuzzeld worden. En dan moet er ook nog een rechthoek uitgeknipt worden om de noodverlichting van de uitgang zichtbaar te houden. Het grootste gordijndeel is 4.80 m breed en 4m hoog… een flink lapje! Gelukkig heeft de BERNINA 710 een grote opening om de stof te manipuleren.

Zo heb ik delen ‘Achter links’, ‘Achter midden’ en ‘Achter rechts’.

En verder ook nog ‘Links 1′, Links 2’, ‘Boven deur’, ‘Tribune 1’, ‘Tribune 2’ en ‘Tribune 3’.

Ik geef aan dat dit ‘Beginnersniveau’ is. Daarmee bedoel ik dat het stikken geen gevorderde vaardigheden vraagt. Het afmeten en manipuleren van die grote stofdelen is volgens mij wel het moeilijkste. Als je wat gladde stof treft zoekt die vanzelf steeds de tafelrand op (en vlucht erover weg).

Aan de slag met de gordijnen voor de toneelvereniging.

De afgeknipte zijkant werk ik af met de persvoet 66. Daarvoor zet ik de naaldstand uiterst links. Ik vind het goed lopen als ik de stof een beetje in de hoogte houd om te geleiden. Dit is waarschijnlijk niet echt nodig, maar het werkt voor mij prettig.

Zo kan ik gelijkmatig en nauwkeurig een omslagje maken.

De zoom voorzie ik van een borduursel. Ik maakte het bestand op in de BERNINA 700. In 2 lagen kon ik dit netjes schikken.

Om te borduren gebruik ik het kleine borduurraam.

Vroeger hadden we opgespelde briefjes, maar ik dacht dat een borduursel op de zoom wel net zo gemakkelijk zou zijn.  En ik vind het erg meevallen!

Het ruflettelint stik ik op met de smalle kantvoet 10, netjes op de rand.

En zo werk ik de zoom van 15 cm ook verder af.

Beter toch? Doen jullie ook projecten voor verenigingen? Zoals naaien en borduren: gordijnen voor toneelvereniging?

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: borduurgaren, katoen, naaigaren, ruflettelint
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700
BERNINA 710
BERNINA 710
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Klein borduurraam
Klein borduurraam

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam