Creatieve berichten over naaien

Nr. 13: Bernina Overlocker 1300MDC: MTC

Vorige keer heb ik het gehad over lusjes die kunnen uitsteken ten opzichte van de rand van de naadtoeslag van stoffen, waarbij het afstellen van de naadbreedte via het mes bij de BERNINA Overlock1300MDC een optie was om dit te regelen. Je kunt nadat je alle instellingen hebt gemaakt, ook gebruik maken van  MTC: Micro Thread Control. Finetunen heet dat.

Wat is MTC precies? Op de BERNINA website staat: ‘mtc-draaiknop voor een optimale garencontrole – Het gepatenteerde mtc-draadcontrolesysteem (Micro Thread Control) van de BERNINA 1300 MDC is een echt technisch hoogstandje: het zorgt voor een exacte aanpassing van de hoeveelheid slingerdraad door middel van een ongecompliceerde directe keuze met het instelwiel. Deze micro-draadcontrole van de BERNINA 1300 MDC staat u optimale draadcontrole en perfecte naairesultaten toe, onafhankelijk van de gekozen steek of het materiaal van uw naaiwerk – een slimme eigenschap dat zowel veeleisende overlockers als bedrijfsateliers de hoogste steekkwaliteit garandeert. ‘

Draai de MTC-knop naar MIN (-) als de draad te los om de rand ligt.
Draai de MTC-knop naar MAX (+) als de draad te strak om de rand ligt en de stof oprolt.
Draai de MTC-knop naar de middelste stand (middelste puntje) dan staat deze in ‘neutraal’, en worden de steken niet aangepast. Deze stand is de ‘standaard’ stand: zet de machine hier op, bij elke nieuwe klus/gebruik van andere stof. Pas als er verstoringen zijn, kun je MIN of MAX instellen.

Als je goed op de afbeelding hierboven kijkt, zie je op de MTC-knop tussen de puntjes een lijn lopen, van dun naar dik. Dun waar de – staat, dik waar de + staat. Hiermee weet je vantevoren al welke kant je op moet draaien voor het gewenste effect.


Dit kun je uitproberen door een lapje stof onder de persvoet te halen. Kijk naar mijn proeflapje: het eerste deel (links) stond de MTC-knop op -, bij het tweede deel (rechts) stond de knop op +. Je ziet wel degelijk verschil. Omdat de locksteken eigenlijk al goed waren, terwijl de MTC-knop in neutrale stand stond, hoefde ik niets aan te passen: alleen om uit te proberen wat er gebeurt is het goed om dit te doen.

Zelf werk ik heel veel met quiltstoffen, en met fleece, en heb deze MTC-knop nog niet veel hoeven gebruiken. Af en toe probeer ik andere stoffen aan elkaar te zetten, en dan kan het best veel verschil maken of je nét dat kleine beetje aanpast. ..

In het handboek staat nog: de MTC microdraadcontrole is het meest effectief bij een naadbreedte tussen 5-7mm (instelling 1-3). Bij een naadbreedte van 7-9mm is het instelbereik begrensd. Het is maar dat je het weet!

Volgende keer weer wat uitproberen. Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam