Creatieve berichten over quilten

Speel eens met losse blokken: van UFO naar AFFO

Vast heel bekend: je hebt een aantal patchwork blokken gemaakt, maar bent er nooit aan toegekomen om de quilt die je daarmee wilde maken ook daadwerkelijk in elkaar te zetten. De blokken liggen al maanden in een doos, ver weggestopt in je kast. Bij het opruimen kom je ze weer tegen en eigenlijk is het zonde dat ze daar maar liggen te verstoffen… toch?


Wat je kunt doen is bekijken hoeveel patchwork blokken je hebt: dit zijn mijn 24 blokken ‘Crackers’, die ik gemaakt heb tijdens demo’s om de techniek van paper piecing met de patronen van Judy Niemeyer te laten zien.


Het oorspronkelijke quiltje Crackers kun je op twee manieren maken, zoals je op de foto van de cover van het patroon kunt zien: er worden twee manieren gegeven om de blokken aan elkaar te zetten. Maar zoveel blokken heb ik niet gemaakt. Dus moet ik een ander plan verzinnen.


Ik heb drie stoffenpakketjes met batiks: stoffenpakketten van Timeless Treasures, 40 stofjes, 2 van elke kleur (die zijn nog in de aanbieding ook!). Daar kan ik mooi vierkanten van snijden, op het formaat van een patchwork blok inclusief naadtoeslag.


Dan eerst even rekenen: de blokken die ik gemaakt heb, zijn 6 1/2 x 6 1/2 inches = inclusief naadtoeslag, en de lapjes uit de stoffenpakketjes zijn 10 x 10 inches. Dat betekent dat ik ruim de maat van een patchwork blokje uit een lapje van een stoffenpakket kan halen.


Hiervoor ga ik de lapjes eerst strijken, zodat de vouwen er zoveel mogelijk uit zijn. Daarna leg ik ze op de INCH kant van mijn snijmat, zodanig, dat ik 6 1/2 x 6 1/2 inches uit de lapjes kan snijden, zodat deze stukken stof gelijk zijn aan mijn patchwork blokjes. Ik zoek zoveel mogelijk lapjes die bij mijn blokken passen, en omdat de lapjes batiks met print zijn, zal dat ter afwisseling heel leuk staan ten opzichte van de blokjes, die ‘effen’ batiks bevatten.


De hoeveelheid lapjes die ik ga snijden hangt natuurlijk af van hoe groot ik de quilt uiteindelijk wil hebben. De afgewerkte maat van de blokken (patchwork of lapjes) wordt 6 x 6 inches (=ca. 15 cm). Ik ga eerst een aantal lapjes snijden en dan wat bij elkaar leggen, om te zien hoe dat er uit gaat zien.Ik houd twee strookjes over van elk lapje dat ik ga snijden: die kan ik weer voor een ander project gebruiken.


Blok en lapje zijn nu op dezelfde maat gesneden: beiden zijn 6 1/2 x 6 1/2 inches.


Nu alles eerst neerleggen: de patchwork blokken en daar steeds lapjes tussendoor, net zolang totdat ik de uiteindelijke maat van het quiltje groot genoeg vind. Zo vind ik het wel een leuke quilt: een lange, smalle quilt van totaal 48 blokken: 24 patchwork, 24 lapjes. Ik heb al een plekje bedacht waar deze komt te hangen, op een lange, smalle muur…


Het aan elkaar zetten is simpel: rijen van 4, per 2 aan elkaar, naden aldoor naar de lapjes strijken (weg van de patchwork blokken). Als je dit doet, klikken de kruispunten prima in elkaar, omdat daar de naden van elkaar weg zitten. Zo 12 rijen maken, eerst 2 aan 2, alles goed op volgorde houden.


Dan 4 blokken aan elkaar tot rijen. Een hele stapel al (12 rijen)


Daarna de rijen per 2 aan elkaar zetten, en aldoor de volgorde goed in de gaten houden, en dan de quilt in z’n geheel aan elkaar zetten. Als alles goed op maat is gesneden, pas het perfect in elkaar.


Nu nog quilten,waarbij ik bepaalde lijnen/naden volg met siersteken = heel eenvoudig. Dankzij de 100% bamboe tussenvulling kan ik grote lakken vrij laten van quilten: het gaat mij meer om dat er wat quiltwerk opzit, ik wilde dit niet intensief quilten.


De afwerkrand is op de voorkant ook voorzien van rijtjes siersteken, en als laastste de tunnel erachter en van een UFO (Unfinished Object) heb ik een AFFO gemaakt!


Zoals ik al zei: ik heb een uitstekende plek gevonden voor deze lenteachtige quilt. Deze quilt heet ‘Leftover Crackers’.

Zoek ook je losse blokken bij elkaar, en maak er wat moois van.

Tot de volgende keer,

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, Batik stoffen, ecru achterkantstof, patchwork blokjes, Patroon Crackers, quiltgaren, wateruitwasbare witte en blauwe stift

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam