Creatieve berichten over naaien

Trenchcoat van wol; warme winterjas nog op tijd voor komend winter weekend

Hoewel de lente al een beetje in de lucht hing blog ik met de koude weersvoorspellingen voor komend weekend toch nog over een winterse jas die ik heb gemaakt. Wel een kort en kek modelletje, dat met een ander stofje een super lente jack kan worden. Deze winterse variant is bestemd voor een stoere meid.

De prachtige wollen stof met leuk ruit motief die ik koos deed mij denken aan zo’n plaid van vroeger. Ik wilde de stof op een stoere manier verwerken. Mijn eerste gedachte ging uit naar een bomberjack met een leuk boord, maar in mijn zoektocht kwam ik uit op een patroon uit Knippie okt/nov 2016. Een trenchcoat met vele opties, maar dan korter. Zouden die opties ook kunnen in deze dikke stof? Gewoon doen!

De opties

Bij het knippen van de stof merkte ik al dat een dubbele laag voor de opties (epauletten op schouder, mouwlip onderaan de mouw, voorpas en achterpas) wel wat dik ging zijn, dus knipte ik ze enkel en van rood katoen knipte ik de tweede laag. Niet alle opties heb ik gebruikt. De achterpas zou het geheel wat te dik maken dus die heb ik weggelaten.
De voorpassen (één laag wol en één laag katoen) heb ik dubbel doorgestikt en voor het gemak even met rijgdraad in de armsgaten op de voorpanden vastgezet. KraagIn de epauletten en mouwlippen heb ik knoopsgaten gemaakt. Het was een lastig klusje in deze dikke stof. Bij het uitproberen merkte ik dat ik aan de binnenzijde wel voldoende naad moest wegknippen, anders liep het automatische knoopsgat functie niet helemaal lekker. Al doende…

epaulet en knoop

Deze knoopsgaten heb ik uiteindelijk niet ingeknipt, het is meer voor de sier. De lussen en het ceintuur heb ik wel van twee lagen wollen stof gemaakt, verstevigd met vlieseline en een aantal keer doorgestikt.

ceintuur

Constructie trenchcoat

In het voorpand ben ik gestart met het maken van de gepaspoleerde insteekzak. Altijd leuk ;-o. Opnieuw heb ik hiervan een tutorial op YouTube opgezocht en naai ik de insteekzak met mijn telefoon naast me. En hoewel ik de stapjes volg gaat er toch iets fout. Ik heb het rechthoekje veel kleiner getekend, gestikt én geknipt dan mijn zakstrook is. Hellup! Hoe kan het. Soms maak je een fout en bij herstellen weet je gewoon dat je deze fout nooit meer zult maken! Insteekzak

In mijn Vlogtorial op YouTube over deze trenchcoat heb ik de fout niet benoemd, maar kun je het wel zien….als je goed oplet. 😉

Als de zakken erin zitten is het tijd om meters te maken; het stikken van de zij- en schoudernaden, de kraag en dan de mouwen. Bij het stikken van de mouwdelen is gelijk de mouwlip bevestigd. Bij het inzetten van de gesloten mouw is de epaulet vastgezet. Let op dat je de punt de goede kant op laat wijzen, met de wollen stof aan de bovenzijde. Tja, nog een fout die je maar één keer maakt. Toch?

EpauletAfronding trenchcoat

Na het bevestigen van de lussen is de buitenkant trenchcoat zo ver klaar. Bij het maken van de voeringjas is het handig om direct een lus tussen de kraag en het beleg te stikken. En het is ook het moment om de jas te personaliseren met een eigen label.

Label en lus

Dan is het tijd voor de laatste klussen: De voeringjas erin,  knopen eraan en nog een tweetal knoopsgaten aan de voorkant. Ceintuur toevoegen en ‘ta da’ de ‘winterse wollen trenchcoat’ is klaar! Laat maar vriezen!TrenchcoatBack

Supertof resultaat … echt leuk zo’n trenchcoat…hmm…toch voor mezelf ook eens maken 😉

Wil je zien wat ik verder bij deze outfit heb gemaakt? Bekijk dan de Vlogtorial.

Groetjes Marlies

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: garen, katoen, knopen, naaigaren, vlieseline, wollen stof
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Knoopsgatvoet #3
Knoopsgatvoet #3
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam