Creatieve berichten over borduren

57: Bernina Embroidery Software V8: Borduurmotieven van website in software en/of op machine zetten

Zoals jullie wel weten krijg ik heel veel vragen via email (sylvia@sylviasartquilts.nl), Messenger (chat van mijn div. FaceBook sites) en WhatsApp, oa. over machinaal borduren en alles daaromheen. Regelmatig ook vragen over hoe je borduurmotieven ‘koopt’, waar je ze kunt vinden, hoe je ze kunt bewaren, hoe je ze kunt bewerken enz. Meer gericht op de praktijk dus.

Voor degenen die de BERNINA Borduursoftware V8 hebben, maar ook voor degenen met alleen een borduurmachine, is er heel veel mogelijk. Een hele leuke website voor het aanschaffen/downloaden van machine borduurmotieven is de BERNINA website: deze is niet alleen voor het aangeven van geweldige naai-, (over)lock- en borduurmachines, software enz, maar ook kun je via deze website direct doorlinken naar BERNINA Borduurmotieven, oftewel de BERNINA Borduurmotief Design Studio.


Het gaat hier om kooppatronen, maar ook staan er veel Free Motifs beschikbaar voor downloaden (altijd goed, toch?) Downloaden = direct na aankoop op de harde schijf van je computer/laptop zetten en daarna bewerken of meteen borduren. Klik op bovenstaande (paarse) link, en je komt op de BERNINA website pagina, waar je in de kolom rechts de link vindt om op te klikken, en op de BERNINA Borduurmotief Design Studio komt. Op de foto hierboven wijst de gele pijl naar de link… bij mij is die rood, omdat ik hem aangeklikt/geactiveerd heb.

Nu kopen we allemaal wel eens machine borduurpatronen, bij verschillende websites. Veel borduursters zetten de patronen direct via een USBstick over op hun borduurmachine en maken de motieven, zonder veel voorbereidingen. Anderen bekijken de motieven eerst in de Borduursoftware V8, zetten bv. hun eigen garens erbij, maken een afdruk en gaan aan de slag.

Ik ben echter nog steeds gek op goede, degelijke voorbereiding (aard van het beestje), en wil alles eerst bekijken en dan na het afrekenen/downloaden uitprinten en in mappen stoppen. Tja, ik heb het al vaker genoemd: ik ben nog van de papiergeneratie, en wil alles via prints kunnen bekijken, dus niet alleen op mijn computer die op de eerste verdieping in ons huis staat. De uitgeprinte gegevens leg ik altijd bij mijn borduurmachine, die in mijn atelier op zolder staat.

Ik zal je stap voor stap laten zien hoe ik mijn projecten met borduurmotieven voorbereid, zodat je een idee krijgt wat er mogelijk is.


De website van BERNINA Borduurmotief Design Studio is in het Engels,maar je kunt – als je helemaal naar onderen gaat – het ook in het Nederlands omzetten. Alles wordt oorspronkelijk in Dollars (USD) aangegeven, en ook dat kun je dat eenvoudig omzetten naar Euro’s, door rechtsboven op het pijltje naast USD te klikken, en voor EUR te kiezen. Ik ben bij alle motieven gaan kijken – zoek daar regelmatig naar leuke borduurmotieven – en mijn oog viel op ‘What a Whirl’ (motief #12585 van OESD) –  een pack met heel veel motieven.

Nu weet ik dat veel borduursters alles zo ‘voordelig’ mogelijk aan willen schaffen, en wellicht schrikken van de prijs (mijn prijs is omgezet naar Euro’s – als jij dat doet, kan het zijn dat het bedrag iets anders is, dit ivm. koers valuta op dat moment) … maar doe dan wat ik ook altijd doe: kijk hoeveel motieven er in zo’n pack zitten, en dat zijn er hier heel veel: 41 designs, nl:
30 Quiltblokken (oa. met appliqué)
10 Outline-motieven
1 Quilt labelDaarnaast kijk ik altijd of ik informatie kan downloaden (vooraf zelfs) over de motieven, en garenkleuren, en eventueel andere zaken die voor de borduurmotieven belangrijk zijn. Ik het geval van het gekozen pack, doe ik dat door te klikken op ‘Preview Sewing Information for #12585’.


Hierdoor wordt een .PDF bestand geopend, dat je helemaal kunt bekijken maar ook uit kunt printen. In dit geval zijn het 23 pagina’s: een grote hoeveelheid informatie die geweldig is opgezet! Normaal gesproken ben ik al blij als ik een of twee pagina’s kan printen waar wat info over garengebruik zit: zo uitgebreid als hier heb ik het niet veel gezien. Laten we eens kijken wat er allemaal voor info beschikbaar is:


Allereerst zie je de foto’s van de appliqué/borduurmotieven – 30 stuks onder elkaar. Onder elke foto staat het nummer en de naam, dan de afmeting in inches en millimeters, en het aantal steken.


Vervolgens zie je de Outline borduurmotieven – 10 stuks, ook onder elkaar, en het quiltlabel (leuk dat dat er ook bij zit).


Dan komt er een lijst met garengegevens, per borduurmotief uitgewerkt.


Even ter verduidelijking: alle Isacord garens die voor dit motief gebruikt waren bij het ontwerpen, worden nog even vermeld – je kunt natuurlijk je eigen garensoort en kleuren nemen, afhankelijk van de kleuren van de stoffen die je gaat gebruiken, maar dan heb je in ieder geval een uitgangspunt.


Vervolgens krijg je de Precut-Appliqué Instructions: aanwijzingen en malletjes voor de applicatie stofjes, die bij de blokken gebruikt worden. Je knipt ze uit en gebruikt ze om op stof te leggen, die langs de buitenkant ook uitgeknipt wordt, waardoor je de juiste afmeting hebt om op je stof/borduurwerk te leggen, zodra daar om gevraagd wordt. Dit is zo ontzettend handig, in plaats van het neerleggen van een groter stuk stof en dat na het maken van de kniplijn in vorm te moeten knippen, is alles al in vorm voorbereid.


Vanwege de appliqué is het belangrijk dat je alles op ware grootte uitprint, anders zijn de malletjes voor applicaties te klein of te groot en past het niet meer op je borduurwerk. Fijn dat die waarschuwing nog even gegeven wordt…

Als laatste krijg je nog aanwijzingen voor Tufted Satin Embroidery – de speciale techniek, ontwikkeld door OESD in 2011. Hierbij maak je diverse lagen Satijnsteken, van kort tot lang, met tacks om te voorkomen dat het gaat rafelen. Want na het borduren pak je een hobbymesje en snij je in het midden van deze steken, waardoor de draden los/omhoog komen te staan, voor een dimensionaal effect. Het gaat soms maar om een paar delen van het borduurwerk; de rest wordt ‘gewoon’ geborduurd. Dus nóg een extraatje bij dit grote aanbod, waarbij je motieven combineert en via dit speciale effect kunt maken.


En heb je inspiratie nodig hoe je al deze borduurmotieven kunt verwerken? Helemaal aan het einde van de pagina met What a Whirl staat een quilt afgebeeld, met 30 blokken. Zelf ga ik iets heel anders maken, maar het is wel leuk dat je een idee krijgt over verwerking van alles.

Nogmaals: bijzonder uitgebreid, maar nu aan de slag! Ik heb dit Embroidery Pack besteld, aangeklikt dat ik alles met .EXP extensie wil hebben (format van de BERNINA machines, zodat ik het via mijn B770QE kan borduren), wat in een .ZIP bestand wordt weergegeven. Je kunt voor veel soorten borduurmachines downloaden, en kiest daarbij je eigen etensie, nl: .ART, .DST, .EMB, .EXP, .HUS, .JAN, .JEF, .PES, .VIP, .VP3, .XXX.

Wil je niet het hele pack aanschaffen, maar slechts één of een paar borduurmotieven? Klik dan op de foto van je keuze, waarna je de prijs per stuk ziet, en kunt bestellen. Ik vind het vaak ‘voordeliger’ om het hele pack te bestellen, want dan is alles in verhouding per stuk goedkoper: zeker bij zo’n groot en uitgebreid pack als deze.


Alles (motieven en .pdf ) is daarna op de harde schijf van mijn computer gezet, onder de naam ‘What a Whirl’. Zo heb ik een goed overzicht en kan ik alle gegevens en de foto’s prima terugvinden.


Allereerst ga ik nu het 1e borduurmotief eens bekijken in V8: hiervoor moet ik klikken op het bestand, dat in dit geval (vanwege keuze .EXP) als .ZIP bestand op de harde schijf staat.


Om de borduurmotieven te kunnen openen, dubbelklik ik op het .ZIP bestand, waarna een lijst met alles te zien is. Afhankelijk van hoe je de details van de lijst wilt zien, krijg je alle motieven bij elkaar: 123 stuks in dit geval, waarbij telkens een .BMP, een .EXP en een .INF te zien is, met de naam van het borduurmotief ervoor.


Wat ik nu kan doen: 1) USBstick in de computer zetten, motief van mijn keuze (1e motief = Butterfly Appliqué 1) erop zetten, waarbij er dus 3 bestanden bij elkaar gezet moeten worden voor één borduurmotief, USBstick naar de borduurmachine brengen (B770QE met borduurmodule er op), in de machine zetten en motief ophalen.  OF 2) dubbelklikken op het .EXP bestand, menu verschijnt met de vraag ‘Wilt u dit bestand openen?’ en dan openen in V8. Dat laatste ga ik doe, en open daarnaast de docker ‘Kleurenfilm’ om te zien hoeveel verschillende kleuren/vakjes er zijn.


Het motief staat daardoor direct in de Borduur Canvas van V8. En – zoals je ziet – zijn de kleuren niet hetzelfde als op de foto van blok 1 te zien was… Ik heb het al eerder vermeld: als je een borduurmotief van een bepaalde ontwerper/firma opent in V8, krijg je soms ‘andere’ kleuren te zien dan de oorspronkelijke: dit heeft te maken met het feit dat zo’n ontwerper/firma vaak andere software gebruikt om het ontwerp te maken. Op zich geen probleem, want via de .PDF heb je een lijst met garengegevens/kleurnummers.


Omdat er oorspronkelijk Isacord gebruikt is, wil ik kijken hoe het er met de originele kleuren uit komt te zien. Daarvoor hoef je alleen maar bij ‘Mijn garens’ de kleuren van Isacord op te zoeken via de lijst met garengegevens, en die (dubbel) aan te klikken per vakje van ‘Kleurenfilm’.


Ik zet het motief ‘in een passende ring’, oftewel de Large Oval Hoop, selecteer ‘Voet #26 (borduurvoetje) en klik bij ‘Inspanraam positie’ op ‘Automatisch centreren’. Het motief past prima in deze ring.


En dan sla ik het motief zoals het er nu zit op, door op ‘Bestand’ bij het menu bovenaan te klikken op ‘Opslaan als’. Ik heb vantevoren de map ‘What a Whirl’ aangemaakt, omdat ik alle motieven bij elkaar wil hebben en makkelijk terugvinden.


Voor mijn borduurwerk ga Sulky Rayon 40 gebruiken, en ga ik mijn eigen kleuren opzetten. De kleuren pas ik aan mijn stoffen aan, want ik ga al een beetje bekijken hoe ik de motieven ga maken. Om toch een indicatie te hebben van alles, maak ik een afdrukvoorbeeld: en ja, ook dit print ik weer! Hiermee zie ik hoe het motief in de ring geplaatst gaat worden en heb ik op de tweede pagina overzicht over kleuren en andere gegevens.


En als laatste zet ik zit bestand op mijn USBstick, door bij ‘Bestand’ (bovenste menubalk) en dan op ‘Schrijf naar kaart/machine’ te klikken (er moet dan wel al een USBstick in een USBpoort van je computer/laptop zitten). Klik daarvoor op ‘EXP’, linksboven, en het bestand wordt geschreven.


Daarna even controleren op mijn USBstick, of het er daadwerkelijk opstaat: drie stuks: .BMP (afbeelding), .EXP (borduurmotief) en .INF (informatie). Hiermee ga ik naar mijn borduurmachine en kan ik, na het kiezen van stoffen (ondergrond en applicatiestoffen) en Sulky Rayon 40 kleuren/garens het motief gaan maken.

Daarbij moet ik dan wel de applicatie malletjes op ware grootte uit het papier knippen en daarna uit de stofjes: daar staan twee vlinders op, van motief 12585-01 en 12585-02. Ik heb nu die van 01 nodig: een cirkel en een vlinder. Bij de cirkel staat al ‘1st Placement’ oftewel als eerste plaatsen, bij de vlinder staat ‘Last Placement’ oftewel als laatste plaatsen. Handig dat de volgorde ook al aangegeven wordt.


Stofjes uitgekozen, zowel voor de achtergrond als voor de applicaties, en een sandwich gemaakt van ecru stof, 100% bamboe tussenvulling en dan de achtergrondstof erop (zie afbeelding hierboven), applicaties worden per stuk tijdens het borduren vastgezet.

Versteviging (Filmoplast ) in gekozen borduurring gespannen, achtergrondstof erop geplakt (zwevend), en eerst een rijgsteek rondom het motief laten maken, om alle lagen goed op elkaar te zetten.

Daarna borduren, op volgorde. Nadat de rijgsteek voor plaatsing van de eerste applicatie gemaakt is (cirkel) stopt de machine, om je de gelegenheid te geven de stof op z’n plek te zetten. Ik haal de ring er voorzichtig af, heb wat Lijmspray op de achterkant van het stofje gezet en plak dit nu op z’n plek. Daarna de ring weer op de machine gezet en de startknop indrukken om verder te gaan met borduren.

Voor het tweede applicatie onderdeel herhaald, en alle af laten borduren. Als je overigens bang bent dat de stof toch wat op zal kruipen, kun je ook eerst een versteviging achter de applicatie zetten (net welke je het beste vindt).

Als alles geborduurd is, haal ik de ring van de machine af, en de materialen uit de ring. Alles wordt nu op de ‘normale’ manier afgewerkt, waarna ik dit applicatieblokje kan terug snijden tot een door mij gekozen maat, of even laat liggen, en de ‘volgende’ motieven ga maken – dat zal ik op een later tijdstip laten zien.

En zo heb je vanaf het bekijken/downloaden van een pack borduurmotieven tot het daadwerkelijk maken helemaal meegemaakt. Niet alles hoeft zo bewerkelijk te zijn: het is afhankelijk van het gekozen motief/pack. Maar deze motieven zijn wel heel leuk om te maken!

Volgende keer weer iets anders: kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

(Al deze informatie is om je te laten zien wat je kunt tegenkomen als je via erkende website(s) machine borduurmotieven aanschaft/download. Gewoon als voorbeeld, omdat er veel naar gevraagd wordt. Niet overal zul je deze uitgebreide informatie tegenkomen, maar doe er je voordeel mee als dat wel het geval is. Kijk zoveel mogelijk of je foto’s en .pdf’s kunt downloaden en sla ze op je harde schrijf op, voor toekomstig gebruik: je weet maar nooit of de borduurmotieven over een poosje nog verkrijgbaar zijn, of zelfs nog op een website staan).

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Marie-Christine Lansens

    heel goed uitgelegd,ik heb deze motieven ook allemaal en reeds uitgeborduurd en het ziet er prima uit;wat hebben we toch een mooie hobby hé

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam