Creatieve berichten over naaien

Demodag bij de BERNINA dealer

Rimpelvoet 16, Koordvoet 22, Breiwolvoet 12, Blindzoomvoet 5, Kantvoet 10, Rolzoomvoet 69, Paspelvoet 60, Biaisbandapparaat 88 (met voet 95), Biezenvoet 46 én het rode cordonnetspoelhuls werden allemaal door de BERNINA demonstratrice gedemonstreerd in anderhalf uur. ‘Turbo Rita’? 🙂 Demodag bij de BERNINA dealer

Op 24 februari  waren er opeenvolgend 3 demonstraties bij de BERNINA verdeler in Wevelgem. De BERNINA demonstratrice kwam er ons deskundig uitleg geven volgens de vragen van de deelneemsters. Zelf kwam ik aan voor de derde groep en indien we tijd hadden, konden we zeker nog wel een uur luisteren en kijken.

Het is een echte aanrader om deze workshops (“Accessoiredag”: workshops of demonstratries) mee te volgen! Houd de planning in de gaten, het is pure verwennerij van je dealer om je uit te nodigen :). Je hoort er steeds nog andere toepassingen dan die je al kende, je krijgt nuttige tips en je leert weer andere BERNINA naaisters kennen uit de streek.

We starten de Demodag bij de BERNINA dealer

Rimpelvoet 16

Vergroot de steeklengte tot 4 à 5. Met deze voet stik je 2 lagen stof aan elkaar. De onderste stof wordt gerimpeld. De bovenste stoflaag geleid je tussen de gleuf van de persvoet. Er bestaat een bredere en smallere versie voor de machines met 5,5mm of 9mm persvoetbreedte.  Maak best eerst een proeflapje in de stof die je gaat gebruiken, want het rimpeleffect kan wel wat verschillen volgens de soort stof die gebruikt wordt. Een ideale toepassing voor het maken van een meisjesjurkje is het voor-of rugpand rimpelen aan de bovenpas. Hierbij neem je best een strook van de volledige stofbreedte en je rimpelt van middenachter terug tot middenachter. Wanneer je klaar bent met aanstikken, kun je de midden-achternaad sluiten.

In dit filmpje zie je een demo.

Koordvoet 22

In de koordvoet kan je een sierdraad invoeren die dikker is dan cordonnet. Licht haakgaren (katoen of synthetisch, glad of ruw, of glinsterend) kan worden gebruikt. Kies je draad zodat die nog kan glijden door de geleidingsgleuven van de persvoet. Kies een siersteek, bv steek 8 om over de verschillende koorden heen te stikken. Om trekken te voorkomen is het nuttig de stof te verstevigen met strijkvlieseline of te stikken over een laagje ‘Stik en trek’ (verstevigingsvlies dat je achteraf kan wegscheuren, dit wordt ook bij het borduren gebruikt).

In dit filmpje zie je een demo.

Breiwolvoet 12

Deze voet dient om over dikke breiwol (of ander dik lint, parels, kralensnoer) te stikken als decoratie op een project. Kies een zigzagsteek die breder is dan de parels, of iets minder breed dan de breiwol (zo stik je de randjes mee vast). Deze persvoet heeft een opening waarin eventueel ook een wollen draad of een lintje kan geleid worden om vast te stikken.

In dit filmpje zie je een demo.

Blindzoomvoet 5

Bij heel wat machines wordt de Blindzoomvoet 5 standaard voorzien. Je kiest voor de blindzoomsteek bij de functionele steken. Hierbij gaat de machine enkele steken maken op de zoom van je project en slechts één keer in de stof van het pand. Stel de breedte in, zodat de steek zo weinig mogelijk van de stof meestikt en de zoom bijna onzichtbaar vastgestikt wordt. Gebruik deze steek niet voor dunne tricot. In een dikkere tricot zal je best ook nog wel een heel lichte rekbare vlieseline instrijken.

In dit filmpje zie je een demo.

Smalle kantvoet 10

Deze topper wordt vooral gebruikt om langs een rand te stikken. Door de naald in te stellen (links of rechts) volgens het project dat je uitvoert, kan je heel netjes op eenzelfde afstand van een gestikte naad stikken. Rita demonstreerde ons nu ook hoe je kant kan aanzetten of randen tegen elkaar stikken door langs beide zijden van het middenplaatje te geleiden en met een brede siersteek of zigzagsteek te stikken (eventueel met garen met kleurverloop, zoals op de foto).  Gebruik deze toepassing wanneer je de beide stofdelen aansluitend tegen elkaar wil hebben. Anders kies je eerder voor het Spaans ajour accessoire (om bv een koord tussen 2 stofdelen mee te stikken als vesiering).

In dit filmpje zie je een demo.

Rolzoomvoet 69

Met de rolzoomvoet kan je netjes een zoompje stikken in een stofrand. Dit lukt het best wanneer je op rechte draadrichting stikt. Kies de breedte van de rolzoom volgens de stof die je gaat gebruiken.  Het stikken langs een gebogen rand is moeilijker, maar lukt wel mits het kiezen van steek 3. Ik gebruik deze voet vaak om de zoompjes van hoeslakens af te werken. Een flink eind doorstikken en het lukt goed om tempo te maken… (ik geef graag plankgas 🙂 ).

In dit filmpje zie je een demo.

Dubbele koordvoet 60

Deze is perfect voor het samen stikken van heel dik paspelkoord. Deze zal je zeker bevallen om de schouderlussen te stikken wanneer je graag tassen maakt.  Kies een zigzagstiksel, waarbij de beide koorden ver genoeg mee gestikt worden.

In dit filmpje zie je een demo.

Biaisbandapparaat met voet 95

Ook naar het biaisbandapparaat was er vraag. Een prachtig accessoire wanneer je regelmatig biaisband gebruikt! Rita toonde ons hoe we met het apparaat 88 en voet 95 netjes een strook biaisband konden aanstikken.  Dit apparaat is bedoeld voor voorgevouwen band. Het apparaat 87 is bedoeld voor niet-voorgevouwen band. Gebruik hierbij persvoet 95, die is net iets smaller dan de standaard persvoet. Op de foto werd garen met kleurverloop gebruikt. De stof waarover het band gestikt werd, is ook wit, net zoals de achtergrond. Een beetje verwarrend? Sorry…

In dit filmpje zie je een demo.

De rode spoelhuls in combinatie met rolvoet 55

Het rode spoelhuls kan gebruikt worden voor het meestikken van decoratief dik garen of lintjes. Hierbij stik je op de stof met de goede kant naar onder. Op deze manier hoeft het dik decoratief garen niet door de naald geregen te worden. Rita demonstreerde de toepassing samen met het gebruik van rollenvoet 55. Eigenlijk is dit meer een wieltje dan een persvoet. Door de bouw is het een heel wendbare persvoet, die voldoende druk geeft en niet trekt op de stof. Gebruik deze voor leer of synthetisch materiaal.

In dit filmpje zie je een demo.

En nog meer op de Demodag bij de BERNINA dealer

Biezenvoet 46

Uiteraard mocht in het overzicht de persvoet van de maand niet ontbreken. Biezenvoet 46 geeft je de mogelijkheid om, al dan niet met een dikke vuldraad onderaan, biesjes op evenwijdige lijnen te stikken. Zonder vuldraad zullen je biesjes achteraf plat vallen (bij het strijken of zo). Met vuldraad behouden ze hun vorm. Het is maar wat je wil hebben. Gebruik hierbij een tweelingnaald. Volgens de keuze van de geleidingsgleuven over de biezen, kan je eventueel nog tussen de biezen een sierstiksel geven. Om de afstand tussen de biezen zelf te bepalen, kan je nog de naaldstand wat bijsturen. LET OP met het gebruik van de tweelingnaald! Indien je uiterst rechts of links gaat, zal de naald op de persvoet stikken en breken. Voor machines waarbij je de gebruikte naald kan selecteren, zal de machine zelf de steekbreedte beperken.

In dit filmpje zie je een demo.

C of D of zonder letter na het typenummer?

Elk type persvoet heeft een nummer. Sommige worden gevolgd door een C, die zijn bedoeld voor de machines met een maximale steekbreedte van 9 mm. De notatie D betekent dan weer dat je met die bepaalde persvoet het boventransport kan inschakelen. Deze zijn dus enkel bedoeld voor de machines met een ingebouwd boventransport op de machine.

In dit overzicht vind je trouwens nog meer informatie.

 

Een tip:

Geef in het zoekveld op de blog ook eens de naam of het nummer van de persvoeten in. Je zal merken dat er al heel wat blogberichten te vinden zijn over de persvoeten en hun toepassingen. Demodag bij de BERNINA dealer, een aanrader!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: lapjes stof, persvoeten
Benodigde producten:
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Breiwolvoet #12
Breiwolvoet #12
Rimpelvoet #16
Rimpelvoet #16
Koordvoet met 3 gleuven #22
Koordvoet met 3 gleuven #22
Transparante biezen-deco-naaivoet #46C
Transparante biezen-deco-naaivoet #46C
Rollenvoet #55
Rollenvoet #55
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Bandapparaat #88
Bandapparaat #88
Naaivoet #95
Naaivoet #95

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam