Creatieve berichten over quilten

Fun with Soft Felt: een vrolijk project op de B770QE

Af en toe komt er iets binnen waar je meteen enthousiast van wordt. Dat gebeurde bij de Soft Felt Precuts: 71 lapjes, elk ca. 12 x 30 cm, bovenkant een leuke, vrolijke print, onderkant wit. Synthetisch materiaal dat prima geknipt of gesneden kan worden, zonder dat het meteen rafelt. Dun, dus prima via de naaimachine te verwerken. En meteen kwam er een idee bij me op: Fun with Soft Felt: een fris gekleurd quiltje dat je zo groot kunt maken als je zelf wilt, en zelfs op allerlei manieren!

Natuurlijk ga ik weer werken op de BERNINA 770QE: hij is pas terug van een onderhoudsbeurt en staat regelmatig weer lekker te snorren. Omdat ik dit project eenvoudig wil houden, ga ik alleen de stiksteek gebruiken, hoewel je zelf ook siersteken kunt maken als je dat wilt.

Allereerst kun je twee patroondelen HIERONDER downloaden:
Patroondelen A
Patroondelen B


Print ze uit op 100%/ware grootte: belangrijk voor de exacte maat. Bekijk of de BINNENMAAT – dikke dichte lijn van de rechthoek – 14 x 21 cm is: dan heb je de goede maat.


Beide patroondelen zijn elkaars spiegelbeeld, maar ze zijn allebei nodig. Knip na het printen de rechthoek met een papierschaar langs de stippellijn uit = inclusief naadtoeslag. Doe dit zo zorgvuldig mogelijk: je hebt dan twee gelijke rechthoeken – 1) met A1/A2, 2) met B1/B2, op de afbeelding hierboven te zien.


Zoek nu om te beginnen een aantal lapjes uit je Soft Felt Precuts pakket uit, die goede contrasten van elkaar zijn. Je hoeft niet meteen alle lapjes te gebruiken: kijk nav. de hieronder volgende tekst en uitleg hoeveel je uiteindelijk wilt gaan bewerken en hoe groot dan je project kan worden. Let er wel op dat alle lapjes die je nu even NIET gebruikt, ook nog goede contrasten opleveren. Houd dus niet alleen maar zwart, of rood enz. over, maar bv. zwart EN rood.


De lapjes uit het pakket zijn ca. 12 x 30 cm. Ondanks het feit dat ze door een laserapparaat gesneden zijn, gaat het hier toch ook weer om ‘mensenwerk’, dus kunnen er kleine afwijkingen qua maat in zitten. Wel moet het mogelijk zijn om de twee uitgeknipte rechthoeken/papieren mallen allebei – naast elkaar – op één lapje te leggen, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien. Aan de lange, onderkant houd je een klein stukje Felt over, aan de zijkant/in het midden – net of je de twee patroontjes tegen elkaar aan legt, of allebei aan de zijkant van het Felt – een heel, heel klein strookje, of niets.


Zoals je op de afbeelding ook kunt zien, heb ik het stukje Felt en de beide patronen op een snijmat gelegd. Neem nu een quiltliniaal en een rolmes, en snij zo exact mogelijk beide rechthoeken uit het Felt. LET OP: probeer alles qua formaat gelijk te houden.


Doe dit met alle lapjes die je op dit moment zou willen gebruiken. Nogmaals, je kunt altijd toevoegen, dus kun je ook met een paar lapjes Felt beginnen. Ik heb nog maar een paar kleuren gesneden, steeds dus 2 per lapje. Ik ga hier alvast mee aan de slag…


Pak nu patroondeel A1/A2, en knip met een papierschaar de bliksemfiguur op de dikke lijn = tussen de twee stippellijnen zo secuur mogelijk uit. Je krijg nu twee patroondelen, die je vervolgens al mal gaat gebruiken.


Leg patroondeel A1 op een rechthoekig gesneden lapje en knip met je stoffenschaar met scherpe punten exact langs de bliksemkant van het malletje. Zodanig, dat je daarmee de stof eigenlijk in twee delen knipt: automatisch krijg je – als je A1 op een lapje legt en deze uitknipt – ook A2 als geknipt lapje. KIJK UIT: knip niet te diep waardoor je inknipjes kunt krijgen. Knip rustig, om de vorm zo mooi mogelijk aan beide kanten van de stof uit te knippen.

Eigenlijk heb je – als je steeds netjes knipt – malletje A2 niet eens nodig, maar zie het maar als ‘reserve malletje’, want het zal je vast wel eens gebeuren dat je in malletje A1 knipt en dan heb je A2 altijd nog.


Pak nu twee rechthoekjes van Felt, verschillende printjes in goed contrast, leg daar het A1 deel van Felt dat je uitgeknipt hebt op het ene lapje (links), en het overgebleven deel van Felt A2 op het andere lapje (rechts).


Gebruik Flower Pins om de punten van lapje A1 vast te zetten op de ondergrond, en zet ook wat spelden langs de zijkanten, om te voorkomen dat het bovenste stukje Felt gaat verschuiven.

Zet nu in ondergaren op je spoeltje (DecoBob/Wonderfil is een goede kwaliteit), en Sulky Rayon 40 in een afstekende kleur als bovendraad. Ik ga steeds afstekende kleuren bovengaren gebruiken, dus de kleur is dan afhankelijk van het bovenste lapje dat je vast gaat zetten.
Gebruik een Topstitchnaald 70/10: deze naald is scherp genoeg om door het Felt heen te gaan, zonder dat alles verstoord wordt.


Neem een klein stukje patroonpapier, schuif dat onder het begin bij de rand waar je A1 (in dit geval) vast gaat zetten op het onderste lapje Felt, om te voorkomen dat er draadopbouw aan de onderkant komt, of dat de steken op het randje blijven ‘hangen’: op de afbeelding zie je onder het voetje een wit stukje uitsteken: dat is het papier. Een simpel handigheidje: na het vastzetten van beide lagen Felt scheur je het stukje patroonpapier eenvoudig weg. Ik bewaar altijd ook de kleinere stukjes patroonpapier, en gebruik ze bv. hiervoor. Zoals je weet ben ik heel zuinig en bewaar meestal van alles de restanten: je weet nooit waar je het nog voor nodig hebt.


Voetje 20C = open borduurvoet opgezet, en stiksteek gekozen. Alle lapjes worden in de eerste instantie met de stiksteek vastgezet, op 0.5 cm vanaf de kant of – zoals ik ga doen – op een bepaalde breedte van het voetje. Ik zorg ervoor dat de zijkant van het lapjes Felt/A1 exact aan de binnenkant van de rechterkant van het voetje blijft. Instelling voor de naald: naar beneden, zodra je stopt. De naald moet in de stof blijven…


om het werkstuk te kunnen draaien zonder dat alles verschuift. Als je aan het einde van een stuk bent, laat je de naald in de stof staan op 0.5 cm vanaf de kant, en draait het werkstuk. Wel belangrijk dat je bij de scherpe punten niet te ver door naait. Houd zoveel mogelijk 0.5 cm naadtoeslag aan.


Hierbij zou je je kniehevel heel goed kunnen gebruiken! Zet de voetpedaal links omdat je met je rechterbeen de kniehevel moet ‘bedienen’, dan kun je makkelijker doorwerken. (Het is wel even wennen als je aldoor je rechtervoet op de voetpedaal hebt gezet, maar het voordeel in dit geval van werken met de kniehevel is zo groot, dat ik me dat maar even heb aangeleerd!)

Zodra je aan het einde van een punt of inkeping gekomen bent/einde van een naad, duw je met je knie de kniehevel naar rechts, waardoor het voetje omhoog komt (maar de naald in de stof blijft staan), keer je het werk en ga je verder. Zo hoef je niet iedere keer een knop in te drukken om het voetje omhoog te zetten, maar kun je je handen op het werk houden. Bij de B770QE gaat het voetje vanzelf naar beneden zodra je op de voetpedaal drukt om weer verder te gaan.

Zorg er ook voor dat – bij de scherpe punten – je eventueel een kleine extra steek maakt, om te voorkomen dat de stiksteek een minder mooie hoek maakt. Soms wordt de bovendraad meegetrokken, en krijg je een soort ‘afgeronde’ hoek. Probeer het eventueel even op een proeflapje uit.


Dan is het lapjes Felt/A1 op het onderste lapje vastgezet, van zijkant tot zijkant. De stiksteek zorgt ervoor dat alles goed vastzit. Het leuke van dit Felt is dat het niet rafelt, dus je kunt de randen zo laten zitten.


Draai dit lapje nu om, en knip de stof achter A1 weg: KIJK UIT – laat een naadtoeslag van 0.5 cm daarachter over, en knip niet in de verkeerde stof! Knip langzaam en doordacht, want met het lapje dat je nu wegknipt kun je ook weer wat doen…


Kijk maar: het afgeknipte deel zou ook weer op een rechthoekig lapje Felt gezet kunnen worden, net als A1, al is het wat kleiner… Zo zou je het ook al weer vast kunnen zetten. Ik ga dit deel nu niet gebruiken, want ik wil alleen A1/A2 en B1/B2 gebruiken. Als jij het ook niet bij dit project gaat gebruiken, leg het dan weg voor iets anders!

Je kunt beide rechthoeken Felt die je uit één grotere lap heb gesneden zo versnijden, maar je kunt er ook één heel laten, en die later gebruiken (zie verderop in de tekst). OP DIT MOMENT kun je middenop de gemaakte stiksteken ook een sierstiksel zetten, in dezelfde afstekende kleur. Zorg er dan voor dat de stiksteek door de gekozen decoratieve steek helemaal bedekt wordt.

Ik ga zoveel mogelijk A1/A2 met contrasten gebruiken, en B1/B2 (het spiegelbeeld), maar niet teveel. Ik wil tussendoor kijken of ik al leuke combinaties kan maken van lapjes bewerkt/onbewerkt en die naast elkaar leggen. Zo zie ik hoe dat staat en of er eventueel een ander lapje tussen zou moeten.

Leg alles steeds neer voordat je iets aan elkaar naait: je kunt dan nog schuiven met printjes en kleuren.


Maak zoveel mogelijk combinaties. Met een paar lapjes kun je al een KUSSENovertrek maken of een TAS, met meer lapjes een klein QUILTJE, met veel of alle lapjes een grotere QUILT.


Ik heb ervoor gekozen dat er steeds een bewerkt lapje met A1/A2, of B1/B2 naast een ‘leeg’ lapje ligt – zo komt er wat rust in het geheel, voor zover je van rust kunt spreken…

Zet uiteindelijk alle rechthoeken in rijen aan elkaar, (zorg er wel voor dat de afmetingen allemaal gelijk zijn), met 0.5 cm naadtoeslag als je de eindmaat op 14 x 21 cm wilt houden, of 1 cm naadtoeslag gebruiken als de rechthoek 13 x 20 cm mag worden. Leg hiervoor de lapjes met de goede kant op elkaar. Vouw de naden aan de achterkant open: eventueel kun je deze naden weer doorstikken met een stiksteek, of met siersteken in afstekende kleuren, als je voor de bredere naden hebt gekozen – deze blijven prima plat liggen om de steken op te maken. De steken dan wel in afstekende kleur garen maken, want ze mogen best opvallen.

Je kunt de naden ook aan de voorkant maken, waardoor je – als je de naden open vouwt – witte naden langs alle randen krijgt. Leg hiervoor de lapjes met de verkeerde kant tegen elkaar. Hier kun je ook een stiksteek opzetten om de naad vast te zetten, of een siersteek. Bedenk wel dat dit op de voorkant behoorlijk opvalt, dus is het belangrijk dat je in dit geval dezelfde afmetingen qua naden te zien krijgt, en niet de één smal en de ander breed.

KIJK UIT MET STRIJKEN: dit is synthetisch Felt: strijken kan het materiaal vervormen of zelfs doen smelten. Het is beter voor een bredere naadtoeslag te kiezen bij aan elkaar naaien; met 1 cm brede naden en doorstikken dus, zodat de naden mooi plat blijven liggen, dan (teveel) hitte van de strijkbout op de naden!

Kijk hoeveel rechthoeken je naast elkaar wilt leggen – verticaal, maar horizontaal kan ook. En ook hoeveel rechthoeken je dan onder elkaar wilt leggen. Hiermee bepaal je zelf de eindmaat van je project.
Voor het maken van een quiltje: Als je alles wat je hebt gemaakt aan elkaar hebt gezet, kun je een leuke stof voor de achterkant en afwerkrand kiezen: er zijn bv. bijpassende stofjes Mixology/Camelot, met fijne stipjes/dots, die prima bij bepaalde kleuren passen. Quilten is alleen nodig om beide lagen – lapjes op de voorkant en de achterkantstof – vast te zetten. Als tussenvulling kun je kiezen voor een 100% bamboe kwaliteit.

De afwerkrand kun je ook van zo’n Mixology stofje maken: schuin of recht, net wat je wilt of hoe je het gewend bent.

Voor het maken van een tas: als je een canvas ondergrond/tas maakt, kun je de lapjes Felt op het formaat van voor- en achterkant eerst op het canvas vastzetten, eventueel ook weer met siersteken, voordat je de tas in elkaar naait.

Houd er wel rekening mee dat Felt niet altijd goed wasbaar is: maak projecten waar dit niet bij nodig is, of probeer een stukje eerst even uit.

Maak er wat moois van: graag zie ik foto’s van jullie eigen projecten in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog verschijnen!

Veel plezier er mee

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je het Soft Felt Precuts 71 lapjes pakket bestellen? Klik dan op deze link.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, DecoBob/Wonderfil, Flower Pins, Gratis patronen, Mixology/Camelot, Papierschaar, patroonpapier, quiltliniaal, rolmes, snijmat, Soft Felt Precuts 71 lapjes, Stof voor achterkant, Stof voor afwerkrand, Stoffenschaar met scherpe punten, Sulky Rayon 40, Topstitchnaald 70/10

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam