Creatieve berichten over naaien

Lente bloesje met een twist deel 1

Sinds vannacht is de zomertijd weer ingesteld. Tijd voor nieuwe kledingstukken! Ik was er al even mee bezig, met een lentebloesje. Gemaakt van een soepele katoen zodat het comfortabel aanvoelt in warmere temperaturen. Het is een getailleerd bloesje, met verticale deelnaden in de voorpanden, een verticale coupenaad in het achterpand, een kraagje en korte mouwtjes. Het bloesje heeft een knoopbies op middenvoor.

Nu is het zo dat ik in de loop van de tijd aardig wat voetjes heb gekocht voor mijn BERNINA naaimachines. Toen ik het patroon van dit bloesje zag, wist ik meteen dat het bloesje wat versiering kon gebruiken.

Uiteraard begin je met het uitknippen van de patroondelen. Het zijvoorpand wil ik gaan voorzien van naaldplooitjes, dat patroon wordt nog niet uitgeknipt, maar ik hou er een royaal stuk stof voor vrij. De Engelse term voor naaldplooitjes is pin-tucks.

Naaldplooitjes zijn lang niet zo ingewikkeld om te maken dan je zo op het eerste gezicht zou vermoeden. Je begint met het selecteren van de juiste tweelingnaald in het set-up menu. Ik wil smalle plooitjes en gebruik een tweelingnaald met 2 mm tussenruimte tussen de naalden. Je ziet de gekozen naald weergegeven met het witte kader. Ook de 9 mm steekplaat is gekozen en bevestigd met het groene vinkje. Door naald en steekplaat te selecteren in de machine is er een veiligheidsprogramma actief op de achtergrond en kan ik bijvoorbeeld geen brede zigzagsteken kiezen waarbij de naalden zouden breken op de steekplaat. De naaimachine zal dan zelf “ingrijpen”en mij behoeden voor fouten. Rijg de B 880 in met 2 draden op de bovenspanning. Raadpleeg evt. de tutorials in de naaimachine hoe je dit precies doet, de automatische draadinrijger is in combinatie met een tweelingnaald niet actief!

Om naaldplooitjes eenvoudig te kunnen maken gebruik je special biezenvoetjes. BERNINA heeft diverse modellen, met smalle of brede groeven in de voetzool. Ik heb gekozen voor voet 32, de voet met 7 groefjes en geschikt voor de tweelingnaald met 2 mm tussenruimte. Als je kiest voor brede groeven, dan heb je dus ook een tweelingnaald met meer tussenruimte tussen de naalden nodig. Je kiest de juiste biezenvoet op de dikte van de stof. Om het eerste plooitje recht te naaien, teken ik met een vulpotlood een dunne lijn langs een liniaal, als je goed kijkt zie je de streep lopen.

Ik wil de naaldplooitjes goed rechtop hebben, en laat een vuldraad van breikatoen meelopen onder de stof. Ik gebruik daarvoor een handig hulpmiddel, het biezenapparaat. Bij de BERNINA 880 is deze onmisbaar, omdat je niet met een geopend spoelhuisdeksel kunt naaien. Zodra je het spoelhuisdeksel opent, kantelt de spoel naar buiten en kun je niet naaien. Vandaar dus het gebruik van het biezenapparaat. Ook bij BERINA modellen met een spoelsensor is het biezenapparaat zinvol, anders krijg je telkens de melding dat er iets met je spoeldraad is als je met geopend spoelhuisdeksel werkt.. Je zou dan kunnen kiezen om de sensor tijdelijk uit te schakelen, maar dan wordt een (bijna) leeg spoeltje ook niet meer gedetecteerd.

Ik heb het lapje wat opgerold zodat je  zicht hebt op het biezenapparaat. Zorg dat de vuldraad onbelemmerd mee kan lopen met het naaiwerk. Omdat je met een tweelingnaald werkt, maakt de spoeldraad een soort zigzag aan de onderkant van het werkt. Op deze manier wordt de vuldraad ingesloten in het naaldplooitje. Je kunt zelf de afstand tussen de naaldplooitjes bepalen. Door het voetje over het reeds genaaide naaldplooitje te laten lopen, wordt de afstand tussen de beide plooitjes gelijk. Ik heb gekozen om telkens 1 groef extra tussen beide plooitjes te laten komen. Uiteraard is dit persoonlijke voorkeur. Het gebruik van een vuldraad is naar smaak, je kunt de vuldraad ook achterwege laten.

Als het lapje helemaal bewerkt is met naaldplooitjes, dan kun je patroon erop spelden en het patroondeel uitknippen.

Ik heb mijn lockmachine, de L460 met 4 draden ingeregen. De deelnaad van het voorpand wordt nu in 1 handeling gestikt en afgewerkt. De naad wordt naar middenvoor gestreken en met de naaimachine doorgestikt.

In deel 2 ga ik verder met het versieren van het bloesje. Tot dan!

Groetjes, Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam