Creatieve berichten over naaien

Lentebloesje, deel 2

Dit keer ga ik jullie vertellen hoe ik het lente-bloesje van borduurmotieven voorzie. Ik wil het rustig houden en kies voor wit-op-wit borduren. Daarvoor open ik het mapje met Floral Etchings (mapje 2), en kies een lang en smal motief wat geschikt is voor de mega-hoop.

Als eerste bereid ik de machine voor met speciaal ondergaren voor het borduren en natuurlijk een naald voor machinaal borduren. Er wordt wit borduurgaren ingeregen. Dan is eerst de voorbereiding voor de borduurring aan de beurt.

Ik span de mega-hoop in met wegscheurbaar borduurvlies en geef met wateroplosbare stift het midden aan met behulp van de template. Daarna spuit ik een beetje lijmspray over het borduurvlies en plak daar een voorpand op.

Met het edit-menu vergroot ik het motief tot 35 cm lengte. Ik kies ervoor om de verhouding te behouden en dat zorgt dat het motief ook iets breder wordt. Omdat het ook op precisiewerk aan komt, maak ik gebruik van het pin-point placement. Dat is het geelomrande pictogram aan de rechterkant van de werkbalk in het edit- scherm.

Om het pin-point-placement te kunnen gebruiken, plaats je eerst de ring op de borduurmodule. Met behulp van de geselecteerde punten bepaal je dan exact waar je borduur komt. Ik borduur het linkervoorpand als eerste. Vergeet niet om daarna het motief verticaal te spiegelen voor het rechtervoorpand!

Gelukt! De borduurmotieven zitten op de juiste hoogte en zijn gespiegeld.

De kraagpunten worden ook versierd met een motiefje uit dezelfde serie. Voor een optimaal resultaat gebruik je de kleinst mogelijk borduurring, in dit geval de kleinste borduurring.

Met behulp van het template en de wateroplosbare stift geef je weer de punten aan om het borduur precies te positioneren. Inmiddels ligt 1 kraagdeel op het vlies, de stof wordt niet mee ingespannen om vervormen van de kraag te voorkomen. Met behulp van het template controleer ik of de kraag goed ligt. Je ziet dat de blauwe stippen precies onder het template liggen.

Hier wordt inmiddels de tweede punt geborduurd. Ook nu niet vergeten om het motief te spiegelen, deze keer horizontaal. Na het borduren kunnen de kraagdelen op elkaar worden gestikt en de kraag daarna keren om verder te verwerken. De onderrand van de mouw wordt ook voorzien van een borduurtje.

Het motief wat ik op de kraagpunten heb gedaan, heb ik bewerkt voor de mouwen. Het motief is gespiegeld en tegen elkaar gezet in het midden.

En dat ziet er dan zo uit.

Met de L460 en een 4 draads locksteek wordt het bloesje in elkaar gestikt. Zo krijg je mooie smalle naden, die echt sterk zijn!

Het begint al een aardig bloesje te worden. De knoopsgatbiezen zitten er inmiddels ook aan, en de kraag kan er worden opgezet. Daar ga ik nu snel mee verder, en als laatste zijn de knoopsgaten aan de beurt.

Dat leg ik uit in deel 3, want dat doe ik deze keer op een andere manier.

Tot de volgende keer, groetjes Yvonne.

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam