Creatieve berichten over quilten

Maand 3 CCMP2018: derde blok

Prachtige blokken komen er ‘voorbij’, ook via de COMMUNITY van deze BERNINA Blog: maand 1 en 2 zien er werkelijk schitterend uit, wat jullie er ook mee doen. Leuk toch, zo verschillend als de blokken worden, ondanks de overeenkomsten. Dan zijn we nu al weer toe aan maand 3 van dit Crazy Crystals Mystery Project 2018.

Voor het derde blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 3 – linkerdeel
Blok 3 – rechterdeel
Blok 3 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 3 bestaat weer uit twee pagina’s – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier 1 groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand.


Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 3 weer op een raam/lichtbak,


zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof iets gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt alles met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


Bewerk nu de Crystal/lijnen op de zwarte stof weer met steken. Ik maak weer een aantal lijnen alleen met stiksteken, en een paar met siersteken. Allereerst met goudkleurig metaalgaren (Madeira Metallic wt40) als bovengaren en DecoBob/Wonderfil natuurlijk weer als ondergaren, de basislijnen opgezet. Later ga ik hier weer Hotfix steentjes opzetten…


En dan is het weer een kwestie van stoffen toevoegen, net als bij de twee vorige blokken.
Met dát verschil, dat ik één stuk stof speciaal heb bewerkt en deze op een bepaald onderdeel ga gebruiken (zie verderop in de tekst): in het Blogbericht van 26 februari jl. (Nr. 14: Bernina Overlocker 1300MDC: gouddraad gebruiken) heb ik via mijn overlock machine gouddraad op een strook zwarte batik verwerkt. Als je zelf ook over een lockmachine beschikt, kijk dan even terug naar dit bericht, en volg de aanwijzingen (aangepast aan jouw machine). LET OP: de genoemde strook zwarte batik komt NIET van het stuk zwarte batik af, dat je bij het begin van dit project eventueel hebt aangeschaft. HET GAAT OM EEN EXTRA/APART STUK STOF. Je kunt natuurlijk ook een andere kleur batik nemen, net wat je wilt. Voordeel van de zwarte batik is, dat de goudkleurige steekjes er heel goed op uitkomen.

Beschik niet NIET over een (over)lockmachine, en wil je toch zo’n apart effect op batikstof hebben? Neem dan een strook zwarte (of andere kleur) batik, en zet daar dezelfde soort streepjes/lijnen met witte wateroplosbare stift op, en bedek daarna de lijnen met een dichte zigzagsteek en goudkleurig metaalgaren als bovendraad, en een bijpassende kleur ondergaren. Geeft ook een prima effect. De stof zal minder ‘krimpen’, omdat je gewoon op de voorkant werkt en de stof niet om hoeft te vouwen, zoals bij de overlock machine wel gedaan is.

Om het blok weer te bedekken, zet ik wat gekleurde stroken stof op de onderdelen rondom het zwarte middenstuk. Voor het gebruik van de genoemde zwarte strook batik met goudkleurige steken heb ik wel een breder oppervlak nodig, anders valt deze speciaal bewerkte niet op. Dus ga ik deze pas gebruiken voor onderdeel 11. Ik weet dat een groot deel van deze stof bij het in verwerken weggesneden wordt, omdat de sandwich voor het blok aldoor té groot gemaakt wordt, maar ik heb toch die maat nodig. ALS JOUW STROOK (ZWARTE) BEWERKTE BATIK LANG GENOEG IS, kun je hem ook voor een ander onderdeel gebruiken. Let daar wel op! De onderdelen in de lengte zijn lang en smal, de onderdelen in de breedte zijn – zeker tegen de randen – kort en breed.


Dus… zoals gezegd, stoffen en steken toevoegen. Lekker stoeien met garenkleuren en effecten. Bij stoffen met een stroeve achterkant – bv. Velours de Panne, waar je misschien net als ik Heat’n Bond Lite achter hebt gestreken ter voorkoming van uitrekken – kun je weer het beste een stukje patroonpapier mee naaien, oftewel op de bovenkant bij het maken van de stiksteek leggen. Daar glijdt het voetje van je naaimachine prima overheen. Na het vastzetten van het lapje scheur je voorzichtig het patroonpapier weg, en sla je het lapje naar de goede kant. Beschik je over een voetje met een glijzool, dan is dit niet nodig.


Als je overigens dit soort restjes overhoudt, en zelfs kleiner, gooi ze niet weg! In één van de volgende maanden zul je dit nodig hebben. Vooral restjes stof van Lamé!


Rondom maar doorgaan met toevoegen van stoffen en steken,


en nog meer stoffen en steekjes toevoegen. Bij de onderste stekenrijen van de afbeelding hierboven, heb ik twee dezelfde decoratieve steken tegenover elkaar gezet, de één in spiegelbeeld ten opzichte van de ander. Zo lijkt het een hele brede steek…


Voor onderdeel 8 heb ik twee stoffen gekozen: een donkere paarse batik als onderstof, en één met goudblaadjes/glitter bedrukte organza. Beiden op maat geknipt, omgekeerd op de lijn om op te naaien gelegd (goudkleurige organza eerst, daarna de paarse batik) en samen vastgezet. Daarna naar de goede kant geslagen, waarbij de mooie organza met gouden blaadjes bovenop ligt. Je kunt zo’n doorzichtige stof met glitter/goud ook zonder tweede stof opnaaien, maar dan schijnt de witte Vlieseline L11 door, en dat wil ik niet….


Omdat ik de organza met de goudblaadjes zo mooi vind, heb ik GEEN decoratieve steken gebruikt, maar een stiksteek aan alle losse kanten gemaakt, om beide stoffen op de sandwich vast te zetten. Deze stiksteek heb ik VOORBIJ de naailijnen van de ‘volgende’ lapjes gezet, zodat ik weet dat ik daarbinnen die volgende lapjes vast moet zetten.


En uiteindelijk op onderdeel 11 de genoemde zwarte batik met de goudkleurige steekjes gebruikt: ik heb er wel voor gezorgd dat de lapjes van onderdeel 7 en 8 een afstekende kleur hadden, ten opzichte van de zwarte stof. Dit om steeds een duidelijk contrast te krijgen. Het zal duidelijk zijn dat ik op dit onderdeel ook GEEN decoratieve steekjes heb gezet, vanwege het siereffect van het metallic garen, maar de sandwich wel langs de randen van een stiksteek voorzien.

Het strookjes dat ‘teveel’ was, afgesneden langs de zijkanten van het blok, bewaar ik ook. Het is wel smal, maar ik kan het altijd voor een kort en smal onderdeel op één van de volgende blokken gebruiken!


Daarna de laatste strook erop gezet en van steken voorzien…


en dan de Hotfix steentjes nog op het midden/de crystal gezet…


Mijn blok 3 is nu klaar: afwerkring maand 12, dus NIETS afsnijden maar gewoon wegleggen.


Even mijn 3 blokken op een rijtje gezet… mooi wordt het al. Het wil niet zeggen dat ik de blokken uiteindelijk zó ga verwerken, maar wel een leuk overzicht.

Ik ben benieuwd naar jullie blokken: zet je ze weer in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog of in mijn speciale FaceBook groep voor dit project?

Veel plezier met het maken en tot de volgende keer,

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 


Op de BERNINA Blog, rechter kolom, vindt je de BANNER voor dit Crazy Crystals Mystert Project 2018
. Neem de broncode over en zet deze op je website, blog, Facebooksite enz., zodat anderen zien dat je met dit project bezig bent! Zo laat je zien dat je er enthousiast over bent en kun je andere quiltsters/naaimachine gebruiksters wellicht ook stimuleren om dit project te gaan doen. Met elkaar maken we er iets moois van!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, allerlei stofjes, DecoBob ondergaren, ecru stof, Flower Pins, Metaalgaren, patroonpapier voor op stroeve stoffen, Vlieseline L11, wateruitwasbare pen, zwarte batik, zwarte batik met goudkleurige steekjes al gemaakt

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam