Creatieve berichten over naaien

Nr. 16: Bernina Overlocker 1300MDC: naaivoet verwisselen naar elastiekvoet

Het verwisselen van naaivoeten bij de BERNINA Overlocker 1300MDC gaat vrij eenvoudig, maar toch voor sommigen nog een uitleg waard, omdat ik hier regelmatig vragen over krijg.

Ik wil straks de Elastiekvoet gaan gebruiken: dus moet ik de ‘Standaard’ persvoet eraf halen en de Elastiekvoet erop zetten. Hiervoor kijk in in mijn handboek op blz. 17, rechtsonder staat alles in het Nederlands, en in de linker kolom staan de tekeningen met uitleg (2 bovenste). Als ik alles probeer te volgen, mis ik toch iets…. vandaar dat ik het hier stap voor stap laat zien.


Op deze afbeelding zie je links de Elastiekvoet en rechts de Standaardvoet, in de richting waarop ze opgezet moeten worden.


Als je op de afbeelding hierboven kijkt, zie je het metalen richeltje waar de houder op met vallen/in moet klikken, om de voet vast te zetten (zie pijlen). Als een persvoetje onder de houder gezet wordt, en je zet de naaivoethevel naar beneden, dan moet je een ‘klik’ horen als de houder goed over het metalen richeltje valt, en de voet vast zit. Controleer dat altijd, anders werk je met een ‘los’ voetje…

De standaardvoet zit op de machine: als je goed kijkt, zie je links/bovenop het voetje een lange metalen veer: deze komt straks nog ter sprake.


Bij de omschrijving om de ‘Naaivoet verwisselen’ uit te voeren, staat, dat je de naaivoet omhoog moet zetten. Dat doe je door het handwiel in de door de pijl aangegeven richting te draaien, tot de rode markering van de handwielpositie-indicator helemaal in het venster zicht baar is (rood vierkantje, rechts in beeld.


Om het voetje los te maken, druk je achterop op de ontgrendelingshevel (C bij de bovenste tekening van je handboek): ik druk er met mijn duim op, het is een zwarte hevel.


Het voetje schiet uit de houder en valt direct naar beneden, maar de dunne, metalen veer zit nog gespannen in een inkeping van het voetje! De veer heb ik ‘aangewezen’ met drie groene pijlen, zodat je weet wat ik bedoel.


Die veer moet eerst voorzichtig omhoog gehaald worden, voordat je het voetje naar links/achteruit weg kunt halen: dat staat NIET in het handboek. Belangrijk is dat je niet aan de voorkant van de veer gaat trekken, maar voorzichtig aan de zijkant deze veer omhoog haalt, uit de inkeping van de standaardvoet waar hij inzit. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de veer iets omhoog haal, waardoor het voetje vrij komt.


Er is meer ruimte om het voetje weg te halen, als je de naaivoethevel achterop… hier in beeld…helemaal omhoog drukt: in het handboek wordt dat aangegeven met (B) – uitleg/tekening op blz. 16, links onderaan. Deze naaivoethevel kan omhoog, en NOG een stukje verder = stand om voetjes weg te halen.


Nu kan het Elastiekvoetje onder de houder geschoven worden: til de veer voorzichtig iets op, schuif het voetje van achteren/links onder de houder, zodat het metalen richeltje er direct onder zit. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de veer omhoog houd (blauwe pijl) en het richeltje direct onder de houder zit (groene pijl). Ik laat alles los en hoor de klik.


De metalen veer valt ‘los’ op het Elastiekvoetje, dus niet in een gleufje zoals bij de Standaardvoet (zie pijl). Zo zit het voetje goed en kan ik aan de slag.

Even weten bij de BERNINA Overlock 1300MDC, maar door dit soort handelingen regelmatig te doen, weet je waar je op moet letten. En wisselen van voetjes is leuk als je de vele mogelijkheden van deze Overlockmachine wilt benutten… Volgende keer ga ik met het Elastiekvoetje werken.

Kijk je dan weer mee?

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam