Creatieve berichten over naaien

Riempjes maken, super makkelijk!

Riempjes zijn zo leuk om te maken. Het is niet moeilijk en het gaat super snel als je het eenmaal in de gaten hebt!

Voor mijn ‘Jinx’ kostuum (van de game ‘League of Legends’) had ik heel wat riempjes nodig. Bijvoorbeeld voor om de armen, om de heup en ook om de enkels over de schoenen.

Voor de riempjes heb ik een kunstleer gebruikt dat super fijn is. Dit specifieke materiaal heet ‘craftskin’. Het lijkt echt op leer en het is ietsje stretchy, maar niet veel. Het oppervlak is ook mooi glad, en hierdoor is het super fijn om te verwerken. Ik heb er bijvoorbeeld ook al een korset mee gemaakt.

Maar in dit blogbericht gaan we riempjes maken.

Je begint eerst met een strook. Deze moet wat langer zijn dan de riem uiteindelijk moet worden, omdat het aan de ene kant om de gesp heen moet kunnen slaan en de andere kant moet ook nog eens kunnen overlappen. De eerste keer dat ik een riem maakte dacht ik hier niet bij na, en ik vroeg me dus ook af waarom mijn riem ineens veel te kort was! Tja, bij nader inzien was het natuurlijk super logisch.

Om het riempje mooi af te werken klap ik de zijkanten om naar binnen. Deze zet ik dan vast met clipjes omdat het materiaal te stug is om spelden te gebruiken.

Dan naai ik er netjes overheen met mijn BERNINA 330 en het antislipvoetje nr 52. Omdat dit kunstleer zo glad is, kan ik het gemakkelijk met dit voetje naaien. Als ik kunstleer heb dat minder glad is, en wat dan continu verplaatst of zich ‘kreukelt’ dan gebruik ik liever de rollenvoet nr 55.

Bij het naaien van (kunst)leer is het wel aan te raden om een leernaald te gebruiken. Deze naalden hebben niet de normale ronde punt, maar ze hebben een soort scherp randje, alsof het een klein mesje is. Deze naald snijdt als het ware in de stof, in plaats van er alleen maar doorheen te prikken. Dit werkt echt een stuk beter dan een gewone naald!

Als ik dan beide kanten heb doorgestikt, dan vouw ik het uiteinde nog om en stik hier ook doorheen. Dan is het einde ook mooi afgewerkt.

Dit is het einde van de riem waar de gaatjes zullen komen. Deze maak ik eenvoudig met een gatentang.

Aan de andere kant van het riempje zal een gesp komen voor de sluiting. Voor het bevestigen van de gesp is het belangrijk dat er een gaatje in het riempje zit. Dan haal ik de gesp er doorheen.

En naai hem vast!

Nu is de gesp goed bevestigd. Deze kan geen kant meer op.

En het riempje (of in mijn geval, de riempjeS) is klaar! Je kunt op dit moment de maat nog wel aanpassen zodat het kleiner wordt, maar je kunt het riempje niet meer groter maken. Als het kleiner moet, dan kun je er eenvoudigweg meer gaatjes in maken! Succes ^^

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: craftskin, fake leather, kunstleder, kunstleer, nep-leer, nepleder, nepleer, pleather
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam