Creatieve berichten over naaien

Ritsen….

In verschillende Facebook groepen zie ik vaak voorbij komen dat het inzetten van ritsen toch wel lastig is. Het inzetten is altijd een precies klusje. Nu ik met mijn tijdelijke vriendin op ontdekkingsreis ben moet ik dit natuurlijk ook even gaan uitproberen. Het is al vaker op het blog besproken, maar iedereen doet het anders.Ik zal stap voor stap gaan beschrijven hoe ik een rits inzet. Ik zal 2 soorten ritsen gaan uitleggen. De eerste is de rits aan twee kanten doorgestikt en de andere zal de blinde rits zijn. Bij het inzetten van beide risten gebruik ik geen spelden en hoef je ook niet te rijgen! Wie wil dit nu niet gaan proberen? Ik heb namelijk onlangs een fijne dubbelzijdige tape ontdekt voor textiel.

Rits aan twee kanten doorgestikt

Je hebt nodig terugtransportvoet 1C of 1D en ritsvoet 4
Selecteer steek 1 en kies voor een universele naald 80.

We gaan het even doen op een proeflapje. Ik heb even een pitjes katoen gepakt en heb twee lapjes geknipt van 15x30cm. Deze heb ik rondom even afgelockt.

1. Teken op de naad(ritssplit) met een textielpen bij beide kanten de lengte van de rits aan de goede kant van de stof. Stik de naad op 1,5 cm dicht met voet nummer 1 en steeklengte 6mm tot het einde van de ritslengte. Het overige gedeelte van de naad stik je met steeklengte 2,5mm. Strijk daarna de naad open.

Tip: Je zou het eerste gedeelte wat je met 6mm steeklengte stikt met wateroplosbaar garen kunnen stikken, zodat je later de naad niet hoeft los te tornen.

2.Leg de rits met de goede kant naar beneden op de verkeerde kant van de stof.
3.Plaats de kop van de rits altijd +/- 2mm onder de aangegeven patroonlijn aan de bovenrand.
4. Nu komt het. Ik gebruik Stylefix van Farbenmix voor het vastzetten van de rits. Ik plak op de goede kant van de ritslinten een strookje van deze tape en plak de rits op de juiste positie vast.
Het is een dubbelzijdig tape wat je makkelijk kan herpositioneren. Het blijft pas op textiel plakken als je het goed aandrukt. Het mooie is dat het vorm en kleurvast is en zacht en soepel blijft ook na wassen. Ook hoef je de tape na het naaien niet te verwijderen. Is het geen wondertape?
5.Verplaats de naald naar 4x naar links. Of naar een andere gewenste breedte.
6.Stik op de goede kant het ritssplit door met ritsvoet nummer 4. Vanaf de linkerkant naar beneden, aan de onderkant een aantal steken recht tot de juiste breedte en stik dan langs de andere kant terug.
Nu zit de rits erin zonder het in de weg zitten van rijgdraden of spelden.
7. Als je geen water oplosbaar garen hebt gebruikt, moet je natuurlijk nog even de naad loshalen met een tornmesje tot het einde van de rits. Anders lost de draad op tijdens het wassen van je kledingstuk.

Nu dit hopelijk gelukt is zal ik ook even de blinde rits bespreken.

Blinde rits

Je hebt nodig ritsvoet 4 en de blinde ritsvoet 35
Selecteer steek 1 met steeklengte 2,5 tot 3mm en kies voor een universele naald 80 in de middelste positie.

We gaan ook deze even op een proeflapje doen. Ook hiervoor heb ik pitjes katoen gepakt en heb twee lapjes geknipt van 15x30cm. Deze heb ik rondom even afgelockt.

1.Teken op de naad(ritssplit) met een textielpen bij beide kanten de lengte van de rits aan de goede kant van de stof. De rits moet 2 a 3cm langer zijn dan de uiteindelijke ritssplit.
2.Leg het rechterdeel van de rits, goede kanten op elkaar, op de rechterkant van het ritssplit. De tanden van de rits moeten precies bovenop de naadlijn liggen, de rits eindigt aan de bovenkant ca. 1,5 a 2cm onder de bovenrand van de stof (vast tapen met de wondertape). Let erop dat de rits aan de onderzijde van het split 2 a 3cm uitsteekt.
3.Druk de tandjes van de rits voorzichtig een beetje naar rechts en zet de naaivoet op de rits, zodat de tanden in de inkeping van de voet rechts van de naald komen te liggen.
4.De rits van boven tot beneden vastnaaien en afhechten.
5.Doe de rits nu dicht.
6.Leg de andere kant van de rits met de bovenkant op de goede kant van de linker rand van de ritssplit. Zorg dat de tandjes van de rechter en linkerkant op precies dezelfde hoogte beginnen.
7.Tape de rits vast.
8.Doe de rits weer open.
9.Druk de tandjes van de rits nu voorzichtig een beetje naar links en zet de naaivoet zo op de rits dat de tandjes bij de inkeping links van de naald komen te liggen.
10.Naai de rits van boven naar beneden vast en hecht het af.
11.Doe de rits weer dicht.
12.Nu naai je de naad onder de ritssplit dicht. Begin bij de onderkant van de naad. Dit doe je met voet 4 de ritsvoet zo kun je het dichtste bij de rits komen. Leg de losse onderkant van de rits naar de naad toe en naai de naad zo ver mogelijk tot de laatste steek van het ritssplit dicht.
13.Strijk de naad open en als het goed is zit je blinde rits er perfect in.

Helaas heb ik niet altijd de juiste ritslengte in mijn atelier liggen. Dan maak ik mijn rits vaak korter met de open borduurvoet 20/20C/20D. Dit doe ik door aan de onderkant van de rits met een zigzag steek op de plaats. Hiervoor zet ik de transporteur uit. Je kan daarna gewoon het ritslint onder het stiksel afknippen. Dit doe ik wel voordat ik de rits inzet.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips gehad voor het inzetten van deze 2 ritsen. Ik moet zeggen dat het hier soepel en probleemloos is gegaan.

Hebben jullie nog andere tips of foefjes? Of zijn er punten waarop het inzetten juist altijd misgaat? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder!

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam