Creatieve berichten over naaien

Een rolzoom met de overlock L460

Ik wil een nette rand zonder zoom te stikken… dan is een rolzoom met de overlock L460 de ideale afwerking.

Voor de herhaling van een project dat ik vroeger borduurde op een gekocht satijnlint van 7 cm breed zocht ik weer zo’n soort lint. Helaas is het uitverkocht of niet bestelbaar in de zaken waar ik informeerde. Een soortgelijke blauwe stof vond ik wel, dus ik besliste om er een lint van te maken door de rand met een rolzoom af te werken.

De instellingen van de machine vind ik op de overzichtskaart bij rolzoom nr 8:

Om zo dicht mogelijk bij de kleur van de stof te komen, gebruikte ik borduurgaren, Mettler PolySheen in 3 tinten blauw.

De machine herdraden doe ik door de draad door te knippen, de nieuwe draad te knopen en de geknoopte draad voorzichtig helemaal door te trekken. De grote klossen Mettler Serafil moeten even opzij. Voor de kleine klosjes borduurgaren heb ik de klossteuntjes niet nodig en die haal ik dus maar weg.

En dan de instellingen juist zetten:

De linkernaald verwijder ik (en bij nazicht blijkt die helemaal krom, dus het werd wel tijd dat die er eens uit ging).

De spanning voor de rechternaald zet ik op 3,5.

De bovengrijper (UL, staat voor Upper Looper) komt op 4. Daar zet ik het blauw dat qua kleur het dichtst bij de stof aansluit. Achteraf is dit de bovenkant van de stof.

De ondergrijper (LL, staat voor Lower Looper) moet op 7,5.

De snijbreedte van het mes moet minimaal, dit is dus 5.

En dan nog even de instellingen voor steek en stoftransport: die moeten allebei standaard op 1 voor de rolzoom.

Dan moet er natuurlijk even een proeflapje komen. Ik probeer even op een stof die wat grover en ruwer is, daar vind ik de steeklengte iets te groot. Ik wijzig die dus nog naar een waarde <1.

Een nieuw proeflapje op een restje van de stof die ik ga gebruiken geeft de steek die ik wil: netjes aangesloten en geen draadjes zichtbaar tussendoor.

Dan ga ik aan de slag met de linten. Dankzij de stofgeleider geleid ik netjes de stof tegen het mes aan, zonder af te snijden.

En dit is het geworden:

Mooi, hé?

Ik ben tevreden over mijn nieuwe lint.

Gebruiken jullie de instellingen voor de verschillende steken ook? Of doe je altijd verder standaard met dezelfde steek? Benieuwd! Er zijn zoveel mogelijkheden, ik moet zelf zeker meer variëren. Een rolzoom met de overlock L460 is zeker de moeite.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: borduurgaren, Mettler PolySheen, satijn, strook stof
Benodigde producten:
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Standaardnaaivoet
Standaardnaaivoet
Zoomgeleider
Zoomgeleider

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • dees2309 BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi ik heb de L450. Als ik een rolzoom maak, komt er een geschulpt draad randje onder aan de rolzoom aan de goede kant van de stof. Hoort dit of ligt dit aan mijn instellingen? Ik gebruik de standaard instellingen van de kaart in de handleiding. Het maakt niet uit welk type stof ik gebruik, het is er altijd. Ik hoor graag. Dank!

    • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Hallo Dees, het lijkt me niet te zijn zoals het moet. Stik je dan met 2 naalden? Een rolzoom wordt met één naald gestikt. Misschien kun je nog eens een demo aanvragen bij je verdeler? Heb je de geleider onder de naald achteruit getrokken voor de rolzoominstelling? Zo vanaf de foto kan ik je moeilijk verder advies geven, sorry.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam