Creatieve berichten over naaien

Upcycle: Bomberjack van een broek en… een paar sokken!

‘Up|cycle    ~ing 

[Oude en ‘onbruikbare’ materialen omtoveren tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier dan voorheen. Het ‘afval’ krijgt een nieuwe functie met een hogere duurzaamheid.]

(indusigns.nl)

 

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik, is het recyclen van materialen. Zo verzamel ik bijvoorbeeld leertjes, riemen en ringen van oude tassen, knutsel ik ritsen uit afgedragen kleding, bewaar ik knopen en restjes stof. Het zorgt ervoor dat ik moeilijk dingen weggooi…ik zie vaak nieuwe mogelijkheden en bruis van de ideeën. Het fenomeen ‘ontspullen’ is voor mij een grote uitdaging. En het helpt ook niet dat ik graag loop het snuffelen tussen tweedehandsspullen op zoek naar van die pareltjes. Hoog tijd voor een upcycle project.

De broek

Soms kom je zo’n ‘liefde op eerste gezicht’- stofje tegen. Euh..eigenlijk gebeurt me dat dus best vaak.. Zo vond ik in een kringloopwinkel een broek maatje ‘veels-te-klein’, maar dat stofje…zo tof. Toch maar meegenomen in de wetenschap dat mijn overactieve creatieve brein er toch wel een bestemming voor gaat vinden. Meestal gebruik ik voor het recyclen van kleding juist een maatje ‘veels-te-groot’, want dan heb je lekker veel stof om mee te werken. Dat was met deze broek dus even anders.

Ik drapeerde de broek over mijn paspop met een bomberjack in gedachte en al gauw werd duidelijk dat er niet genoeg stof ging zijn. Dan maar in m’n voorraad rest stoffen op zoek naar wat er bij kan. Whaaah! Genoeg dus 😉 Het leuke bloemenprintje liet zich goed combineren met veel verschillende kleuren.  Moeilijk kiezen. Gelukkig zijn niet alle kleurencombi’s voor mij even succesvol, dus hield ik het bij overwegend zwart, met zwart-wit boord en een toefje oud-roze. Door de manier waarop ik de broek op de pop had gedrapeerd ontstond het idee voor een bomber met een V-hals.

Uitproberen van verschillende combi’s

Een patroon dat ik al eens eerder gebruikt had (Bomberjack uit MyImage 15) veranderde ik zo dat een V-hals ontstond. Voor het toefje oud-roze maakte ik zelf paspelband van voeringstof en koord. Hierbij gebruikte ik ritsvoet 4.

Ik puzzelde de patroondelen op de broek en kwam tot de conclusie dat ik het voorpand, nu het een V-hals had, redelijk eenvoudig uit de broekspijpen kon halen. Ik tornde de broek aan de zijnaad los en schatte in hoe de recht-van-draad liep en legde voorpand en voorpandbeleg enkel op de opengevouwen broekspijp. Ik deed omgekeerd hetzelfde bij de andere broekspijp. Hier moet ik zelf altijd heel hard bij nadenken, anders heb ik twee dezelfde voorpanden… De binnennaad werd onderdeel van het voorpand. Door het drukke printje valt dat nauwelijks op.

Binnennaad broek in het voorpand.

Naast het voorpand heb ik ook de streep op de mouw van de stof van de broek gemaakt. Hiervoor moest ik wat stof aan elkaar prutsen, omdat ik het qua lengte niet ging halen. Het printje is erg vergeeflijk, je ziet er niets van. Toch?

Streep op de mouw kan er niet in één keer uit.

De raglan mouwen zijn verder van geperforeerd (nep)leer gemaakt. En ook het halsboord. Tussen de streep en de mouwdelen van leer stik ik het paspelband.

Het achterpand is van stretchstof. Met een stiksel langs de raglanmouw aan de achterzijde in de kleur van het paspelband matcht deze ook met de rest van het bomberjack. Het doorstikken deed ik met hulp van de blinde zoomvoet 5. Een favorietje! 

 

Het bomberjack is gevoerd, deels met stretchvoering (de mouwen) en dat maakt hem erg comfortabel. Met lus, label en het leuke beleg is de binnenkant misschien wel net zo mooi als de buitenkant. Inside out.

 

De sokken

Bij het boord aangekomen, kom ik erachter dat ik te weinig boord overhoud voor aan de mouwen. O jee, wat nu? Dan bedenk ik me dat ik nog een paar sokken met een zelfde soort streep heb, die ik eigenlijk niet gebruik. Even testen of het kan en dan de schaar erin.

De rits is ook een hergebruikt exemplaar en maak ik op maat. Je raad het al, wat ik overhoudt van de rits gooi ik niet weg. Dit kan een stoer detail worden in een andere creatie, zoals ik al eens deed toen ik een mannenpak omtoverde in een stoer vrouwenpak. (Bekijk de foto’s op mijn Instagram of lees erover in mijn blog.)

Als laatste stik ik langs de hals en de rits het bomberjack door. Hier gebruik ik de breedte van voetje 1 als leidraad voor de afstand waarop ik stik.

Ta da, klaar!

Nou was ik al verliefd op het stofje….en nu ben ik het helemaal…. op dit bomberjack.

Dit jack zal ik vaak dragen. Upcycling in optima forma!

 Nog een bomberjack zien? Op mijn YouTube Kanaal staat een vlogtorial over een bomberjack, gemaakt van hetzelfde patroon.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: boordstof, katoen, koord, stretchstof, voering, voeringstof
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam