Creatieve berichten over naaien

De blindzoomvoet gebruiken als kantvoet

Netjes langs een rand stikken doe je liefst met de smalle kantvoet nr 10. Voor velen is dit een topper op het verlanglijstje voor de extra accesoires. Een terechte keuze! En ook voor mij was dat het geval. Vroeger werd mij aangeleerd dat ik ook langs een rand kon stikken met de blindzoomvoet nr 5. Deze is bij de meeste machines standaard bij geleverd. Normaal gezien is die bedoeld voor het stikken van een blinde zoom, maar vandaag gebruiken we die anders..

Ik gebruikte de blindzoomvoet als kantvoet zowat 20 jaar, toen ik de BERNINA 1090 had. Vanaf de aanschaf van de BERNINA 710 kocht ik zelf ook de echte smalle kantvoet nr 10 erbij. En die heeft zeker meer mogelijkheden. Met de blindzoomvoet kan je bijvoorbeeld niet op naaldstand 0 stikken. Het rechtopstaande plaatje waar je de stof tegen geleidt loopt bij de blindzoomvoet door tot achteraan. En bij naaldstand 0 zou je naald op dat plaatje stikken. Nefast!

Hoe je langs een rand stikt wil ik ook even tonen.

Wanneer zou je langs een rand stikken? Bij het bestikken van een naad (bv de zijnaad van een broek), langs een zakrand, rondom een kraag, langs biaisband. Ehm, eigenlijk zowat overal…

Voor een sierstiksel bovenop kies je gerust een grotere steeklengte. Ik stik standaard op steeklengte 3, maar voor een sierstiksel vergroot ik naar 3,5 of 4. Een herenhemd wordt vanuit de confectie dan weer met een heel kleine siersteek bestikt. Het is ook maar wat je zelf verkiest 🙂 .

Ik strijk de gestikte naad open en bevestig de blindzoomvoet op de machine. Het rechtopstaande plaatje komt tegen de naad aan.

De naaldstand voor een machine met 5 mm steekbreedte zette ik op 2 stapjes naar links. Voor de BERNINA 710 heb ik een steekbreedte 9 mm, maar de blindzoomvoet heeft niet die brede opening. Daarom zijn de stapjes op de 9mm machines kleiner bij het verplaatsen van de naaldstand en nu kies ik als mooie stikbreedte tegen een naad voor 3 stapjes naar links. Experimenteer maar even.

Ik stikte achtereenvolgens op naaldstand 3 stapjes links, 4 stapjes links en 5 stapjes links. Wat je kiest hangt ervan af welk project je maakt. Een dikke of dunne stof, dik of dun garen, sportieve uitstraling, dubbel sierstiksel of enkel…

Voor een dubbel sierstiksel op dit proeflapje koos ik voor naaldstand -3. Bij het einde stikte ik 2 steken om dan terug te keren met de breedte van de persvoet als geleidingslijn.

En zo ziet het eruit: perfect voor een sportieve of stoere afwerking, voor een achterpocket op een broek…

En zeker onthouden: nooit met de blindzoomvoet op naaldstand 0…

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: blindzoomvoet, garen, katoen
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Blindzoomvoet # 5
Blindzoomvoet # 5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam