Creatieve berichten over borduren

65: Bernina Embroidery Software V8: Borduurpatronen deel 1

Borduur patronen zijn kant-en-klare ontwerp elementen, zoals harten, blaadjes of randenpatronen, die aan elk ontwerp toegevoegd kunnen worden. Veel gebruik(st)ers van de BERNINA Software V8 halen borduurmotieven uit de BERNINA Borduurbibliotheek op, en bewerken dat eventueel, maar weten vaak niet dat je nog meer uit de software kunt halen. Nav. vragen over dit onderwerp meer uitleg en voorbeelden.

Je kunt de patronen die bij de software geleverd worden zo gebruiken, maar je kunt ook je eigen patronen maken. Ze kunnen verschaald worden, gedraaid en gespiegeld, op dezelfde manier als je andere objecten bewerkt. Je kunt patronen langs een gedigitaliseerde lijn maken, maar ook vormen met patronenrijen vullen. In deze en de volgende les ga ik meer uitleggen over hoe je je eigen patronen en patronen sets kunt maken.


Laten we eerst eens kijken waar alles te vinden is: ga bij de linker kolom bij ‘Digitaliseren’ naar het icoontje ‘Stempelpatroon’: de korte uitleg geeft het volgende aan: ‘Plaats afzonderlijke patronen in het ontwerp. Kies patronen uit de bibliotheek’.


Na het klikken op genoemd icoontje wordt een menu ‘Selecteer patroon’ geopend: bij mij staat dit bij patroon set standaard op ‘Heirloom’, en worden patroontjes weergegeven (dat wat je het laatst gebruikt hebt komt bij de eerstvolgende keer in beeld). Je kunt rechts van de patroontjes met een balk scrollen, zodat je alles ziet.


Als je op het pijltje rechts van ‘Heirloom’ klikt, krijg je een lijst met categorieën van patronen:
01Monogram Ornaments – 235 patroontjes
BerninaV5 – 50 patroontjes
Children – 8 patroontjes
Cross – 18 patroontjes
Heirloom (daar staat hij nu op) – 15 patroontjes
Home Dec – 31 patroontjes
Mijn Patronen (interessant!) – 2 patroontjes (omdat ik die al een aangemaakt heb, vanwege de les met 3D Globe)
Misc – 13 patroontjes
NP004a – 35 patroontjes
NP005a – 11 patroontjes


En even scrollen, en je ziet nog meer:
Nature – 16 patroontjes
Quilting – 29 patroontjes
Satin-Quilt – 12 patroontjes
_Blackwork – 83 patroontjes
_Candlewicking – 4 patroontjes
_Lacework – 5 patroontjes
Het kan zijn dat je dezelfde patroontjes bij verschillende categorieën tegenkomt (sommigen lijken op elkaar, en sommigen zijn echt gelijk).
Rechts, naast ‘Heirloom’, zie je 5 icoontjes staan. Ze zijn bedoeld om dat wat je ziet in het grote ‘patroon’ vak anders af te beelden: van links naar rechts =
Toon afbeeldingen – dit is dan alleen de lijntekening
Toon karakters – hiermee wordt het nummer van het patroon bedoeld.
Toon afbeeldingen en karakters – daar staat hij nu op; beiden worden afgebeeld.
Toon in TrueView (TM)
Toon als omlijningen – daar staat hij nu op

Je kunt bij de eerste drie opties dus kiezen of je alleen de afbeeldingen wilt zien, of alleen de karakters, of allebei. Standaard dus op allebei.
Je kunt bij de laatste twee opties kiezen of je de patroontjes als ‘borduurwerk’ wilt zien, of alleen als tekeningen/omlijningen. Standaard op het laatste.


Zo zien de patroontjes er uit als je klikt op ‘Toon in TrueView (TM)’.


Als je een patroontje uitgezocht hebt, klik er dan op. Er komt een blauwe rand omheen (geselecteerd), en bij ‘Selectie’ zie je het nummer van het bewuste patroontje staan. In dit geval heb ik patroontje 711 uitgezocht, bij ‘Heirloom’.


Klik op ‘OK’ en het patroon verschijnt, vastgezet aan de cursor van je muis. Je ziet twee vierkantjes aan weerskanten van de figuur hierboven: voor het klikken staat het pijltje van de cursor op het linker vierkantje, na het klikken op de rechter: dan kun je roteren om het patroontje te draaien in de gewenste positie. (Dit bewuste patroontje kunnen bv. sterretjes of sneeuwvlokjes op je borduurwerk worden!)

TIP: ZET VANTEVOREN JE RASTER OP GROOT, anders zie je niets van deze (soms hele) kleine patroontje – ik heb mijn raster op 400 gezet (kijk bij Zoom) om alles goed te kunnen zien.

Verschuif de cursor naar de gewenste positie en klik om de geleidingspunt te markeren: dit wordt een rotatie anker punt. Dat kun je zien door – zodra je het eerste anker punt hebt gezet/eerste klik, met je muis rond te gaan draaien.


Hoe vaker je klikt op het werkblad, hoe meer patroontjes er verschijnen, steeds in twee stappen: 1 = plaatsen en mogelijkheid tot roteren, 2 = vastzetten en op naar de volgende. Klik op Esc als je klaar bent met het plaatsen van de patroontjes.


Je kunt overigens een patroontje ‘resizen’, oftewel groter maken
, als je – VOORDAT je de tweede keer klikt – de SHIFT van je toetsenbord ingedrukt houdt. Klik daarna op Enter en de steek is gewijzigd. De afstand van de cursor van je muis tot het eerste ankerpunt bepaalt de grootte van je patroontje: hoe verder weg je de cursor houdt voordat je de tweede keer klikt, hoe groter het patroontje wordt!

Wat mij opviel: zolang je het patroontje geactiveerd hebt, en steeds de SHIFT van je toetsenbord indrukt terwijl je met de cursor van je muis verschuift over je scherm, wordt er een nieuw figuurtje geplaatst… steeds achter elkaar! Je hoeft niet eens te klikken met de muis, alleen met de SHIFT toets….


En wil je een patroontje spiegelen? Klik dan voor de 2e keer op de RECHTER muisknop. Met het eerste patroontje zie je dan geen verschil: het is symmetrisch, maar wel met dit andere patroontje. De ‘bliepjes’ die je hoort zijn ANDERS als je met je rechter muisknop klikt, dan bij het klikken met de linker muisknop.

Elk patroon is ontworpen als een enkel gegroepeerd object: je kunt dit bewerken als je een deel bv. een andere kleur wilt geven: ga dan naar de linker kolom en klik bij ‘Rangschikken’ op ‘De-groeperen’ om dat te kunnen doen.


Je kunt met dit soort kleine patroontjes alleen al hele leuke tafereeltjes maken… Maak bv. randjes om te borduren, door alles bij elkaar te zetten en leuke kleuren te geven. LET WEL OP: het zijn nog steeds betrekkelijke kleine motieven. Het randje dat je hierboven ziet, is slechts 49.88mm hoog en 51.82mm breed, telt 1377 steken. Wil je het groter maken, dan selecteer je het geheel en wijzig de afmeting van hoogte en breedte.

Op bovenstaand voorbeeld heb ik het geheel 10x zo groot gemaakt: of het nu mooi wordt is een tweede, want alles wordt flink uit elkaar gehaald qua steeklengte ed. Het aantal van 2558 steken geeft mij nl. aan dat de afmeting wel vergroot is, maar niet ‘evenredig’: dat komt omdat dit patroontjes zijn om als ‘extra’ te dienen op nieuwe of bestaande borduurmotieven. Het zijn geen complete borduurwerken op zich. Als randje (zoals ik bovenstaand voorbeeld bedoeld had) geeft het ook een leuk effect aan een bestaand motief, of als decoratieve stekenrij, wat je anders met de decoratieve steken van je naaimachine zou kunnen doen.

Uitproberen dus, lekker spelen met patroontjes. Volgende keer in deel 2 meer over dit onderwerp. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam