Creatieve berichten over naaien

Een broek verkorten met een blinde zoom.

Ik heb de instructies voor het blindzomen nagekeken en ga ermee aan de slag om een gekochte broek te verkorten. Een broek verkorten met een blinde zoom blijkt niet eens zo moeilijk.

In deze link naar het e-book over zomen vind je alle informatie terug.

Ook het filmpje over de blindzoomvoet nr 5 geeft veel duidelijkheid:

En aan de slag dus.

De gekochte broek had een nette confectie-afwerking met lock en zoom in één bewerking:

Tijdens het passen blijkt dat de broek 8 cm korter moet worden. Ik vouw de zoom om en knip het teveel af op ongeveer 3,5 cm van de vouw. Meer hoeft het niet te zijn, want de broek loopt taps toe naar onderen en bij een hogere zoom krijg ik problemen door het breedteverschil van zoom en broekspijp.

Als voorbereiding op het locken, knip ik de zijnaad open en vouw ik de 2 delen van de naad elk naar een kant. Zo vermijd ik een dikke naad.

De afgeknipte rand ga ik vervolgens locken met de L 460.

blindzoomvoet - blinde zoom - Bernina

Daarna rijg ik de zoom in op 2,5 cm van de vouw. Hiervoor kies ik steeklengte 6 op de BERNINA 710. Dit meet ik heel nauwkeurig, want daar komt de blindzoomsteek op. Wanneer ik de draadjes toch wat zie doorslaan op de goede kant van de broek moet die lijn mooi evenwijdig lopen met de onderrand van de broek.

Het omdraaien van de zoom gaat als volgt, voor de duidelijkheid steek ik kopspelden met een gekleurd kopje in de zoom.

Ik steek een oranje kopspeld op de zoom aan de kant van de vouw en een gele speld op de lockrand. De goede kant van de stof is op deze foto aan de binnenenkant van de broekspijp.

Vouw nu de kant met de oranje kopspeld naar binnen. Je stikt op de lockrand met het plaatje van de blindzoomsteek tegen de rijgsteek. Op onderstaande foto zie je dus de binnenkant van de broek.

Eerst ga ik op de afgeknipte rand van de broek even kijken of de standaard instelling van de blindzoomsteek moet wijzigen. Ik neem een rode draad, zodat ik het effect van de instellingen goed kan zien. En gelukkig dat ik dit nog controleer, want de steek moet van breedte 3,3 naar breedte 3,6. Bij een te smalle steek kan de naald de stof niet grijpen en bij een te brede blindzoomsteek, zie je teveel draad op de goede kant van de stof. Een evenwichtsoefening dus 🙂 . (Let wel, voor het proefje heb ik niet gelet op de richting van lockrand en zogezegde broekspijp.)

Zo ziet de goede kant er uit.

Je merkt dat ik wat gespeeld heb met de breedte van de steek en dat je hiervan het resultaat ziet op de goede kant van de broek. De instelling steekbreedte 3,8 was duidelijk te breed, teveel zichtbaar op de goede kant. Ik kies voor 3,6.

En dan het stikken met de blindzoomsteek op de broek zelf.

Na het verwijderen van de rijgdraad en persen van de nieuwe zoom is dit het geworden. Netjes, hé? Ik ben tevreden (en mijn moeder ook).

blinde zoom - blindzoomvoet - broek verkorten

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: garen, gekochte broek, rijgdraad
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam