Creatieve berichten over naaien

En toen was er… feest!

Na het blogartikel over de clutch hadden jullie door dat er een groot evenement zat aan te komen, hé? Ook de watervalhals was in functie van een feestelijke outfit. En jawel, hoor, op 12 mei ging het huwelijk van onze zoon Simon met vriendin Tine door. En toen was er… feest! Uiteraard!

Een prachtige dag, qua sfeer en weersomstandigheden. Zoveel blije gezichten om je heen om het jonge paar te feliciteren, mee te vieren en hun huwelijksbootje een behouden vaart toe te wensen! Een lekker maal en dan dansen tot vroeg in de ochtend…

Een plezier om met veel familie, vrienden en muzikanten (er was een harmonie van 60 vrienden uit 3 muziekverenigingen) het huwelijk in te zegenen.

De feestjurk zelf naaien.

Uiteraard koos ik ervoor om mijn feestjurk zelf te maken. Ik wilde een blikvanger voor het décolleté, een figuur-accent onder de borst en verticale lijnen in het rokdeel. Het werd een combinatie van een blauwe onderjurk in tricot met daarop een bovenjurk in donkerblauwe elastische kant. De stoffen vond ik in een outlet van een confectie-atelier. Van de 6 lappen die ik kocht (3 voor de kanten bovenjurk, 2 voor de blauwe tricot onderjurk en 1 voor een eventueel jasje), zijn er 3 gebruikt. Die kostten mij samen met het lint €22 (en ik denk dat ik er ongeveer 22u aan gewerkt heb 🙂 , proefstukken inbegrepen).

Het basispatroon vond ik in Knip Februari 2017 nr 6, een eenvoudige jurk, maar met mooie golvende, verticale deelnaden.

Bij het uittekenen van het patroon bleek weer dat zelf maken de beste optie is, want voor schouders en bovendeel had ik 2 maten kleiner nodig dan het onderste deel. Na een proefjurk met een lap tricot uit voorraad stikte ik de echte jurk op de overlock L 460 aan elkaar.

Dat patroon verknipte ik om de watervalhals toe te passen. Daarover maakte ik een blogartikel met de uitleg hoe het patroon aangepast werd.

Bij het stikken van het kant werd duidelijk dat ik best 1,5 cm naad knipte, om dan 0,5 cm af te knippen tijdens het locken. Dit gaf de beste naad. Sommige stoffen zijn nu eenmaal grillig en eisen het afknippen!

Voor de zoom van de jurk en mouwen gaf een smalle rolzoom het beste resultaat.

Het lint dat voor wat figuuraccent moest zorgen, stikte ik op de naaimachine BERNINA 710 vast op de deelnaden op de voorkant met smalle kantvoet nr 10.

Image of BERNINA 710.

BERNINA 710

De BERNINA 710 biedt veel functies, die u het naaien gemakkelijker zullen maken, zoals bijvoorbeeld het halfautomatische inrijgsysteem, het BERNINA Free-Handsysteem of het BERNINA Dual Transport. Ook de steeklengte, -breedte en naaldpositie kunnen afzonderlijk worden aangepast.

Meer informatie

Hoe de clutch tot stand kwam, staat in het blogartikel ‘Een clutch met een gouden touch‘.

De finishing touch op van de feestoutfit.

Van een tante mocht ik de oude familiejuwelen dragen… wat een eer! De hanger wordt traditioneel op een zwart fluwelen lint gedragen (dat er niet meer bij stak). Voor mijn outfit diende de zelfkant van het donkerblauwe kant. Dat vouwde ik dubbel en stikte ik op de naaimachine. Ook dat ligt weer klaar voor mijn nichten met groot feest in het verschiet en de juwelen zijn ondertussen terug bij de eigenares…

En nu nagenieten van een prachtige dag! Vinden jullie mijn outfit ook geslaagd?

Ik voelde mij er goed in! En toen was er… feest!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Tricot
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Echoquilt- en CutWorkvoet #44C
Echoquilt- en CutWorkvoet #44C

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam