Creatieve berichten over naaien

Geef stoffen een gouden tintje!

Eigenlijk past het precies dat BERNINA juist in 2018 het 125-jarig jubileum viert. De actuele stoffen van dit jaar hebben namelijk vaak een gouden tintje of metallic prints. Het glinstert en glanst overal!

Vanessa Christensen heeft bijvoorbeeld de prachtige collectie “Ombre Confetti Metallic” op de markt gebracht, van Rico Design zijn deze fantastische Musselins verkrijgbaar en sinds enkele jaren geeft Lotte Martens vilt, geweven stoffen en zelfs sokken een gouden glans. Ook accessoires go gold – gemetalliseerde ritssluitingen zijn trendy!

Maar wat doe je, als je de juiste stof toch niet vindt of een stof die je in huis hebt van een gouden tintje wilt voorzien? Nou ja, dat is wel duidelijk, dan ga je zelf aan de slag! Je zult zien, dat dit heel gemakkelijk is, ook best snel gaat en je je creativiteit de vrije loop kunt laten.

Stoffen vergulden

Eén mogelijk is om gouden textielverf te gebruiken. Deze kun je in hobbywinkels krijgen. Naar mijn mening krijg je echter een mooier effect met goudkleurige folie.
Ik heb dit een tijdje geleden in een knutselwinkel gekocht, ik weet eigenlijk niet eens meer waarom. Waarschijnlijk werd ik net als een ekster door de glans aangetrokken. Sommige kennen dat misschien, je wilt eigenlijk alleen een potlood kopen en je komt met een hele doos kleurpotloden, 4 rollen washi-tape, een stapel leuke notitieboekjes (zoveel kun je helemaal niet opschrijven!), -tig rollen cadeaupapier voor de komende honderd cadeaus en dus goudkleurige folie naar huis.

In ieder geval, toen BERNINA vroeg om een blogbericht over het thema “goud” te schrijven, wist ik wat ik moest doen.

Benodigdheden (behalve stof natuurlijk):

  • Goudkleurige folie (in mijn geval transferfolie van Rico Design, in vele kleuren verkrijgbaar)
  • Lijm (er is speciale lijm voor folie verkrijgbaar)
  • Kwastje
  • Bakpapier/katoenen doek
  • Strijkijzer

Let bij het verwerken van de folie op de aanwijzingen van de leverancier, er zijn namelijk verschillende toepassingsmogelijkheden!

Afhankelijk van het naaiproject moet de stof van tevoren worden gewassen. Nadat je de stof hebt verguld, kun je het project dan met het handwasprogramma bij 30° wassen. Aanwijzingen vind je weer op het product.

Werk met sjablonen, vul oppervlakken of vormen, teken of schrijf tekst op de stof!

Omdat ik mijn oude hobby kalligrafie (ofwel “Brushlettering”) opnieuw heb ontdekt, wist ik direct wat ik wilde schrijven (ook al teken je de letters eigenlijk).

Hier zie je mijn proefstuk.

Onderstaand heb ik met potlood de tekst voorgetekend, daarna de vlakken of lijnen met lijm gevuld en nagetekend, een beetje laten drogen en daarna de folie erop gelegd.

De folie ligt overigens met de goede kant naar boven. Leg daarna bakpapier op de folie en fixeer alles met het strijkijzer. Na het afkoelen trek ik de folie gewoon weg – klaar! Als er een plekje is waar geen gouden folie op zit, kun je dit gedeelte gewoon nabewerken.

Bij dit kleine tasje heb ik ook goudkleurig metallic garen gebruikt – en momenteel ontstaan bij mij alleen maar projecten met franjes en tassels – dus die moesten er ook nog aan!

 

Zoals bij alles geldt ook hier: oefenen, oefenen, oefenen! Experimenteer met verschillende stoffen, gebruik eens meer of minder lijm, enz. Als je graag wilt, dat het goud er als gedrukt uitziet, moet je de mogelijkheid van plotten eens bekijken. Mijn methode is meer de artistieke methode waarbij toeval een grote rol speelt! Bij mijn tweede proef heb ik bijvoorbeeld meer lijm gebruikt, waardoor deze, toen ik het strijkijzer op het bakpapier zette, alle kanten opliep. Dit zie je goed bij de letter “S”. Maar eigenlijk bevalt mij dit juist en ik vind het resultaat zeer geslaagd.

Nou, wat vinden jullie ervan? En als 125 jaar BERNINA geen reden is om te lachen en vrolijk te zijn, dan weet ik het ook niet meer!

Ich wünsche euch viel Spaß beim Ausprobieren und vergesst nicht, Eure Ergebnisse mal herzuzeigen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam