Creatieve berichten over naaien

Een kadootje(moederdag?) van hout met goud!


Jullie kennen ze vast wel, die spanen houten doosje, in allerlei vormen en maten.
Superleuk om te bewerken. In het verleden heb ik dat wel eens gedaan, ook geborduurd.
Je borduurt op balsahout, en dit plak je later op het doosje. En als je het nat maakt kun je het vormen! Dat is mijn bedoeling. En omdat het bij Bernina allemaal goud is wat er blinkt dit jaar, wil ik het doen met mettallic goud draad. Dit heb ik op balsahout nog nooit gedaan.

Dus eerst maar eens een proefje maken. Ik plak het hout op Neschen, en op het hout om te voorkomen doe ik Avalon film.

Ik wil een gewone naald gebruiken, dikte 80 omdat anders de gaatjes in het hout snel te groot worden. en ik gebruik het garensmeersetje, dit voorkomt dat het metallic draad op stroopt. Nu zit er in het doosje als je het aanschaft, een ander blokje voor de 7 en 8 serie. Ik heb het blokje al veel langer, al voordat deze machines er waren, en ik plak het met een stukje dubbelzijdig tape op de machine. Dit haal ik later weer weg.

De steken die ik gebruik zijn: steek 309, 717, en één rijtje steek 102.

Zoals je op de foto’s ziet, heb ik de steeklengte van de steken iets vergroot, en de spanning iets verlaagd.
Ik wil nu niet alleen de deksel doen, maar ook de zijkanten van de doosjes. Ik begin met de grootste, ik snijd mijn plankje op maat en maak de steken.

De eerste rijtjes komen een voetje breed langs de kant. De volgende rij komt met het voetje tegen de eerste steken.

En dan kan er in het midden nog een rijtje. Dan is mijn eerste plankje klaar, en ga ik eerst proberen het te vormen. Ik ga mijn plankje nat maken, en kijken of ik het kan buigen.
Maar helaas, het gaat mis…..!!! Mijn balsahout is te dik om te vormen om deze doosjes. Het balsahout is 2,5 mm hiervoor dus helaas te dik. Deze doosjes gaan dan maar in de kast, moet ik eerst dunner balsahout kopen. Ik weet dat het er ook in 1 mm en 1,5 mm is. Maar ik heb nog een oude theedoos, die heeft af gedaan, omdat ik voor Stitch@Home er ook een had geborduurd, editie 60 winter 2017.Deze gebruik ik nu, en de oude had ik nog bewaard, deze kan ik nu wel uit elkaar halen en gaan gebruiken.

Op de randjes, zet ik streepjes, zodat ik later kan zien waar de scharniertjes weer moeten.

Opnieuw!
Nu heb ik voor de deksel een breder stuk nodig, de strookjes balsahout zijn maar 10 cm breed. Deze plak ik eerst aan elkaar en laat het drogen. Ze worden aan elkaar geplakt met houtlijm, en dan gelijk op het neschen geplakt, dit geeft zo gelijk houvast, zodat de strookje tegen elkaar blijven zitten.

Dezelfde steken, maar het doosje is smaller, dus de afstand wordt ook iets anders, ik wil de steek net iets verder van de kant, dus gebruik ik mijn afstandslineaal om daar het balsahout langs te laten lopen.

Als je de maten neemt van het doosje, moet je goed letten op hoe je de plankjes wilt. Ik ben begonnen met de achterkant, dan de zijkanten, deze bedekken dan het randje van de achterkant, en dan de voorkant deze bedekt dan de randjes van de zijkanten.

Dan de binnenkant van de deksel, en de buitenkant. De eerste randen zijn een voetje breed langs het balsahout, en dan het midden. Hiervoor gebruik ik de zoomgeleider die bij de aanschuiftafel zit.
De deksel ziet er wel heel mooi uit met die goudkleurige steken.
En dan zijn alle onderdelen klaar, lijmen maar. Ik gebruik lijmtangen om het op zijn plaats te houden, en het te laten drogen.
Geduld!  En zie het resultaat.

Met een vochtig doekje verwijder ik de restjes Avalon.
Nu kan het doosje gevuld, of je kunt hem zo kado geven. Ik heb geen moeder of schoonmoeder meer waar ik hem aan kan geven, dus vul ik hem voor mijzelf.

Hier zie je aan de zijkant nog een smal latje, zo blijft de deksel open staan, er zijn er twee tegen elkaar aan geplakt, zodat beide kanten er mooi uitzien.
Ik vind hem heel gaaf geworden!

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: balsahout., theedoos
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
Open borduurvoet # 20
Open borduurvoet # 20
Terugtransportvoet met transparante zool # 34
Terugtransportvoet met transparante zool # 34

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    Erg leuk gedaan! Geen problemen gehad met splijten van het hout zo te zien…

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam