Creatieve berichten over naaien

Kantverwerking met de naaimachine

In mijn couture collectie verwerk ik veel kant. Dit wil ik op een zo’n mooi mogelijke manier doen. Het liefst onzichtbaar. Nu doe ik heel veel kantverwerking met de hand, maar een aantal dingen kan ik op de machine doen. Nu ik de BERNINA 880 aan het uitproberen ben ga ik kijken of deze dame het netjes genoeg kan. Ik zet vaker een kanten schulprand langs de zoomlijn van een jurk, dus dat wil ik nu ook even gaan uitproberen en het maken van een coupenaad in kant. Ik zal uitleggen hoe ik dit doe. De echte couture manier zal ik natuurlijk geheim houden.

Het eerste ga ik beginnen met het aanzetten van een kanten schulprand.
Daarvoor gebruik ik voetje 55 de rollenvoet. Deze is erg wendbaar en zo heb ik het beste zicht op het kant. Voor het verwerken van kant gebruik ik microtexnaald 60. Ik heb nu gekozen voor steek nummer 1 met een steeklengte van 1mm. Erg klein dus. Omdat kant heel teer is en makkelijk in de machine kan verdwijnen heb ik de 0 steekplaat op de machine bevestigd en de naai-assistent gebruikt voor het ingeven van de stof, zodat ze automatisch haar instellingen aanpast.

Als garen gebruik ik het katoen garen van Amann Mettler. Silk-Finish Cotton is gemaakt van Egyptisch katoen. Het is bijzonder zacht, erg soepel, bijzonder scheurvast, lage krimp en kan goed gestreken worden. Waar ik als designer blij van word is dat het garen verkrijgbaar in 250 kleuren. Waarom katoen garen? Het meeste couture kant is van katoen gemaakt en daardoor valt het garen nog minder op. Ook pas ik de dikte van het garen aan op het soort kant dat ik gebruik.
Laten we maar gaan beginnen!

1. Knip de schulprand voorzichtig met een scherpe schaar langs het motief uit. Je kan natuurlijk ook losse schulprand kopen. Ik knip het vaak zelf uit, omdat ik zo mijn eigen motief kan kiezen.
2. Leg de schulprand op de gewenste plaats van het kledingstuk en rijg de rand vast. Hou bij een ronde onderkant de schulprand iets in.
3.Stik de schulprand met voetje 55 met een kleine rechte steek ( 1mm) op de onderliggende stoflaag. Volg natuurlijk het patroon van de schulprand.
4. Knip aan de verkeerde kant vlak langs het stiksel de overtollige stof weg. Dit kan het beste met een applicatieschaar.

Hier heb ik het gedaan bij de onderkant van de mouw.

Het is een erg intensief werkje, maar het resultaat is fab! Ik ben erg tevreden over het resultaat. Nu ik zo enthousiast ben ga ik verder met de coupenaad in kant. Het lastige is dat je niet wil dat die zichtbaar is en je wil ook dat het motief er niet raar uit ziet. Voor de coupenaad gebruik ik voetje 23 het applicatievoetje. Nu kies ik een iets grotere steeklengte. Ik ga voor 1,5mm. Wel gebruik ik dezelfde naald. Bij kant verwissel ik de naald best vaak, want je wil niet dat je kant beschadig.

1. Rijg de coupenaad op het kant
2.Knip de coupenaad langs de motieven in.
3. Leg de naadranden van boven naar beneden over elkaar en rijg ze op elkaar.
4. Stik de geregen naad aan de goede kant, met een  applicatievoet en met een kleine rechtesteek en volg het motief. Stik eventueel een stukje soluvlies mee.
5. Knip aan de verkeerde kant vlak langs het stiksel het overtollige kant weg met een applicatieschaar.

Nu heb je de coupe verwerkt in het kant zonder dat je lelijke rechte naden hebt. Ik moet zeggen dat het erg netjes is geworden.

Hieronder heb ik de prinsessenlijn verwerkt in het kant. Je ziet het niet. Aan de linkerkant heb ik de naad onder het bloemenmotief verticaal verwerkt.

Ik ga er mee stoppen voor vandaag. Hopelijk ga jij als je kant gaat verwerken deze tips gebruiken, want ik wil geen lelijke kantverwerkingen zien. Het is zo’n zonde van je mooie stof.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 880 PLUS
BERNINA 880 PLUS

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam