Creatieve berichten over naaien

Nr. 18: Bernina Overlocker 1300MDC: omzetten naar coverlock

Om de rand van een T-shirt netjes af te werken (ik kreeg weer een te-groot-T-shirt om te verkleinen), zet ik de Overlock 1300MDC om naar Coverlock: hiervoor ga ik de 5e klos gebruiken (paarse aanduiding op de machine). Ik wil steek 22 gaan gebruiken: de 3-draads coversteek (Breed, naald L en R inzetten). Twee naalden die ik ga gebruiken zet ik op het linker deel (daar waar 3 naalden in gezet kunnen worden): ik gebruik alleen de L en de R (de C laat ik leeg).

Maar eerst kijk ik in het handboek op blz. 66 en 67 ter voorbereiding voor het omzetten.


Alle ingeregen draden die ik het laatst heb gebruikt, haal ik uit de machine: ik zet hierna 3 klossen op de houders: voor code paars, geel en blauw (het zijn zwarte garens; de codering geeft de plek aan). Kijk hiervoor op blz. 73 van je handboek.


Wat ik ook nodig heb: het coversteekvoetje en de mesafdekking.


Allereerst draai ik het wiel zodanig, dat ik de paarse stopmarkering precies in het midden zie. Dan ga ik de regelhendel voor de bovengrijper verzetten (zie pijl): dit zwarte hendeltje klikt in een gleuf om de bovengrijper te laten bewegen. De bovengrijper wordt bij het maken van coversteken niet gebruikt, dus moet die uitgeschakeld worden. Door dit hendeltje helemaal naar rechts en naar achteren te duwen, vervalt de functie van de bovengrijper. Je kunt dat controleren door aan het wiel te draaien: de bovengrijper beweegt niet meer. Op blz. 67 van je handboek zie je bij de tekeningen betreft deze regelhendel hoe het symbool er uitziet als de hendel is uitgeschakeld (tekening), en hoe deze er uitziet als de regelhendel is ingeschakeld (zwart symbool): dat zie je ook op de display van je Overlock1300MDC staan.


Ik zet  L naald (code geel) en de R naald (code blauw) op hun plek. Het standaard voetje vervang ik voor de coversteekvoet. Als je goed kijkt zie je dat de hoogte van de naalden verschilt: als je alle drie de naalden inzet, zal L het hoogst zitten, R het laagst en C ertussen: dat hoort zo!)
TIP: je kunt overigens je standaardvoet ook gebruiken voor het maken van coversteken: zet de hevel (rechtsachter) naar achteren en de naaivoetdruk op ‘L’. Ja, daar zit een heveltje: had ik ook pas later door….


Dan is het mes aan de beurt: die kun je bij het maken van coversteken niet gebruiken. De bovenmesarm moet naar boven worden gezet. Allereerst duw je aan de bovenkant van het mes, naar rechts, zodat het mes bewogen kan worden.


Dan zet je het mes voorzichtig naar boven en naar achteren. Vervolgens trek je de witte knop (uitschakelhendel) naar voren en duwt de mesarm naar boven tot deze vastzit (klikt).


Het mes is uitgeschakeld:  nu heb je ook meer ruimte om te werken (pagina 68 van je handboek).


Dan moet de mesafdekking  verwisseld worden: in het grijperdeksel dan de bestaande mesafdekking (kleine losse stukje) vervangen worden (ook pagina 68 van het handboek). Open het grijperdeksel. Trek de bestaande mesafdekking naar links zodat hij weggehaald kan worden. Het metalen draaischuifje bovenaan op de foto staat dan naar voren = open, geen afdekking.


Zet de afdekking voor coversteek iets schuin ten opzichte van het grijperdeksel  en zet deze in dezelfde inkepingen als de eerste mesafdekking. Het metalen draaischuifje bovenaan wordt nu opzij geduwd, zodra je de klik hoort. Deze mesafdekking zit anders tegen het grijperdeksel aan: verticaal en niet horizontaal.. je ziet vanzelf wat ik bedoel als je de stappen volgt.
BELANGRIJK: schuif het witte knipje voor rolzoom van je af, zodat deze in de inkeping van de mesafdekking valt, zodra je het grijperdeksel dicht doet. De pijl geeft het aan.


De bovendraden (geel en blauw) worden op de ‘normale’ manier ingeregen, alleen bij de geleider op de afbeelding hierboven zet je beide draden in de bovenste geleider (paarse aanduiding).


Twee naalden zijn ingeregen en klaar voor gebruik.

Hierna is de paarse draad (code 5) aan de beurt: deze wordt via de achterkant naar de zijkant geleid, om daar ingeregen te worden. Aangezien ik alle draden langs de bovengeleider haal, is het wel belangrijk om DEZE draad achterstevoren/omgekeerd door de geleider te halen, bovenop, omdat de draad naar achteren gezet moet worden.


Hoe deze draad ingeregen moet worden, vindt je op blz. 69 met een schema, op je losse schemakaart en op de sticker aan de linkerkant van de machine, die je ziet zodra je de linker klep geopend hebt. Je begint met het doorhalen van de draad door de spanningsschijf en geleider op de achterkant van de machine.


Kijk goed naar de schema’s hoe je de (paarse) draad verder moet inrijgen.


De volgende geleiding zit om de hoek, daar haal je de draad door,


dan om de witte knop (voor de draadspanning),


Over de volgende geleidingen (let goed op hoe het op het schema staat), bij punt 9 staat ‘Draad horizontaal in de geleiding leggen’, is wat verwarrend, maar uiteindelijk begreep ik het door het te dóen… dan in geleiding 10 rijgen,


En uiteindelijk het handwiel in de richting van de pijl draaien tot de paarse stop-markering precies in het midden van het venster van de handwielpositie-indicator staat. Daarna het witte hendeltje (de ondergrijper-inrijgautomaat) omhoog duwen…


en dan samen met de grijper naar beneden trekken.


Na het inrijgen van het eerste grijperoog van achter naar voren, de draad door het bovenste oog van deze grijper halen van rechts naar links en eens tukje van 10cm laten zitten: met mijn pincet en de pijl wijs ik ernaar…. De grijper duw je weer terug in positie (let op de stand van het wiel, zie handboek),


waarna je de draad even naar de vrije ruimte haalt. De zijklep kan weer dicht.

Je bent klaar voor de coversteek… overigens: het inzetten van 3 naalden voor steek 21 gaat vergelijkbaar, net als het inrijgen van de garens voor de bovendraden (dan geel, groen en blauw).

Denk er om dat je alle instellingen en draadspanning goed controleert, zodra je de machine aanzet: op je display krijg je alle verwijzingen, die je overigens ook op blz. 44/45 van je handboek kunt vinden. Volg ze op, en – mocht de draadspanning niet helemaal naar je zin zijn – experimenteer hiermee tot je een mooi resultaat krijgt.

Ik ga aan de slag. Jij ook? Veel succes en tot de volgende keer

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam