Creatieve berichten over quilten

Soft Felt Hexagons: kleur op Rasterquick Dreieck Deel 2

In het bericht van 26 april jl. hebben jullie het eerste deel van Soft Felt Hexagons kunnen bekijken: in dit tweede deel ga ik het quiltje met de willekeurig geplaatste hexagons afwerken, maar ook de tweede opzet met Soft Felt Hexagons (bloemenpatroon) bewerken met steken en daar een kussen(hoes) van maken.


Nog even ter opfrissing: dit is waar ik de vorige keer gebleven ben. Alle hexagons zijn rondom bewerkt met siersteken, over het hele vlak. De extra randen van de sandwich zelf gebruik ik om een bredere afwerkrand op te zetten. Normaal zou je een strook stof daarvoor omgekeerd langs de zijranden van het bewerkte middendeel/hexagons leggen, maar ik wil eigenlijk NIETS kwijt van de hexagons. Het zou jammer zijn dat daar stukken weggenaaid worden. Vandaar dat ik een iets andere methode heb om randen langs dit quiltje te zetten.


Van de Mixology Turkquoise stof (zie materiaallijst deel 1: je kunt natuurlijk ook een andere kleur kiezen – kleuren genoeg die bij de hexagons passen) heb ik 4 stroken gesneden: 10 cm breed, elk op de helft van de meter breedte. Alle stroken zijn dan lang genoeg om langs de zijkanten te zetten. Om via mijn methode dat te kunnen doen, heb ik 1 cm van elke strook naar binnen gevouwen en gestreken, zodat er een scherpe rand ontstaat.


Daarna heb ik een stuk van de Mixology Turquoise stof afgeknipt, dat net zo groot is als de sandwich. Dat onder de sandwich gelegd, goede kant zichtbaar. De sandwich bestaat nu uit: turquoise stof, ecru stof, bamboe tussenvulling, Rasterquick Dreieck met de hexagons en steken.


De sandwich heb ik daarna terug gesneden: de quiltliniaal heb ik vanaf het midden naar de kant toe neergelegd, zodanig, dat ik kan zien dat er 3 cm extra rand om het middendeel komt. De randen worden daardoor rondom dus 3 cm breed.


Hierna heb ik het omgevouwen deel van een strook Mixilogy Turqouise met de Bohin Glue Pen vastgezet: de rand zit zo (tijdelijk) geplakt. Daarna heb ik bovenop deze omgevouwen rand nog een keer Bohin Gue lijm gezet, waarna ik de strook stof omgekeerd (met de goede kant naar boven) tegen een zijrand van de hexagons heb gezet. Zodanig overigens, dat alles van de hexagons nog goed te zien is, en de strook een rechte lijn maakt. Door de Bohin Glue lijm zit de strook goed op z’n plek. Nog even een paar Flower pins in de brede strook gezet om te voorkomen dat de strook om kan slaan tijdens het vastzetten.


Over de rand en de zijkant van de hexagons komen weer dezelfde siersteken: dit keer heb ik ze allemaal met Magnifico groen gemaakt. Belangrijk is dat je rustig werkt, om te voorkomen dat de zijkanten van de hexagons en de turquoise randstof weglopen. Zorg ervoor dat de naald aldoor in het midden blijft, tussen beide materialen. Als beide zijkanten op deze manier vastgezet zijn, kunnen de stroken voor boven- en onder op dezelfde manier vastgezet worden (zie afbeelding hierboven). Deze stroken gaan over het uiteinde van de vorige zijstroken heen. Maak de siersteken van begin tot eind, daar waar de sandwich voelbaar onder zit. De rest van de stof steekt uit.


Zo ziet de sandwich er uit, nadat alle vier de kanten de siersteken gemaakt zijn, en de stroken vastgezet hebben. De stroken zijn nog breed; ze worden straks omgevouwen, naar de achterkant, en daar vastgezet.

Dat omvouwen moet wel uitgemeten worden: meet na het omvouwen aan de voorkant de overgebleven maat van de rand op: die moet ca. 3 cm zijn volgens mijn voorbeeld. Probeer dit overal gelijk te krijgen.


Vouw van de strook eerst een randje naar binnen, en zet dit weer met de Bohin Glue Pen vast.


Op de achterkant wordt de strook ook weer met een inslagje omgevouwen, en óver de stekenranden gezet, zodat je daar niets meer van ziet. Alles even met Flower Prins vastgezet: deze rand ga ik met een bijpassende kleur garen met de hand vastzetten.


Op de hoeken heb ik de stroken in verstek genaaid: dat vind ik wel zo mooi.


Dit quiltje is af: ik heb van dezelfde Turquoise stof een tunnel aan de bovenkant-achterop genaaid, om het quiltje op te kunnen hangen.


Maar het kan ook als quiltje op tafel gelegd worden, zoals je hier kunt zien.


Leuk detail: ik had een thee-setje ‘rood met witte stippen’, dat past heel leuk bij de Soft Felt hexagons met dezelfde print…


En dan ga ik verder met het tweede Soft Felt hexagon werkstuk: daar zou ik een kussen(hoes) van maken. Nu merk je hoe prettig het is dat de hexagons vastgelijmd zitten op de ondergrond van Rasterquick Dreieck: de UHU/Pritt lijm houdt het prima, niets is verschoven of laat los, ook al is het een aantal dagen geleden dat ik hier verder mee kon. Ook nog even de foto ter opfrissing: ik heb alle hexagons van Soft Felt op de Rasterquick Dreieck geplakt met de UHU/Pritt stift. Maar nu nog even een siersteek uitzoeken.

Bij het vorige werkstuk kwam de siersteek prachtig uit op de kruispunten van de hexagons: drie naden bij elkaar, drie Satijn motieven die exact op de hoek eindigden, in verschillende kleuren. Eens kijken of ik een andere steek kan vinden op mijn BERNINA 770QE, die net zo mooi uitkomt.


Ik zoek weer een symmetrische steek, die mooi op de kruispunten uitkomt. Weer kijk ik naar de Satijnsteken, omdat die meer opvallen dan ‘open’ steken en beide hexagons aan weerskanten van de naad vastzetten.Ik kies voor steek 457:


uitgeprobeerd, en toch weer even aangepast qua steeklengte. Steekbreedte is prima. Deze steek heb ik op een herhaling van ‘2’ gezet.


Ik ga op dit Soft Felt hexagon werkstuk weer met Magnifico werken, in de kleuren neon groen (2199), neon geel (2198), neon licht oranje (2197), blauw (2146) en paars (2128).


Het eerste dat ik ga omwerken is een volledige bloem: ik kies voor de bloem van Soft Felt rood met witte sterren: daar ga ik eerst omheen, dan bedek ik de korte  zijranden van de hexagons en daarna het midden rondom: zo is de hele bloem omgewerkt in één kleur.


Op de achterkant ziet het er zo uit: alles sluit aan.


Het leuke van deze siersteek is dat er in het midden – op de kruispunten van de hexagons – driehoekjes bij elkaar komen die, als je zorgt dat alles goed uitkomt, precies in elkaar passen. Dat zo’n effect bereikt kan worden weet je als je vantevoren op een proeflapje werkt: dan zie je het totale effect, en niet alleen het effect van een enkel rijtje steken.

Ik zoek nog een bloem(deel) met dezelfde kleur Soft Felt op, en werk die ook helemaal af, zoveel als mogelijk is: deze dit als gedeeltelijke bloem aan de zijkant. Zo ga ik alle bloemen met één kleur afwerken. De rode bloem was de enige die ik helemaal rondom aan de buitenranden kon afwerken, alle andere bloemen zijn verder delen, die ook weer in één kleur bedekt worden. Ik kijk zoveel mogelijk naar contrasten qua kleur garen, ten opzichte van de Soft Felt hexagons.


Daar waar al een rij steken staat – als je rondom een bloem(deel) wilt werken – hecht je af, en ga je bij de eerstvolgende zijrand van hexagons weer verder. Vandaar dat je (als je een vergelijkbare opzet qua hexagons hebt als bij mijn werkstuk) maar één bloem volledig rondom kunt werken.

Zo werk je weer de hele sandwich af, alle zijkanten van de Hexagons worden voorzien van siersteken. Het formaat heb ik naar ca. 65 x 65 cm ‘getrokken’, omdat dat de maat van het binnenkussen is dat ik ga gebruiken (zie verderop in de tekst).


Rondom de hexagons zet ik weer stroken stof voor de randen, in dit geval met de stof Fossil Fern Brilliant Yellow, op dezelfde manier als bij het quiltje (zie hierboven voor aanwijzingen), en daar zet ik weer dezelfde siersteken op om de rand vast te zetten, maar ook voor het siereffect. (Ik heb overigens wat achterkantstof/ecru en tussenvulling toe moeten voegen, omdat het formaat dat ik had te klein was voor een kussenhoes: daarvoor heb ik eerst stroken ecru stof aan het middendeel/ecru stof gezet met een stiksteek, en daarna omgevouwen. Vervolgens heb ik van de tussenvulling dezelfde stroken gesneden en die met een grove zigzagsteek (lichte kleur garen) op de ecru stof vastgezet. Aan de achterkant ziet het er netjes uit: 4 naden aan het middendeel is geen probleem, het is per slot van rekening de binnenkant van een kussensloop).


Omdat ik de bredere stroken langs het middenstuk met de hexagons te ‘leeg’ vond, heb ik daar loodrecht op de gemaakte siersteken langs de hexagons nog extra rijtjes steken gezet, in de kleuren die ik ook rondom de hexagons heb gebruikt. Zo zit de strook ook weer vast op de sandwich. Alles op formaat afgesneden, nu zou je het ook als quiltje kunnen afwerken = afwerkrand rondom vastzetten, tunnel aan de achterkant/boven en je kunt het ophangen. Bij mij wordt het een groot kussen.

De achterkant van de kussenhoes wordt gemaakt met een ‘hotelsluiting, die open kan, omdat daar het binnenkussen ingezet moet worden. Het handige van zo’n sluiting is, dat je geen ritsen of knopen nodig hebt, alleen een overlappend deel, dat ik in dit geval ca. 20 cm groot heb gemaakt. De stof snij ik op 0.65m + naden tov. de voorkant, op de volledige breedte van 1.10m (quiltstof). Twee gelijke stukken gesneden, gecontroleerd of de overlap inderdaad zo groot wordt als ik wilde.


Op de rand van de zichtbare overlag heb ik dezelfde siersteken gezet:


om dat op een stevige ondergrond te kunnen doen, heb ik een reepje 100% bamboe tussenvulling afgeknipt en dat onder de inslag/omslag gelegd, zodat de steken niet gaan trekken.


Vanwege het grotere formaat van dit kussen kan ik dit als bankkussen gebruiken, of als kussen op een tuinstoel, maar ook als speelkussen voor de (klein)kinderen.


Twee kleinere quiltjes zijn op deze manier gemaakt
: nogmaals, je kunt – als je een grotere stuk Rasterquick Dreieck in z’n geheel gaat gebruiken, via dit systeem makkelijk een boxkleed of babyquiltje maken, of een ander quiltje…

Laat je zien wat je via dit ‘systeem’ gemaakt hebt? Zet de foto maar in de Community van deze BERNINA Blog of laat het op FaceBook zien. Het is leuk om te weten wat je voor steken gekozen hebt, en hoe je werkstuk er uit ziet.

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, Bohin Glue Pen, ecru achterkantstof, Flower Pins, Fossil Fern stof, machinegaren wt 40 of 30, Mixology/Camelot quiltstof, Quiltliniaal centimeters, Rasterquick Dreieck, rolmes, snijmat, Soft Felt Precuts 71 lapjes, Topstitch naald 80/12, UHU of Pritt stift

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam