Creatieve berichten over naaien

Spijkerjasje B6390

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, het is voorjaar! Ter voorbereiding op het lekkere weer heb ik een spijkerjasje voor mezelf gemaakt. Voor mij de eerste keer dat ik werkte met jeans-stof en de eerste keer dat ik een jasje maakte. Een echte uitdaging!

Patroon & materialen

De inspiratie om dit jasje te maken kwam van het patroon, een sportief spijkerjasje geïnspireerd op de jaren ’40 en ontworpen door mijn favoriete ontwerpster voor Butterick. Via de hashtag op Intagram was ik al een aantal leuke versies tegen gekomen, genoeg inspiratie om een eigen versie te maken. Het leuke van dit jasje is dat hij tot de taille komt waardoor hij goed past bij het jaren ’40 en ’50 silouehette dat ik vaak draag.

Ik wilde een jasje dat ik met veel outfits kon combineren en met een klassieke jeans-look. Daarom koos ik voor een donkere stretch jeans, de kleur is nagenoeg zwart. De jeans is van een goede dikte maar niet stug of zwaar. Ook zit er een goede hoeveelheid stretch in de stof waardoor hij lekker draagt. Voor de voering wilde ik iets opvallends gebruiken. Het liefst wilde ik een panterprint (ik ben gek op panterprint) maar kon helaas geen geschikte stof vinden. Daarom koos ik voor deze vrolijke Micheal Miller stof, een soepele katoen. Beide stoffen zijn gekocht bij van Domburg Textiel in Den Haag.

Naast de stoffen heb ik jeans-knopen gekocht, jeansnaalden en doorstik-garen. Deze komen van een fournituren kraam op de Haagse markt. Het doorstik-garen is een cognac kleur, op de stof oogt hij wat geler.

Proefmodel en testjes

Voordat ik begon aan het jasje heb ik van katoen een proefmodel gemaakt om de maat en pasvorm te bekijken. Het jasje was in princiepen prima, de mouwen waren te krap bij de bovenarm en de manchetten wel erg breed. Ik heb daarom de bovenarm verbreed en de manchetten kleiner gemaakt. Ik heb bij het uiteindelijke jasje een plooi toegevoegd aan de onderkant van de mouw om in de smallere manchet te passen. Op stukjes jeans stof heb ik geoefend met het doorstikken en gekeken welke steek-lengte ik wilde gebruiken voor het doorstikken. Hierna was het tijd om de stoffen te knippen en aan de slag te gaan!

Het jasje maken

Een van de eerste stappen is het opstikken van de borstzakken. Dit wilde ik netjes doen omdat dit een erg zichtbaar gedeelte is. Het doorstikken begint op de hoek van de zak, door de dikte van de stof is het soms lastig voor de machine om grip te krijgen. Daarvoor moet je het gedeelte aan de achterkant van het voetje ophogen. Hier zijn speciale verhogingen voor de krijgen, een stukje opgevouwen stof werkt ook prima.

Bij het doorstikken hecht je niet af en aan omdat je dan dikkere stiksels krijgt en dit valt erg op. Ik heb daarom de draden lang gelaten bij het doorstikken. De draad aan de voorkant van het kledingstuk haal je met een naald naar achter, hier knoop je de draden aan elkaar en knip je ze na de knoop af. Zo zitten de draden goed vast zonder verdikte stukken te krijgen. (Klik op de foto’s om deze groter te zien)

Door de jeansnaald en de kracht van de bernette 38 heb ik geen problemen gehad met het maken van het jasje. Ook het doorstikken van de naden gaf geen problemen, zelfs niet bij meerdere lagen jeans. Wat ik fijn vond was dat ik de snelheid kon regelen op de bernette 38 waardoor ik op een rustig tempo secuur de naden kon doorstikken.

Tips voor dit patroon: Maak de knoopsgaten en knopen voor de borstzakjes voordat je deze op het jasje naait. Als je dit, zoals de instructies aangeven, op het einde doet kan je er niet meer goed bij. Om de naad van de mouwinzet af te werken heb ik biasband gemaakt van de voering en op de naad gezet.

Laatst heb ik het jasje meegenomen op citytrip naar Londen en het droeg heerlijk! Gecombineerd met een sjaal is het jasje ook goed te dragen bij wat koelere temperaturen.

Samengevat:

Wat: Spijkerjasje patroon van Butterick B6390

Kosten: de materialen waren ongeveer €30,-

Benodigdheden: Voor de buitenkant heb je twee meter stof nodig. Dit jasje kan je van jeans maken maar ook van dikke linnen of canvas. Voor de voering heb je een meter stof nodig. Verder (jeans)naalden, garen, doorstik-garen en knopen.

Tijd: als je doorwerkt een weekend, of een aantal avonden.

Niveau: ervaren.

Extra opletten bij…. het doorstikken van de naden, niemand wilt scheve stiksels!

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bijpassend garen, jeans, jeansnaald, knopen
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam