Creatieve berichten over borduren

68: Bernina Embroidery Software V8: vragen en antwoorden

Er zijn weer veel vragen binnengekomen, waarvan de antwoorden al aan de gebruikster is doorgegeven, voor het werken met de BERNINA Borduursoftware V8. Om iedereen van de handigheidjes te kunnen laten profiteren, geef ik alles van de afgelopen tijd graag door.

Vraag 1: Kan ik snel een motief ophalen in V8, in plaats van naar de Borduurbibilotheek te gaan? En moet ik altijd alles via de Borduurbibliotheek ophalen?


Antwoord: Je kunt via het icoontje ‘Invoegen Borduurontwerp’, dat je op de Algemene Taakbalk vindt, snel motieven ophalen. En nee, dat hoeft niet altijd via de Borduurbibliotheek. Als je de muis op dat icoontje houdt, wordt de achtergrond geel, en krijg je de extra boodschap te zien: ‘Invoegen borduurontwerp – plaats een bestaand borduurmotief in het huidige ontwerp’.


Klik op het icoontje en het menu ‘Invoegen Borduurontwerp’ wordt geopend. Je ziet daar allemaal BERNINA borduurmotieven …ART80 staan. In dit geval staat alles in de map ‘Public Embroidery’ > BERNINA 8 Embroidery > Floral & Garden, omdat ik daar het laatst een motief uit heb opgehaald (Weet je het nog? Vele ‘laatste’ handelingen worden door de software ‘onthouden’ en na afsluiten en opnieuw opstarten/openen van de V8 weer in beeld gebracht).


Rechts onderaan, naast het lege vak ‘Bestandsnaam’ zie je ‘Alles-in-één-ontwerpbestanden’ staan, met een pijltje, rechts deze tekst. Dat betekent dat je daar op kunt klikken om meerdere mogelijkheden/formats te zien, als die er zijn. In dit geval sta ik in de STANDAARD borduurmotieven van BERNINA Bibliotheek, daar zitten alleen maar .ART80 bestanden in. Dus als ik op een format klik, geen ART80 maar bv.  Melco (*.EP), dan staat niets = geen zoekresultaten, omdat in deze mappen geen van dergelijke bestanden staan.


Daarvoor moet ik bovenaan ‘Public Embroidery’ > BERNINA 8 Embroidery > ‘Floral & Garden’ weghalen door op de pijltjes naar links te klikken, of bij de linker kolom van het menu ‘Invoegen Borduurontwerp’ te zoeken naar de mappen waar je bv. je eigen borduurmotieven hebt bewaard. Dit doe je op de manier waarop je altijd op de harde schrijf van je computer/verkenner zoekt. Ik heb mijn map ‘machinaalborduren’ opgezocht, en daar wat motieven in Melco (*.EXP) opgezocht. Ze staan in in beeld.


Door dubbelklikken op één van de bestanden kan ik ze direct op mijn werkblad zetten. LET OP: zip bestanden kunnen op deze manier niet gelezen worden. Je moet een borduurbestand wel uitgepakt hebben en in de door jou gekozen extensie ophalen.

Vraag 2: ‘Hoe kan ik een tekst bewerken als ik voor lettertypes van V8 kies, door bv. steektypes te wijzigen en kan ik verder nog iets leuks ermee doen?’


Antwoord: Splits de gekozen tekst eerst op. Klik – na het selecteren van de tekst die je net geplaatst hebt – bij de linker kolom ‘Bewerken’ op ‘Opsplitsen’.


Je weet dat het opsplitsen gelukt is, als je één letter selecteert, en die bv. van kleur verandert. Als dat kan, kun je er meer mee doen.


Je hebt overigens maar een paar mogelijkheden van steken tot je beschikking: bij mijn gekozen lettertype ‘London’, kan ik – zodra ik één letter aanklikt (zie afbeelding hierboven, de laatste letter is geselecteerd) – 5 verschillende vulsteken gebruiken, nl. Stiksteekvulling, Satijnsteekvulling, Verhoogde Satijnsteekvulling, Fantasievulling (verschillende mogelijkheden waarbij je per soort fantasie steek moet kijken of het wel effect heeft, ivm. de breedte en hoogte van de letter) en Sculptuur Fantasievulling (idem als Fantasievulling). Ook als ik het hele woord/de hele tekst in één keer selecteer, kan ik de 5 genoemde vullingsteken gebruiken. Ik kan bij dit lettertype de Omlijningssteken niet kiezen, want die icoontjes zijn grijs = uitgeschakeld.


Dit door V8 bewerkt lettertype kan wel via opnieuw vormgeven per letter bewerkt worden door bv. de letter van hoek te wijzigen (zie lange lijn met node, die ik op de afbeelding hierboven omhoog getrokken heb), en via de kleine driehoekjes, en andere nodes breder, smaller, langer, korter enz. gezet kan worden.

Zo heb ik er een speels geheel van gemaakt, dmv. ‘Opnieuw Vormgeven’ de hoek gewijzigd, letters groter gemaakt, maar ook door bv. schuintrekken en roteren.

LET OP: bij Sommige lettertypes kun je hoofdletters bewerken en kleine letters niet altijd: sommige stekensoorten staan vast. Probeer eventueel de letters allemaal apart te plaatsen, of de-groeperen. Kijk wat werkt en probeer vanalles uit.

Vraag 3: ‘Tot hoever kun je met letters gaan om ze op te splitsen? Kan ik alle onderdelen apart kleuren?’

Antwoord: je kunt zover gaan als het lettertype het toelaat. Bij veel letters kun je werkelijk álle onderdelen los ‘maken’, door opsplitsen. Als voorbeeld maak ik weer een eenvoudige tekst, waarbij ik grote en kleine letters gebruik, om te kijken tot hoever alles op te splitsen is.


Lettertype ‘Castle’ heb ik gekozen en daar ‘Een fijne dag!’ (inclusief het karakter ‘uitroepteken’) geplaatst. Als je via ‘Belettering’ van de linker kolom ‘Digitaliseer’ gebruikt, met je rechter muisknop op deze button klikt, kun je allerlei lettertypes kiezen, waarna je klikt op ‘Toepassen’, en dan op ‘OK’, en dan verschijnt er niets…. totdat je op je werkblad klikt (krijg ik ook wel eens vraag naar: waarom zie ik niets op mijn werkblad verschijnen na het klikken op ‘OK’ = één klik te weinig!).


Terwijl de tekst nog geselecteerd is (roze omlijning, zwarte nodes), ga ik bij de linker kolom naar ‘Bewerken’, en klik op ‘Opsplitsen’. Hierna kan ik elk woord afzonderlijk bewerken. Dat kun je zien door bv. het eerste woord te selecteren. De rest wordt niet mee-geselecteerd.


Nog een stap verder: ik klik op een woord, en dan weer op ‘Opsplitsen’, daarna kan ik elke letter van dat woord apart bewerken. Dat moet dan wel bij elk woord uit de tekst gebeuren. Dus elk woord selecteren en klikken op ‘Opsplitsen .


En dan NOG een stap verder: de eerste letter is geselecteerd, en weer klik ik op ‘Opsplitsen’, want die optie staat nog steeds ‘zwart’, oftewel geactiveerd. En dan kan ik de afzonderlijke onderdelen van een letter bewerken. Dat lukt in ieder geval bij de eerste letter/Hoofdletter, maar bij niet alle kleine letters kan dat, omdat sommige (kleine) letters uit één stuk bestaan. Je kunt dit zien door op een letter te klikken, en te kijken of ‘Opsplitsen’ nog steeds geactiveerd is, ook na een tweede keer klikken. Is dit grijs, dan kun je niet verder opsplitsen.

Bij bovenstaande tekst bestaat de ‘e’ en de ‘g’ uit één stuk: die blijven zoals ze zijn. Alle andere letters en het uitroepteken bestaan uit diverse objecten, dus kunnen ze ook apart gekleurd en zelfs bewerkt worden! (zie vraag/antwoord 2).

Vraag 4: ‘Hoe kun je van een bestaand object een applicatie maken’


Antwoord: Door een object te selecteren, en daarna bij de linker kolom ‘Digitaliseer’ op ‘Applicatie’ bij de klikken. Bij mijn voorbeeld heb ik een ovaal (via ‘Ellips’) en een ster (via ‘Gesloten object’) getekend. Elk krijgt een Stiksteekvulling, en elk z’n eigen kleur.


Bij de docker ‘Kleurenfilm’ zie je twee vakjes, het bovenste met het ovale object, het onderste met de ster.


Ik selecteer bv. de ster, omdat ik daar een applicatie van wil maken: zodra ik de ster selecteer, wordt het vakje bij ‘Kleurenfilm’ helemaal blauw = geselecteerd. De ster heeft overigens een’Stiksteek vulling’.


Het maakt niet uit welke steek voor de vulling je hebt gekozen: zodra je het omzet naar ‘Applicatie’ wordt dit toch weggehaald, omdat je daar een stukje stof voor in de plaats gaat zetten. Bij bovenstaand voorbeeld heb ik bv. de Fantasie Bolletjessteek gebruikt.

 


Terug naar de eerste optie. Ik klik hierna op ‘Applicatie’ en zie de nodes rondom de ster veranderen. Ze zijn doorzichtig geworden en niet zwart meer. Bovendien is er een fijne lijn rondom de ster gekomen.


Hierna klik je meerdere keren op je werkblad, in de buurt van de ster (hoeft niet erop) en een applicatievorm verschijnt: als je de docker ‘Kleurenfilm’ vast hebt gezet, zie je ook direct dat de ster niet meer uit één vlak bestaat, maar uit drie vakken. Ze vertegenwoordigen de stiklijn voor de plaatsing (roze), de Tack-down lijn voor het vastzetten van de applicatie stof (paars) en de satijn coversteken om de randen te bedekken (turkoois in dit geval, omdat mijn ster turkoois was).


Wat mij overigens opviel is, dat de plek waar je op je werkblad vlakbij de ster klikt, meteen bepaalt waar het begin- en eindpunt is: dat zie je zodra je op de ster klikt en daarna op ‘Opnieuw Vormgeven’: het groene vierkantje (beginpunt) en het rode plusje (eindpunt) geven dat aan.


Wil je dat het begin- en eindpunt op een andere plek komen te staan? Dan kun je ze natuurlijk verslepen, maar LET OP: sleep dan ook het rondje met het driehoekje erin mee: want daarmee worden de verbindingsdraden die je in het figuur ziet lopen geplaatst. Probeer deze maar eens op een andere plek te zetten en je ziet direct de verbindingsdraden verplaatst worden. Normaal gesproken kiest de Software V8 zelf dus het begin- en eindpunt en hoe de verbindingsdraden geplaatst worden, maar het is te wijzigen.


Mis je nog een ‘lijn’ bij het appliqueren? Dat is de KNIPLIJN (snijlijn): die kun je nog toevoegen, door de applicatie/ster gewoon te selecteren/er met de rechter muisknop te klikken. Een menu ‘Object eigenschappen’ wordt geopend. Klik bij ‘Hulplijnen’ het vakje voor ‘Snijlijn’ aan, klik op ‘Toepassen’, en dan op ‘OK’, en een vierde lijn wordt toegevoegd (groen).


Controleer dit door bij ‘Kleurenfilm’ te kijken: nu staan er voor de ster 4 vakjes. Het ovale object is nog hetzelfde. Zo kun je in principe elk gesloten object in een applicatie veranderen. LET OP: als je bij twee objecten eerst het laatste object in een applicatie verandert en dan pas het eerst, komt het eerst object BOVENOP het tweede te liggen. Dat zou in mijn geval betekenen dat een van de punten van de ster ONDER de ovale vorm komt, en dat is niet mooi. Je kunt dit eenvoudig omdraaien door te zorgen dat de ovale vorm het eerst geborduurd gaat worden, en de ster als laatste. Klik hiervoor bij ‘Kleurenfilm’ de applicatie vakjes van de ovale vorm aan = één geheel, alles bij elkaar wordt blauw, omdat het bij elkaar hoort op dit moment, en schuif die in z’n geheel naar boven.


Je ziet in de eerste instantie een zwart rondje met een streep verschijnen, wat zou betekenen dat ‘het niet kan’, maar schuif door, helemaal naar boven, en de volgorde van werken is gewijzigd. Zo is het beter.

Zo heb ik weer een aantal antwoorden op vragen uitgewerkt: op deze manier – met voorbeelden – is het wellicht duidelijker en leer je meerdere functies van V8 te herkennen en te gebruiken.

Volgende keer weer een ander onderwerp. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

 

Vraag en antwoord (V & A) komen oa. van de FaceBook groep ‘Bernina BorduurSoftware DesignerPlus 8 – wat kun je er mee’. Soms beantwoorden gebruik(st)ers de vragen onderling, of ze komen ze bij mij terecht: niet alleen via de genoemde FaceBook groep, maar ook via Messenger, WhatsApp en email (sylvia@sylviasartquilts.nl). Omdat het voor iedereen handig is om van dit soort vragen het antwoord te zien, zodat V8 beter gebruikt kan worden, plaats ik af en toe een bericht met V & A, zonder namen. Blijf aub. vragen stellen: we leren er op deze manier allemaal van. Dank ook aan degene die het antwoord mee helpt zoeken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam