Creatieve berichten over borduren

69: Bernina Embroidery Software V8: Bernina Quilter deel 1 – eerste taakbalken

Veel door gebruik(st)ers gevraagd, om een uitleg over ‘Bernina Quilter‘ te geven. Dit een belangrijke optie van de BERNINA Borduursoftware V8 die gebruikt kan worden om quilts te ontwerpen, blokken te verzamelen en te schikken, patchwork en machinaal borduren samen te voegen en veel, veel meer. Het bestaan van dit deel van V8 is niet bij iedereen bekend, vandaar dat ik in een aantal lessen hier uitgebreid aandacht aan ga besteden.

Als eerste ga ik – net als bij V8 de borduurmogelijkheden – de Menu’s bekijken: dit zal meerdere lessen beslaan, omdat ik deze optie bij V8 graag uitgebreid uitleg, met afbeeldingen en meer praktische tekst dan je bij het (Engelstalige) handboek kunt vinden.


Waar vindt je ‘Quilten’ bij V8? Ga bij de linker kolom naar ‘Toepassingen’, en klik dan op ‘Quilten’ of gebruik Ctrl+Q van je toetsenbord.


Een heel nieuw scherm komt op. Als je – zoals ik bij mijn PC – met twee beeldschermen werkt, en je hebt V8 op het rechter scherm staan, komt ‘Quilten’ op het linker scherm te staan. Anders wordt het ‘over’ V8 heen gezet, als je met één beeldscherm werkt. Het kan overigens zijn dat jij een andere layout/vakjes van een quilt ziet, verder zal dit over het algemeen het openingsscherm zijn.

In deze ‘les’ ga ik de taakbalken bekijken, en aangeven welke functies er zijn. Altijd handig als je dat weet, voordat je met software gaat werken.

Bovenaan zie je weer de Titelbalk, waarin staat ‘BERNINA Quilten’. Daarachter staat ‘Untitled’, omdat er standaard een quilt layout op je werkblad staat, na het openen, die geen titel heeft. Zodra je dit gaat bewerken, bewaren en daardoor een titel geeft, staat bovenaan die naam.

……………………………………………………………………………………………………….

Daaronder vindt je de Menu balk, met daarin de volgende mogelijkheden met de short cuts:


Bestand
= alles wat je met bestanden kunt doen.

HANDIGHEIDJE: als je bij de afbeeldingen bij de opties van de onderwerpen bij de Menu Balk een streepje onder de eerste letter van de genoemde optie ziet, kun je de ALT toets van je toetsenbord gebruiken samen met de opgegeven letter/cijfer. LET OP: op de meeste toetsenborden staan 2 ALT toetsen. Links van de spatiebalk één (die bij mij ALT genoemd wordt), en rechts van de spatiebalk nog één (die heet bij mij ALT GR.). Ik kan de genoemde mogelijkheid alleen met de rechter ALT GR. toets gebruiken. Als ik de linker ALT toets indruk, samen met een letter of cijfer, dan hoor ik alleen een ‘toon’, en gebeurt er niets. Met de rechter ALT GR. toets wordt het commando wel uitgevoerd. Controleer dus bij jouw toetsenbord wat werkt. 

Nieuwe quilt (Ctrl+N). Als je hierop klikt, verschijnt er een nieuwe (standaard) quiltlayout. Bij het openen van BERNINA Quilter is dat al het geval: mocht je die bewerken en bewaren, dan kun je voor een nieuw ontwerp op deze optie klikken.


Openen (Ctrl+O). Hiermee open je een bestaand/door jou bewaard bestand. Kijk onderaan dit scherm bij ‘Bestandstypen’: alleen Artista Quilten ontwerpen (*.arq) extensies kun je via deze optie openen. Je kunt ze natuurlijk in de BERNINA borduurbibliotheek vinden, maar ook op de plek waar jij zelf iets bewaard hebt, nadat je met dit deel van V8 iets ontworpen hebt.

Zie je niets in de BERNINA borduurbibliotheek? Klik dan DOOR naar ‘Reference Files’, en dan naar ‘Quilter’. Daar staan er (bij mij) 4 stuks.


Toen ik dubbel klikte op de eerste (Hand Applique Sampler.arq), verscheen dit op mijn werkblad: bovenaan is de naam van dit project als titel verschenen. Handig om al een paar voorbeelden te hebben, om te weten hoe iets er uit kan komen te zien.

Sluiten. Wil je dit project weer weghalen, klik dan bij ‘Bestand’ op ‘Bestand sluiten’, en de eerste, ‘Untitled’ quilt layout staat weer op je werkblad.

Invoegen borduurontwerp. Het menu ‘BERNINA Borduur Software DesignerPlus’ wordt geopend: eigenlijk is dit je openingsscherm van V8 borduurwerkblad, dat door deze optie naar voren gehaald wordt. Je kunt een bestaand borduurontwerp ophalen, maar ook een ontwerp ter plekke maken.  Het borduurontwerp moet wel via V8 ontworpen zijn, of er in opgehaald worden, bv. bij een kant-en-klaar gekocht motief.

PAS OP: sluit V8 NIET, anders sluit je ook BERNINA Quilter: je krijgt dan de vraag of je alles wilt bewaren, en de mededeling ‘Dat dit programma niet zelfstandig kan werken’. Je hebt dus ALTIJD V8 nodig om met BERNINA Quilter te werken. Klik op het liggende streepje, rechtsboven, om V8 naar de achtergrond te zetten.


Zorg er ook voor dat je borduurontwerp bij het tabblad ‘Design in Untitled’ bewaard wordt, want dat tabblad wordt geopend zodra je ‘Invoegen borduurontwerp’ kiest. Daar kun je je borduurontwerp direct inzetten (tenzij je al een ontwerp had gemaakt, voordat je ‘Quilten’ opende: je kunt dan Ctrl+C gebruiken voor dat ontwerp = geselecteerd, en dan Ctrl+P om het bij het tabblad ‘Design in Untitled’ te zetten), waarna op het werkblad van de quilt een klein vakje met nodes verschijnt: je moet je borduurontwerp daar wel in zien, om iets de kunnen ‘pakken’. Als dat vakje met nodes leeg is, is er iets niet goed gegaan.

Vooruit lopend op de praktijk: als je in BERNINA Quilter je borduurontwerp in de layout van de quilt of in een blok bewerkt, bv. scheef trekt, draait, vergroot enz. dan wil je DIE versie van het borduurontwerp natuurlijk ook daadwerkelijk uitborduren. Het is dan een totaal ander ontwerp geworden dan het originele, en moet op een USBstick gezet worden. Je krijg dit NIEUWE voor je quilt aangepaste borduurontwerp terug naar de Borduur Canvas van V8, door erop te dubbelklikken. Borduur Canvas als werkblad komt dan naar voren, en je borduurontwerp is daar te zien op de afmeting/vorm zoals je dit in BERNINA Quilter had gewijzigd. Je kunt het hier ook bewaren (eventueel nog wat wijzigingen aan brengen indien nodig) en dan op je USBstick te zetten.

Wil je hier niet mee verder/ongedaan maken? Klik dan bij ‘Bestand’ op ‘Sluiten’, en daarna op ‘Nieuwe quilt’, waarna je opnieuw kunt beginnen.


Afbeelding laden..
.     Standaard staat ‘Bestandstypen’ op ‘Bitmap bestanden (*.bmp), maar je kunt ook afbeeldingen met de extensie .jpg, .png en .pcx openen, of kiezen voor ‘Alle afbeeldingen’, als je op het pijltje klikt: daar zie je de andere opties. Je weet na alle lessen wel dat V8 (dus ook QUILTEN) bij voorkeur .bmp afbeeldingen gebruikt.

Opslaan (Ctrl+S). Spreekt voor zich: je quiltontwerp bewaren in de BERNINA Borduurbibliotheek of in een door jou gekozen map. De naam van je ontwerp wordt bewaard zoals het bovenaan bij de titel balk staat. Eigenlijk een ‘snel’ optie. Je bestand wordt bewaard als .arq.


Opslaan als…
Vergelijkbaar met Opslaan, hoewel deze optie meer gebruikt wordt. Je kunt allerlei wijzigingen aanbrengen aan titel, ed, Je bestand wordt standaard bewaard als Artista Quilter ontwerpen V8.0 (*.arq),

hoewel je ook voor de oudere versies van de software kunt kiezen (zolang die nog ondersteund worden door Windows10). Dat kun je zien door bij ‘Opslaan als’, onderaan je menu op het pijltje te klikken. Het zit erop als mogelijkheid…


Quilt eigenschappen.
Via dit menu zie je gegevens van je quilt (of de standaard quilt = Untitled). Via het tabblad ‘Quilt’ krijg je de naam te zien, alsmede de versie, lengte, breedte, het aantal blokken, de gebruikte blokken, vlakken, of er een applicatie inzit, een borduurmotief en het aantal steken.


Via het tabblad ‘Overzicht’ kun je je eigen naam als ‘Auteur’ invullen, trefwoorden en opmerkingen, en onderwerp.


Afdrukken (Ctrl+P).
De mogelijkheid om vanalles af te drukken: bij ‘Wat afdrukken’ staat ‘Blokken’ standaard aangevinkt, maar je kunt ook kiezen voor Blok constructie, Applicatie, Gehele quilt, Yardage (oftewel stofberekening), Roterend snijden.


Klik je daar op ‘OPTIES’ = aparte button, dan komt er een extra menu met meer mogelijkheden, die je even goed moet bekijken voordat je ergens voor kiest.

Je kunt zelfs een afdrukvoorbeeld (via die button) laten zien, zoals je dat bij het borduurontwerpen van V8 ook kunt bekijken.


Afdrukvoorbeeld.
Via deze optie kun je ook voor een afdrukvoorbeeld kiezen (en ook daar kun je op ‘opties’ klikken): zo zijn er vaak meerdere opties om iets te doen bij V8/BERNINA Quilter.

Tegel stof. Deze optie voor het kiezen van staaltjes (stof) is standaard uitgeschakeld, als je geen gegevens in je quilt hebt gezet.


Beheer stoffen.
Hier kun je de collectie stoffen die standaard in V8 aanwezig zijn gebruiken, maar ook je eigen stoffen toevoegen. Hier is al een les aan gegeven: kijk bij Les 43 van 26 november 2017. Handig toch, dat alle berichten op de BERNINA Blog blijven staan!


EN KIJK EENS… alle Fossil Ferns staan er standaard in! Veel van deze stoffen kun je via mijn webshop bestellen Je vindt dit bij ‘Benartex 2016’.


Beheer blokken
. Klik hierop en het menu ‘Blokken bibliotheek beheer’ wordt geopend. Je kunt de verschillende mappen aanklikken en kijken wat daar in zit, en of je ze wilt gebruiken.


Je kunt kiezen om ze als Grote Iconen te zien, Kleine iconen of Details, waarbij je een afbeelding van het blok ziet en de naam/nummer die V8 eraan gegeven heeft. WAARSCHUWING: het zijn er veeeeel!


Recent bestand.
Deze optie staat aangegeven, als je BERNINA Quilter net geopend hebt. Ik heb (zie tekst hierboven) al een applicatiequiltje geopend en weer gesloten, dus dat is mijn Recente bestand. Heb je meer geopend, dan wordt deze ‘lijst’ groter.

Afsluiten = uit BERNINA Quilter gaan. BERNINA V8 blijft geopend, omdat je alleen deze extra optie van de software verlaat.

……………………………………………………………………………………………………….


Alles voor Bewerken: heb je het basisontwerp aangepast, of je eigen layout gemaakt met daarin blokken, applicaties ed, dan kun je met diverse opties wijzigingen aanbrengen.
Ongedaan maken (Ctrl+Z). Verwijder de laatst aangebrachte wijziging.
Opnieuw (Ctrl+Y). Zet de verwijderde onderdelen terug.
Knippen (Ctrl+X). Hiermee delete je een selectie en plaatst dit op het klipbord.
Kopiëren (Ctrl+C). Kopieer een selectie naar het klipbord.
Plakken (Ctrl+V). Plakt de inhoud van het klipbord naar de plek op je ontwerp waar je het wilt hebben.
Dupliceren (Ctrl+D). Maakt een duplicaat van de selectie en plaatst het op de huidige selectie.
Verwijderen (Del). Delete de selectie zonder dat het op het klipbord geplaatst wordt.
Selecteer alle applicaties (Ctrl+A). Selecteert alle applicatie objecten in het ontwerp.
Vergrendelen applicatie (Ctrl+Shift+A). Zet alle applicatie objecten vast (locken), zodat ze niet per ongeluk verplaatst kunnen worden.
Vergrendelen borduurmotief (Ctrl+Shift+E). Zet alle borduur objecten vast (locken), zodat ze niet per ongeluk verplaatst kunnen worden.
Vergrendelen quilt (Ctrl+Shift+Q). Zet de quilt vast (locken), zodat deze niet per ongeluk gewijzigd kan worden.
Alles deselecteren (X). Alle objecten die in het ontwerp geselecteerd waren, zijn hierna niet meer geselecteerd.
Borduurwerk bewerken (E). Open het borduurwerk in de BERNINA Borduursoftware om het te bewerken. Je krijg het borduurscherm bovenop het quiltscherm te zien.

……………………………………………………………………………………………………….


Aanzicht = hoe alles op je werkblad komt te staan.


Toon 1:1 (1). De quilt (layout) is op de juiste afmeting op je werkblad te zien. Dat betekent dat het ‘op ware grootte’ verschijnt. Zoals bij de afbeelding hierboven te zien is, krijg je niet altijd de hele quilt meer in beeld, maar delen daarvan, afhankelijk van de maat van de quilt.


Toon alles (0 = nul)
. De quilt (layout) is volledig in beeld = over het algemeen het openingsscherm.


Inzoomen 2x (Z).
Vergroot het beeld, maakt het 2x zo groot. Meer details zijn te zien, maar niet de hele quilt meer (afhankelijk van het totale formaat). Je gebruikt dit als je een deel van de quilt wat beter wilt bekijken. Dit kun je doen vanaf de basis (standaar/openingsscherm), maar ook als je details van je quilt bekijkt.

Uitzoomen 2x (Shift+Z). Terug naar de vorige positie (als je inzoomen 2x hebt gebruikt), of het beeld 2x verkleinen, als je veel details aan het bekijken bent. Zodra je merkt dat deze optie geen effect meer heeft (je kunt dit altijd meerdere keren toepassen), dan ben bij aan de basisopstelling/standaard beeld aangekomen.


Zoomkader (B).
Selecteer een deel van de quilt en gebruik deze optie om dát deel beter in beeld te krijgen. De hele quilt wordt groter, maar dit deel blijft in het zicht. De selectie is te zien door roze omrandingen. Klik je op een blok, dan wordt alleen dat blok als uitgangspunt genomen om het beeld te vergroten. Je kunt ook een deel van je quilt selecteren door er een denkbeeldig vierkant/rechthoek omheen te trekken: dat wat roze omrandingen krijgt = geselecteerd.


Afbeelding (D).
Het laten zien of ‘verstoppen’ van een afbeelding op de achtergrond. Je kunt deze afbeelding bv. in een blok zetten, of naast de quilt (layout) laten staan ter inspiratie voor bv. applicaties, patchwork of machinale borduurmotieven. Eenvoudig klikken op deze optie, of de ALT+D gebruiken om de foto ‘naar de achtergrond te laten verdwijnen’, of op de voorgrond te zetten. Ik heb zomaar een foto gekozen, om uit te proberen.


Raster….
Zet een raster op je werkblad of haal het juist weg: door op deze optie te klikken, krijg je een menu te zien, waar je diverse zaken aan kunt geven. Het aanklikken van het vakje ‘Toon Raster’ is nodig, om überhaupt een raster te zien. Verder kun je een referentie punt plaatsen, de spatiëring van het raster horizontaal en verticaal aanpassen, uitlijnen op raster en ‘slim verplaatsen’, wat standaard staat aangeklikt.


Ik heb alleen ‘Toon Raster’ aangevinkt, en een ruitjesverdeling is op het werkblad verplaatst. Dit kan handig zijn als je blokken/delen van je quilt wilt onderverdelen in kleinere stukken, bv. om patchwork lijnen te tekenen. Als je het raster wilt verwijderen, klik je op deze optie en haalt het vinkje voor ‘Toon Raster’ weer weg.


Opmeten (M).
Als je deze optie aanklikt, komt er een vinkje voor het woord te staan: dat betekent dat deze optie geactiveerd is.


De cursor van je muis verandert in een meetlatje.


Je klikt op een punt van je quilt en gaat naar een volgend punt om die afstand te meten, bv. dwars over de quilt (dat heb ik gedaan om het lijntje te laten zien dat dan verschijnt). Je blijft met de cursor van je muis boven dat punt staan, en kunt rechts onderaan bij de X, Y, L en H de afmetingen aflezen. Het gaat dus om tijdelijke informatie, als je dat even wilt weten.
Wil je deze optie ongedaan maken, dan klik dan eerst op ‘Esc’, en dan op het pijltje ‘Selecteer object’, waarna je weer ‘gewoon’ in je quilt kunt werken.

 


Werkbalken >. Als je op de pijl achter ‘Werkbalken’ gaat staan met de muis, zie je 4 opties: Standaard, Bewerken, Rangschikken, Vergrendelen. Ze staan standaard allemaal aangevinkt = actief.

……………………………………………………………………………………………………….


Rangschikken = Als je oa. applicatie objecten of machinaal borduurwerk in je quilt zet, is het handig dat je ze op de juiste volgorde kunt zetten. Borduurwerk moet altijd bovenop, omdat dat op de stof van je blok komt, voordat de blokken aan elkaar gezet worden. Datzelfde geldt voor applicaties: via Rangschikken kun je alles naar voren zetten, naar achteren, maar ook spiegelen en bij elkaar zetten/van elkaar af halen.


Als voorbeeldquiltje 4 patchwork blokken in een quiltlayout van totaal 16 blokken gezet.

Horizontaal spiegelen. Spiegel geselecteerde objecten horizontaal vanuit het midden. Ik had 4 patchwork blokken in het midden gezet van deze layout. Het linker/boven patchwork blok heb ik horizontaal gespiegeld.


Verticaal spiegelen.
Spiegel geselecteerde objecten verticaal vanuit het midden. Je ziet dat het ene blok nu de andere kant op staat.


Groeperen (Ctrl+G).
Als ik alle vier de patchwork blokken selecteer, en op deze optie klik, kan ik ze alle 4 tegelijk wijzigen, aanvullen, enz. Dus niet meer per stuk, maar per groep. Je herkent de selectie weer aan de roze randen.


Probeer nu maar eens een wijziging aan te brengen, bv. Roteren (dit icoontje vindt je in de linker kolom: in een andere les hier meer over), en alle 4 zijn ze tegelijkertijd gedraaid.

De-Groeperen (Ctrl+U). Het groeperen ongedaan maken, oftewel alles wat je geselecteerd had en in één groep gezet, wordt weer ‘los’ gemaakt, zodat je alles per stuk kunt wijzigen.
Hergroeperen (Ctrl+R). Het opnieuw groeperen van bepaalde objecten als je alles nét los gemaakt hebt.

Breng naar voorgrond (Shift+PgUp). Je kunt met deze optie een geselecteerd object helemaal naar voren halen = als bovenste laag plaatsen.
Breng naar voren (PgUp). Je kunt met deze optie een geselecteerd object één stap/één laag naar voren halen.
Naar achteren (PgDown). Je kunt met deze optie een geselecteerd object één stap/één laag naar achteren/onderen plaatsen.
Breng naar Achteren (Shift+PgDown). Je kunt met deze optie een geselecteerd object helemaal naar achteren/onderen plaatsen = onderste laag.


Page Up en Page Down zijn overigens aparte toesten op je toetsenbord.

………………………………………………………………………………………………………


Instellingen = verschillende opties om bestaande instellingen te wijzigen.

Object eigenschappen…. Hierbij kun je afmetingen invullen/wijzigen, transformeren (veranderen) dmv. roteren, schuintrekken en/of de positie van X en Y aan te passen.


Opties…
Het menu dat hierdoor geopend wordt, geeft je de mogelijkheid om bij het tabblad ‘Algemeen’ de functie ‘automatisch opslaan’ te gebruiken (aanvinken), en in te stellen om de hoeveel minuten je wilt dat er automatisch opgeslagen wordt. Daarna kun je ook bij ‘Toon positie van het digitaliseren’ twee functies aanvinken: standaard staat ‘Relatief’ aangevinkt, maar je kunt ook kiezen voor ‘Absoluut.
Als je op het tabblad ‘Raster’ klikt, krijg je weer de mogelijkheid om dat in te stellen, net zoals je dat bij Aanzicht/Raster kon doen.


Scherm instellen…. De mogelijheid om je scherm te kalibreren. Meet de afmetingen van het getoonde tekstvlak met een liniaal en voer de waarden bij ‘Breedte’ en ‘Hoogte’ in, klik daarna op OK om het vast te zetten. De waardes die je op de afbeelding ziet zijn standaard.


Scanner instellen…. De mogelijkheid om een scanner te selecteren, om daar afbeeldingen mee te scannen die ik je quilt gezet kunnen worden. Als je meer dan één scanner hebt, zoals je bij het voorbeeld hierboven ziet, kies dan de juiste. Soms staan ‘oude’ printers/scanners nog aangegeven in de lijst, als je die ooit bij je computer hebt gehad, en moet je voor de meest recente/degene die er op dat moment staat kiezen. Klik op ‘Selecteren’, en je scanner is ingesteld.

………………………………………………………………………………………………………


Venster
= Het algemene beeld aanpassen, bewerken enz. Diverse opties kun je bekijken.


Nieuw venster.
Hiermee krijg je een nieuwe (standaard) quilt layout te zien: Untitled:2.  Je kunt – naast de Untitled:1 of de quilt die je een naam gegeven hebt, hier apart in werken.


Naast elkaar
.
Via deze optie kun je beide (of alle) vensters waar je in/mee werkt zien, en zo de ene of de andere aanklikken om mee te werken. Klik en sleep met de bovenste/blauwe balk of met het scherm, als het niet volledig is geopend, zoals je op mijn werkblad ziet.


Horizontaal uitlijnen
. Zet de twee (of meerdere) vensters boven elkaar: je ziet ze nu allebei en kunt van het ene naar het andere wisselen.

Ook bij bv. 3 schermen werkt het prima.


Verticaal uitlijnen
. Zet de twee (of meerdere) vensters naast elkaar: je ziet ze nu allebei en kunt van het ene naar het andere wisselen.

Bij zowel horizontaal uitlijnen als verticaal uitlijnen kun je op het X rechts van het scherm klikken, om dát scherm weg te halen. Als er nog maar één scherm staat, kun je klikken op het icoontje om dát scherm volledig te plaatsten (links van het X).

Iconen rangschikken. Mogelijkheid om icoontjes in het ontwerpvlak te herschikken.


1 Untitled.
Vóór het laatste staat een vinkje=geactiveerd, omdat je ‘standaard’ een quilt layout op je werkblad hebt staan. Untitled = zonder titel, oftewel geen naam gegeven. Dat zie je ook bovenaan bij de Titel balk: zodra je deze layout een naam gaat geven (+ bewaren), zie je daar de gekozen naam staan.
Heb je meer schermen open staan, dan zie je daar de namen van (lijst). Degene waar het vinkje voor staat, staat op dat moment ‘vooraan’.

………………………………………………………………………………………………………


Help-informatie – met 7 opties


Help-onderwerpen.
.. Lijst met On-line onderwerpen, waar je ‘hulp’ kunt vragen. Je kunt dit bekijken via ‘Inhoudsopgave’, waar mijn BERNINA Quilter Help nu op staat, maar ook kun je het tabblad ‘Index’, ‘Zoeken’ en ‘Favorieten’ aanklikken. Zo kunt je allerlei topics bekijken om meer te weten te komen over BERNINA Quilter. Je kunt daar (zie bovenaan dit menu) ook bepaalde pagina’s afdrukken, als je dat handig vindt’, en meer. Je kunt het scherm vergroten door aan de zijkant te trekken (met de cursor van de muis). Je kunt op ‘Weergeven’ klikken als je links van het grote scherm de ‘Inhoudsopgave’ en meer niet ziet, en weer weghalen door op ‘Verbergen’ te klikken. Alles is wel in het Engels.


Referentie handboek
. De mogelijkheid om het Engelstalige handboek te openen, bekijken en downloaden. Je kunt het eventueel uitprinten om gegevens bij de hand te hebben. We gaan de komende lessen veel uit dit handboek bespreken, dus is het wellicht handig als je dat ‘bij de hand’ hebt.  Bewaar het op je harde schijf, zodat je het kunt ‘oproepen’ wanneer je wilt.


Over…
= informatie over de versie van BERNINA Quilter.

(En dan (grijs, niet geactiveerd): BERNINA Internationale Startpagina, BERNINA of America Homepage, Embroidery Online, Bestelformulier voor toegangscode. ) Bij navraag blijkt dat bij de Nederlandse versie deze opties uitgeschakeld zijn.

TIP: Denk er om dat alles wat je het ‘laatst’ hebt gedaan/bewaard, de volgende keer als eerste weer in beeld komt. Standaard instellingen wijzigen om te zien wat er gebeurt kan altijd. Maar als je dan iets ‘mist’, bedenk dan wat je het laatste hebt gedaan voordat je het scherm/de optie afsloot, zodat je het ook weer terug kunt zetten als dat nodig is.

Bij de volgende les over BERNINA V8, optie ‘Quilter’ zijn er nog wat taakbalken te bekijken en ga ik zien wat voor icoontjes er opstaan… kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jeanne van de Wiel

  Dank je voor deze Nederlandse vertaling,met documentatie naast je is het n stuk duidelijker voor mij.

 • Bea Callemeyn

  Sylvia, ik zie bij heel wat getalvakjes ‘in’ vermeld staan. Ik vermoed dat het dan om inches gaat. Bij het calibreren van het scherm moet je dan ook je waarde in inches omzetten voordat je ze ingeeft? Kan je ergens instellen om in cm om te zetten? Ik vind het momenteel nog niet. Ook het raster en de meetfunctie blijken inches te zijn.

  • Sylvia Kaptein

   Hoi Bea, inderdaad, in = inches. BERNINA Quilter gebruikt inches als meeteenheid. Je kunt alles omzetten via ‘BERNINA quilter Help, daar zoek je bij index naar ‘sizes’, en dan ‘quilts’. Je krijgt een omzettingstabel, niet alleen voor metric (mm), imperial (inch) en decimal (inch) te zien, maar ook een tabel voor de meest gebruikte maten voor bed/quiltafmetingen, zoals Baby, Cot, Single, Double, Queen, King en Jumbo die zowel in inches als in centimeters aangegeven worden.

   Quilter is toch een Amerikaans programma, waarvan inches de meetvoering is. Als je met inchlinialen werkt is het eenvoudig te doen, dus eigenlijk niet (meer) omzetten naar centimeters.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam