Creatieve berichten over naaien

Coupenaad in dikke stof

Al even staat de prachtige BERNINA 880 in mijn atelier. Het is bijna tijd dat ze weer gaat.
Zo ben ik veel technieken aan het uitproberen die ik veel gebruik. Nu naai ik voor mijn ready to wear collectie veel Tweed, Bouclé, Wol en Flanel. Deze stoffen zijn wat dikker dan bijvoorbeeld een mooie zijde of crêpe. Natuurlijk wil je dan in je stof een zo mooi mogelijk resultaat en de afhechting zo ‘dun’ mogelijk maken. Om de afhechting zo dun mogelijk te maken, maak ik deze niet op de stof zelf, maar op een lapje wat ik mee naai tijdens het maken van de coupenaad. Ik ga nu deze coupenaad uitleggen en hier even een proefje van maken, want ik ben benieuwd wat de 880 doet als ze van een dikkere stof over gaat naar een dun lapje, zonder de instellingen aan te passen. Ik gebruik voor hier een pitjes katoen voor het proefje, zodat jullie het beter kunnen zien.

Daarvoor gebruik ik voetje 1C/1D de terugtransportvoet. Ik heb nu gekozen voor steek nummer 1 met een steeklengte van 2,5 tot 3mm. Kies een naald die past bij de stof die je gebruikt.

 1. Teken op je rest lapje van een dikkere stof een coupenaad van 4cm breed en 15cm lang. Let op dat het midden van de coupenaad recht van draad is.
 2. Vouw de stof dubbel (goede kanten op elkaar).
 3. Speld de punten bovenaan precies op elkaar.
 4. Van het bovenste punt naar de onderkant steek je over de lijn nog een aantal spelden.
 5. Controleer aan de achterkant of de spelden ook daar precies op de patroonlijn zit.
 6. Je kunt de ingenomen coupenaad dan rijgen of als je zeker van jezelf bent de coupenaad direct stikken.
 7. Stik altijd vanaf de bovenkant van de naad en laat het stiksel heel geleidelijk uitlopen tot de punt.

  Stik op 4 cm van het einde van de coupenaad het lapje mee. Dit lapje leg je erachter en de laatste cm zit alleen op het lapje, waar je het stiksel ook aan en afhecht. Leg het lapje schuin van draad. Het lapje kan gewoon een stukje pitjeskatoen zijn wat je vierkant uitknipt. Ongeveer 4x4cm.

  8. Strijk de coupenaad naar links of rechts. Altijd richting de zijnaad.

  Voel eens hoe fijn het puntje van je coupenaad voelt. Het is dun en soepel.
  Ik moet zeggen dat deze dame geen problemen heeft gehad met de overgang naar een dunnere stof zonder de instellingen aan te passen. Wil je de coupenaad ook nog uitdunnen kun je dat doen zoals ik gedaan heb.

  Wat hou ik van deze machine! Het zal nog wat worden als ze mij weer moet verlaten.

  Let’s Sew!

  Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
  Like dan mijn Facebookpagina!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam