Creatieve berichten over borduren

Cutwork patroon maken in BERNINA software V 8

Zoals beloofd in het Spijker-sew-along project, hier een bericht over het maken van een cutwork patroon wat later geborduurd wordt.

Voor het bloemetje had ik een plaatje van internet gehaald.

Deze heb ik geladen in de software, en de buitenlijn overgetrokken met gesloten object.

Dan kies ik voor drievoudig omlijning.

Ook het hart van de bloem heb ik nodig, deze maak ik door de buitenlijn te dupliceren met Ctrl D.
Voor het hart kies ik voor een rimpelvulling.

Het hart geef ik nog extra effect door te spelen met het Morphing effect.

En dan kun je ook nog spelen met de vormen.

Bij de blauwe pijl is de vorm die ik heb gekozen, en met het blauwe blokje bij de rode pijl kun je de vorm nog verder draaien.

Dan de cutworklijn, ik verklein de buitenste lijn nog, dit  is mijn stiklijn, deze moet binnen mijn snijlijn vallen. Dan klik ik op cutwork, hier komt dan nog weer een schermpje onder te voorschijn en ik kies voor digitaliseer een knip.

Als dit klaar is, komen er in de kleurenfilm 4 vakjes bij voor het snijden.

Omdat het mes recht staat gaat hij vier keer de vorm langs om zo het hele patroon te kunnen snijden. En de machine stopt automatisch na iedere ronde net als bij het wisselen van een garenkleur.
Zo is het patroon klaar, maar ik heb heel veel bloemen nodig, die ik op verschillende plaatsen op het jasje heb vast gezet. Ik sla dit patroon in zijn geheel op, dan verwijder ik alles zodat alleen de snijlijn overblijft.

De snijlijn wil ik een aantal keren dupliceren. Hierbij doe ik in de software ook weer een aantal aanpassingen. Ik geef aan in welke ring ik ga werken, en ook het voetje wat ik voor de cutworktool nodig heb geef ik aan. Dit is voet 44C, en deze is veel breder dan het borduurvoetje.

En de inspanraam positie zet ik op handmatig.
Nu kan ik de bloem een aantal malen dupliceren.

Op de afbeelding hierboven zie je ook een groene lijn binnen het borduurraam, deze is veel verder van de kant. Dit is de lijn voor voetje 44C, omdat deze breder is, moet de afstand vanaf de ring groter zijn. Ik heb nu 5 bloemen, maar ik gebruikte vier soorten stof, deze heb ik afzonderlijk verstevigd met vliesofix. Ik leg ze allemaal op elkaar, want met de cutworktool kan ik ze in een keer snijden. Hoe dit verder gaat heb ik al in het blogbericht beschreven.

Als ik alle bloemen heb gesneden wil ik ze natuurlijk wel borduren op het jasje met het patroon zoals hierboven gemaakt. Maar dan heb ik nog wat extra lijnen nodig.
Ik pak mijn patroon er opnieuw bij, nu heb ik alleen de borduurpatroon nodig, ik verwijder de snijlijn. Daarna dupliceer ik de buitenlijn twee keer.

1 keer om de positie te bepalen waar ik de stof neer moet leggen, en de tweede lijn om de losse bloem vast te stikken.

Ik geef deze lijnen ook een andere kleur, en ik verschuif de positie van de groen en de geel naar boven. De groene en de gele lijn wordt een enkelvoudige omlijning. Nu verplaats ik de lijnen weer zodat ze precies op elkaar komen te liggen. En zo is mijn patroon klaar en kan ik aan de slag.

Op deze manier kun je heel eenvoudig een snijpatroon maken en heel veel patronen snel uitsnijden omdat je meerdere lagen stof op elkaar kunt leggen.

Ik wens jullie veel succes, spelen met de software blijft geweldig!

Gerda Groenevelt
www.gerdagroenevelt.nl 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
BERNINA CutWork Tool
BERNINA CutWork Tool
Middelgroot borduurraam
Middelgroot borduurraam

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Bea Callemeyn

    Gerda, goeie tip om enkele stoflagen op elkaar te leggen als je veel bloemen wilt hebben.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam