Creatieve berichten over naaien

Michelle Holmes en Betty

Ik ben sterk geïnteresseerd in alles wat met machinaal borduren, freehand borduren en textiele kunst te maken heeft. Op mijn speurtochten op Pinterest vond ik al lang geleden het typetje ‘Betty’ van Michelle Holmes. Een prachtige reeks van naïeve tekeningen over een dametje dat een heel gewoon leven leidt. Ondertussen heb ik er tientallen verzameld. Je ziet in de foto’s hieronder dat Betty een hondje heeft, bij de kust woont, Kerstmis viert en gaat wandelen. Ze heeft een moestuin, ontmoet vriendinnen en nog zoveel meer… Michelle Holmes en Betty

 

Ik contacteerde de artieste, Michelle Holmes en ze reageerde met een warm enthousiasme op de uitnodiging voor een interview. Ze woont in Engeland, Derbyshire, en vertelde me alles wat ik wilde weten.

Info over Michelle vind je op http://www.archangelstudio.co.uk/index.html

https://www.facebook.com/MichelleHolmesEmbroidery/

 

Michelle, hoe ben je gestart met ‘Betty’?

Ik ben met Betty gestart als een typetje in een groter borduurwerk. Dit was bedoeld voor iemand, gebaseerd op haar familie. Ik ontwikkelde haar verder vanaf die start en vond inspiratie bij familie, vrienden, artiesten en schrijvers, door wie ik beïnvloed werd.

De naam leek haar wel te passen, het had ook ‘Isabella’ kunnen zijn.

Ik maak haar sinds 2013, nu ongeveer een 250-tal. Ze zijn allemaal verschillend en ik probeer ze niet te herhalen, maar toch zijn er bepaalde thema’s die jaarlijks  terugkeren. Dit is onvermijdelijk, omdat het ritme van de natuur en seizoenen mij boeit.

A little refreshment away from the storm.

 

Betty celebrates with a special tea.

 

Betty retreats with a good book.

 

Hoe gaat het technisch in zijn werk met Betty?

Betty zelf is ongeveer 9 cm groot. Het werkje op zich is rond de 15 x 17 cm.

Ik gebruik liever ‘stik en trek’ versteviging voor de stof, dan op te spannen in een borduurraam. Een borduurraam hindert me om de stof gemakkelijk te bewegen wanneer de tekening groeit.

Soms laat ik de randen onafgewerkt en stik ik de stof op Fabriano, dit heeft een prachtige crème kleur. Daarna krijgt het een passe-partout en wordt het ingekaderd, meestal in een eiken kadertje. Sommige van de grotere worden met voeringstof gedubbeld. Het geheel wordt met de hand afgewerkt en vastgemaakt op karton om dan driedimensioneel in te kaderen. Zo raakt de stof het glas niet.

Ik ken de BSR-functie niet, ik houd meer van de licht onregelmatige steken. Daarom gebruik ik de oude BERNINA’s. Ik heb voldoende controle over de steekvorming en kan mijn expressie kwijt in de tekeningen op de manier zoals ik het verkies. Ze moeten er nog steeds handgemaakt uitzien, met een menselijke inbreng.

Ik teken de tekeningen niet op voorhand op de stof. Ik begin gewoon met mijn theekleurige katoen. Soms leg ik er mijn schetsboeken bij om inspiratie te krijgen.

Betty cuts her coat according to her cloth.

 

Betty has a quiet moment.

 

Passing the time of the day on the way home.

Je bent dus ook Bernina fan?

Ik kreeg een nieuwe BERNINA Sport 1015 in 1992, het jaar dat ik afstudeerde. Het is deze machine, die ik voor Betty gebruik.  De avond dat ik de machine kocht, stikte ik het eerste Betty-project en ben sindsdien niet meer gestopt.

Mijn andere BERNINA’s zijn:

  • BERNINA 830 Record, BERNINA 830 (vintage)
  • En verder:
  • BERNINA 1005 enBERNINA Minimatic 807, een erg gemakkelijke kleine machine, die ik gemakkelijk kan meenemen op verplaatsing.

De bovenstaande machines kocht ik tweedehands, of ik kreeg ze van kennissen. Ze hebben elk een verhaal (één hoorde toe aan een dame, die hem in Zuid-Afrika gekocht had. Bij haar overlijden verkocht de echtgenoot de machine. De Minimatic behoorde toe aan de moeder van een vriendin, die erop borduurde. De dochter gaf hem mij).

Betty’s inspiration

Dank, Michelle, dat we even mogen meekijken in jouw werk!

 

En achteraf schreef Michelle me ook nog dat ze geen idee had over de BERNINA blog, maar dat ze die nu zeker zal volgen.

 

Je ziet wel dat je geen supersonisch moderne machine hoeft te hebben om prachtig werk te maken?

Zijn jullie even enthousiast over Betty als ikzelf? Ik hoop het!

Moeilijkheidsgraad: Professional
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: garen, katoen, versteviging
Benodigde producten:
BERNINA 1005

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam